logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzna instalacja elektryczna do rolet - jak prawidłowo rozprowadzić ?

Mosqu 26 Wrz 2019 20:52 13248 8
  • #1 18188428
    Mosqu
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam zamontowane rolety podtynkowe. Problem taki, że elektryk wyciągnął mi na to tylko jeden kabel przy rogu okna 3x1,5mm i powiedział, że resztę zrobią monterzy rolet, natomiast monterzy rolet powiedzieli, że to robi elektryk. Za chwilę wchodzi ocieplenie więc na szybko sam muszę połączyć te przewody.
    Z powodu różnych przesłanek moja instalacja na chwilę obecną wygląda jak na zdjęciu.

Z każdej rolety wychodzi fabryczny przewód (żyłka) 3x0,75 mm długości 2,5 m po czym na dole chce go połączyć z przewodem (drutem) 3x1,5mm. Łączenie przewodów chcę wykonać poprzez skręcenie, zlutowanie i zaizolowanie koszulkami termokurczliwymi. Wszystko to ma siedzieć w puszcze w styropianie płytko pod warstwą tynku elewacyjnego i tegoż styropianu. Po połączeniu każdy przewód 3x15 idzie dołem do garażu i tam zrobię rozdzielnicę w puszczce elektrycznej na złączach wago.

Pytanie ogólne czy taka instalacja jest prawidłowa czy też popełniam tu jakieś rażące błędy ?

Pytania szczegółowe:
    Czy połączenie drutu 1,5 mm z linką 0,75 mm poprzez zlutowanie i zaizolowanie jest trwałe czy też jest szansa że po latach cyna np. zwietrzeje i połączenie się wykruszy ?
    Czy są jakieś inne lepsze i trwalsze typy połączeń ?
    Czy puszki do takiego połączenia lutowanego, które jest na zewnątrz ale schowane pod tynkiem i np centymetrową warstwą styropianu musi być jakieś szczelne czy wystarczy zwykła pucha podtynkowa ?
    Czy prowadzenie przewodów pod drzwiami jest dopuszczalne czy też przewody prowadzi się nad ościeżnicą ?

Może alternatywnie wszystko powinno iść na jednym przewodzie 3x1,5 mm dołem od którego w puszkach jest rozgałęzienie do każdego okna ?
    A może według zasad takie instalacje robi się nad oknami górą i schodzi w dół ?

Pozdrawiam i proszę o jakieś rady.
  • #2 18188504
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4263
    Błędem jest to że prowadzisz instalację na zewnątrz, że stosujesz puszki pod styropianem oraz, że zasilanie wykonujesz przewodem 3x.
    Przewód zasilający to pięć zył a przewód od rolety powinien zostać wprowadzony do wyłacznika góra-dół znajdującego się w pobliżu (ale niekoniecznie) okna.
    Pięciożyłowe zasilanie umożliwi w przyszłości centralne sterowanie a wyłacznik w pomieszczeniu pozwoli na otwarcie czy zamknięcie rolety w dowolnym momencie.
    Tak ja bym to wykonał.
    Chyba, że masz sterowanie pilotem. Jednak piloty mają to do siebie że bardzo często kiedy są potrzebne nie można ich znaleźć.
  • #3 18188532
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    kkas12 napisał:
    Przewód zasilający to pięć zył a przewód od rolety powinien zostać wprowadzony do wyłacznika góra-dół znajdującego się w pobliżu (ale niekoniecznie) okna.

Prawdopodobnie to system bezprzewodowy i doprowadza się jedynie zasilanie do kasety rolety a całą resztę załatwiają przyciski bezprzewodowe, moduły bezprzewodowe piloty itp. co nie zmienia faktu że zasilanie powinno być prowadzone wewnątrz.
  • #4 18188535
    Mosqu
    Poziom 2  
    Te puszki to tak bardziej do estetycznego zaznaczenia miejsca gdzie jest łączenie lutowane i izolowane. Mogłoby ich nie być bo nie pełnią żadnej ochronnej funkcji z racji że mają być schowane pod styropianem. W środku już są tynki więc żadna instalacja nie wchodzi w grę. Rolety są w pełni radiowe. Pilotów będzie kilka plus sterowanie smartfonem więc kable są tylko do zasilania. Pytanie tylko jak się je rozprowadza zgodnie ze sztuką :)
  • Pomocny post
    #5 18188559
    kood
    Ocena: 443
    W tej sytuacji ja bym nie robił łączeń pod styropianem do których nie będzie dostępu tylko z rozdzielnicy w garażu do każdej rolety doprowadził 3x1.5
  • #6 18188637
    Mosqu
    Poziom 2  
    kood napisał:
    W tej sytuacji ja bym nie robił łączeń pod styropianem do których nie będzie dostępu tylko z rozdzielnicy w garażu do każdej rolety doprowadził 3x1.5

Taki był plan i rada jednego elektryka ale niestety okazało się że z rolet wychodzą fabryczne przewody (linka 3x0,75mm). Nie można tych rolet otworzyć i tam zrobić połączenia bo traci się gwarancję producenta. Pozostało mi tylko jakoś je te przewody połączyć na zewnątrz, najlepiej tak żebym nigdy nie musiał do tego łączenia zaglądać.
  • Pomocny post
    #7 18188643
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Wystarczyło od puszek wewnątrz budynku, przy oknach poprowadzić peszel z pilotem na zewnątrz ścian, i po problemie.
    Fabryczne przewody wprowadzamy do tych właśnie puszek. Z resztą rzeczy możesz robić, co chcesz, a przecież są już na rynku zaślepki do puszek fi 60 imitujące łączniki itd.
  • #8 18202197
    Mosqu
    Poziom 2  
    elpapiotr napisał:
    Wystarczyło od puszek wewnątrz budynku, przy oknach poprowadzić peszel z pilotem na zewnątrz ścian, i po problemie.
    Fabryczne przewody wprowadzamy do tych właśnie puszek. Z resztą rzeczy możesz robić, co chcesz, a przecież są już na rynku zaślepki do puszek fi 60 imitujące łączniki itd.

To w sumie dobry pomysł ale nie w moim przypadku. Mam już tynki wewnętrzne a niektóre kable z rolet były za krótkie aby dotrzeć do puszek.

Zrobiłem generalnie tak że otwarłem rolety poprzez rozwiercenie nitów i zrobiłem normalnie w środku połączenie kabli poprzez wago i zabezpieczyłem trytkami. Każdy kabel od rolety połączyłem w rozdzielnicy w garażu. Jedyna widoczna puszka to miejsce gdzie lutowałem przewody, będzie ona schowana pod stropianem. Dodatkowo do rozdzielnicy doprowadziłem przewód z obwodu garażowego w razie gdyby połączenie lutowane zaszwankowało za parę lat. Generalnie mogę mieć problem przy jakiejś awarii z uznaniem gwarancji ale to się okaże jeszcze. Nigdzie nie pisali że nie można otwierać rolet. Poza tym ogarnąłem teraz budowę rolet na tyle że sam sobie mogę je teraz naprawiać :). Dzięki za podpowiedzi.
  • #9 18205571
    Rysiek2
    Ocena: 655
    Mosqu napisał:
    Jedyna widoczna puszka to miejsce gdzie lutowałem przewody, będzie ona schowana pod stropianem.

To sobie dobrze zapamiętaj jej miejsce bo najprawdopodobniej będziesz musiał się do niej dostać za kilka lub kilkanaście lat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował rolety podtynkowe, jednak napotkał problem z elektrycznym podłączeniem, gdyż elektryk wyciągnął tylko jeden kabel 3x1,5mm. Monterzy rolet wskazali, że to elektryk powinien dokończyć instalację. Użytkownik planuje połączyć przewody 3x0,75mm z przewodem 3x1,5mm w puszce pod styropianem, co budzi wątpliwości co do prawidłowości wykonania. Odpowiedzi sugerują, że zasilanie powinno być prowadzone wewnątrz budynku, a łączenia nie powinny być ukryte pod styropianem. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na połączenie kabli wewnątrz rolet, co może wpłynąć na gwarancję. Wskazano również na możliwość centralnego sterowania roletami oraz na znaczenie dostępu do połączeń w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA