logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć rolety zewnętrzne? Nie działają po instalacji.

gregorius222 19 Maj 2019 21:43 981 6
REKLAMA
  • #1 17969127
    gregorius222
    Poziom 2  
    Witam
    A ja mam inny problem, z którym nie potrafię sobie poradzić i nie wiem, gdzie tkwi błąd. Podłączałem wyłączniki rolet. Do tej pory (kuchnia, salon, sypialnia, pokój dzieci) poszło jak z płatka. Także mam przewód czterożyłowy do napędu rolet i trzyżyłowy zasilający. Podłączyłem wszystko jak trzeba, jak w poprzednich pomieszczeniach. I nic! Roleta ani drgnie! Sprawdzałem wyłącznik - jest OK. Próbowałem opuszczać rolety "na krótko" i silnik chodzi. Do napędu rolety jest kabel z czarnym, brązowym, żółto-zielonym i szarym (zamiast niebieskiego) przewodem. Zasilanie to beżowy, zółto-zielony i niebieski. Niebieski zmostkowałem z szarym, żółtozielone razem. Na beżowym zasilającym jest napięcie (sprawdziłem!) więc podłączyłem go do wyłącznika tam, gdzie jego miejsce. Dwa pozostałe czyli brązowy i czarny podłączyłem do sterowania roletą. I nic. Może jakaś podpowiedź?
  • REKLAMA
  • #2 17969393
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 852
    Jeżeli roleta chodzi "na krótko", to przyczyną jest w wyłączniku. Jak to sprawdzałaś? Spróbuj użyć wyłączniku z tych rolet co działają.
  • REKLAMA
  • #3 17969554
    gregorius222
    Poziom 2  
    Wyłącznik jest w pełni sprawny. Po prostu kiedy zamontowany wyłącznik nie zadziałał, zamieniłem go na sprawdzony i w pełni sprawny (z innego pokoju).
  • REKLAMA
  • #5 17969603
    kj1
    Specjalista elektryk
    A jak sprawdzałaś rolete "na krotko"?
  • REKLAMA
  • #6 17969694
    gregorius222
    Poziom 2  
    Przewód dwużyłowy z wtyczką, podłączony do źródła prądu. Tyle, że w tym przypadku beżowy z czterożyłowego kabla sterującego roletami łączyłem z zasilaniem (brązowym z dwużyłowego) a czarny lub brązowy do drugiej żyły, co podnosiło lub opuszczało rolety.
  • #7 17969697
    kj1
    Specjalista elektryk
    Sprawdź obwód zasilający. Może ta faza jest tylko wirtualna. Albo nie ma N.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem rolet zewnętrznych, które nie działają po instalacji, mimo że w innych pomieszczeniach wszystko działało poprawnie. Podłączył czterożyłowy przewód do napędu rolet oraz trzyżyłowy przewód zasilający, jednak roleta nie reaguje. Sprawdził wyłącznik, który okazał się sprawny, a także testował roletę "na krótko", co potwierdziło, że silnik działa. Użytkownik zmostkował niektóre przewody, ale nadal nie uzyskał działania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie obwodu zasilającego, aby upewnić się, że nie ma problemów z fazą lub brakiem neutralnego przewodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA