Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak wzmocnić sygnał radiowy..?

Aaron21 12 Sep 2005 23:21 17510 6
    Aaron21
    Level 15  
    witam! próbowałem coś znaleźć na ten temat na forum ale mi sie nie udało więc pisze..
    kupiłem ostatnio Pioneera 3700MP i zamontowałem go w moim Peugeot 306. Niestety radio co prawda wyszukało stacje radiowe (BSM) ale ich odbiór jest strasznie słaby.. (przeszkody, zanik,szum..) jestem troche zawiedziony.. :( myślałem nad kupnem wzmacniacza antenowego ale z tego co słyszałem to rewelacji nie robi.. :/ czy jest jakiś inny prosty sposób żeby poprawić odbiór radia?
    ftb
    Level 35  
    dobra antena i instalacja przeciw zakłóceniom w samochodzie.Co do wzmacniacza antenowego to dobry wzmacniacz przy tępym odbiorniku na pewno ma sens.
    Aaron21
    Level 15  
    ftb wrote:
    dobra antena i instalacja przeciw zakłóceniom w samochodzie.Co do wzmacniacza antenowego to dobry wzmacniacz przy tępym odbiorniku na pewno ma sens.

a mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie, za ile i jaką instalacje przeciw zakłóceniom mógłbym kupić?
    ftb
    Level 35  
    każdy dobry warsztat samochodowy powinien móc sprawdzić czy swiece są ekranowane prawidłowo, alternator itd.Mysle że fachowych rad udzieli Ci punkt który zakłada radia samochodowe.

pozdrawiam...ftb
    Moon voyager
    Level 21  
    Ja jednak podejrzewam uszkodzenie radia. Zacznij od sprawdzenia stopnia wejściowego. Od samej anteny. według mnie radio markowej firmy jest na tyle czułe, że nie potrzebuje dodatkowych wzmacniaczy antenowych. Jeśli jest tak jak mówisz to szukaj zaczynając od anteny w głąb sprzętu stopień za stopniem.
    SlaweK
    Level 43  
    A może w aucie jest wzmacniacz tylko nie ma zasilania od radia które jest po wymianie końcówki mocy. Zobacz miernikiem czy na wyjściu anteny automatycznej pojawia się napięcie po włączeniu radia. Potem jeszcze prosty test z metrowym kawałkiem drutu zamiast anteny (jeśli odbiór będzie lepszy lub porównywalny to znaczy że masz coś z anteną) o okaże się czy to faktycznie radio czy coś innego.

SławeK
    Aaron21
    Level 15  
    dzięki chłopaki.. teraz to mi daliście zadanie... nie znam się za bardzo na elektronice więc będe musiał komuś to zlecić.. dam znać co z tego wyszło..