logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kosy spalinowej: Stihl FS 55 vs NAC bp520 - moc, cena, serwis

vaniek 19 Maj 2019 10:57 17112 5
REKLAMA
  • #1 17968560
    vaniek
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Cześć

Jak w temacie - moja dotychczasowa kosa padła i muszę kupić coś nowego - co sądzicie o tych dwóch kosach - lepiej kupić markowego podstawowego Stihla FS 55, czy sporo tańszego NACa bp520 30ka. Nac jest sporo mocniejszy i ma lepsze wyposażenie. Podkaszarka typowo do przydomowych prac - wykończenia w ogrodzie, plus nieco większe trawy i chwasty "za domem". Dystrybutora i serwis Stihla mam w swoim mieście - najbliższy serwis NACa mam 35 km od siebie. Warto dopłacać 300 zł do Stihla? Czy może lepiej kupić jeszcze tańszego NACa za jakies 350 zł?
  • REKLAMA
  • #2 17968667
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Reguła jest taka:tanio kupujesz,to dwa razy kupujesz.Oczywiście od każdej reguły są wyjątki.Jak trafisz na udany model to pokosisz przez kilka lat.
  • REKLAMA
  • #3 17968685
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3310
    Jak dba się o paliwo i dokładnie robi mieszankę to pokosi się długo nawet chińczykiem. Naprawiałem kilka kos i pił. Problem pojawia się przy przechowywaniu rozrobionego paliwa lub zostawianie paliwa w zbiorniku. Przy wysokiej temperaturze benzyna odparowuje a olej zostaje. Zagęszcza mieszankę silnik odpali ale duże ilość oleju wytwarza nagar który rysuje tłok i cylinder od strony wydechu. Za mało oleju wiadomo. Druga sprawa to urzytkowanie dwusuwów. Silniki te lubią od razu po odpaleniu pracę na pełnej mocy (przepustnica otwarta na max). Bo wtedy dostają paliwo a wraz z nim olej do smarowania. Nie lubią za to pracy na wolnych obrotach. Ten sam powód nie ma paliwa albo mało to mało oleju. W skuterach hamowanie silnikiem dwusuwowym często powoduje zatarcie tłoka a częściej łożysk na wale.
  • REKLAMA
  • #4 17968998
    vaniek
    Poziom 14  
    Ok, a ze strony praktycznej - ktos mial do czynienia z w/w modelami?
  • REKLAMA
  • #5 17973593
    vaniek
    Poziom 14  
    Kupiłem dzis Stihl'a fs 55 - na plus lekki i poręczny - co do warunków koszenia - wstępnie - po kilku minutach koszenia daje rade na małej trawie, ale i na gęstej i mokrej.
  • #6 17973890
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3310
    Nac to typowa marketówka (trochę lepszy chinol). Sąsiad ma to to . Wrażenia no niby działa ale plastik tandetne uprząż dramat jakiś kosz plastikowy normalnie nie dało się w tym kosić. Musiałem ubrać swoją szelkową od oleo maca . Po paru latach wszystko się sypie przewody paliwowe jak z twardego plastiku nie mówiąc od tym że sąsiadowi chyba ani razu nie udało się jej odpalić po zimie bez mojej ingerencji.
REKLAMA