logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować asynchroniczny licznik mod 9 z przerzutników JK i NAND?

Mati_Salto 13 Maj 2019 23:25 777 2
REKLAMA
  • #1 17959571
    Mati_Salto
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam zadanie:
    "Zaprojektuj i zrealizuj wykorzystując przerzutniki JK oraz bramki NAND asynchroniczny licznik mod 9 liczący wprzód.
    Zastosuj metodę skracania cyklu"
    Na początku spróbowałem zrobić te zadanie z użyciem licznika synchronicznego i ten działa poprawnie, poniżej zdjęcia (układ ten skonstruowałem w symulatorze i działał poprawnie).
    Jak zaprojektować asynchroniczny licznik mod 9 z przerzutników JK i NAND?
    Jednak problem pojawia się w momencie gdy miałbym zadanie te przedstawić z użyciem asynchronicznego licznika. Nie mam pojęcia jak takie zadanie zrobić i przydała by się jakakolwiek wskazówka.

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17962251
    BeastMaster64
    Poziom 1  
    Ja bym się skłaniał w stronę dwójek liczących, wejścia J i K każdego z przerzutników są podłączone na sztywno do stanu wysokiego, do pierwszego dodajesz zegar, a do kolejnych w zależności od typu wyzwalania dołączasz Q lub nieQ, a na wyjściu Q masz odpowiednio bity o wagach 2^0, 2^1, 2^2, 2^3, i teraz skracasz cykl.
  • #3 17965761
    Mati_Salto
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Byłbyś w stanie powiedzieć ciut więcej o skróceniu cyklu w tym przypadku ? ponieważ próbowałem już chyba wszystkiego i za żadne skarby układ nie chce działać poprawnie.

Pozdrawiam
REKLAMA