logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamawianie darmowych próbek mikrokontrolerów Atmel – czy ktoś otrzymał?

Veteran 03 Kwi 2003 14:42 17751 86
Najlepsze odpowiedzi

Czy osoba prywatna może zamówić darmowe próbki mikrokontrolerów Atmel i czy faktycznie są one wysyłane?

Zwykle nie — Atmel odsyła wnioski do lokalnego dystrybutora, a próbki wysyła głównie dużym, sprawdzonym klientom; prywatnie najczęściej kończy się odpowiedzią „możemy skontaktować z przedstawicielem” albo ciszą [#576483][#574314][#493158] W Polsce opisano przypadek, że formularz trafiał do JM Elektronik, który zamiast darmowych sampli proponował sprzedaż tego, co akurat ma na magazynie [#574314] Sporadycznie komuś udało się coś dostać za granicą, ale nawet wtedy tylko część zamówienia — np. w Finlandii przyszły 2 z 6 zamówionych układów [#580771] Wniosek z wątku jest taki, że na darmowe próbki Atmela nie ma co liczyć jako osoba prywatna, chyba że ma się bardzo przekonujący, komercyjny projekt [#576483][#493158]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 167095
    Veteran
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Czy ktos zamawial bezplatne probki procesorkow w firmie Atmel?

Jesli tak, to czy je otrzymal.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 167121
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Zamawialem termometr DS1820 ale do tej pory (jakies 3miesiace) nie ma znaku zycia. Ale to z Dallasa.
    Zamawialem jeszcze te uklady karty dzwiekowej na USB ktora opisywali w EP. Z innej firmy (nie pamietam nazwy) i to dostalem po jakims miesiacu.
    Na Atmela cos wysle w najblizszym czasie to sie przekonamy.
  • #3 167270
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nieco wcześniej atmel odpisywał że się skontaktuje ale nie robił tego. Teraz (po zmianie wyglądu formularza na stronce) to przekierowuje podanie do polskiej firmy do której trzeba odesłać inny formularz. O wyniku jeszcze nie wiem. Dallas natomiast znacznie zaczął się spóźniać z wysyłaniem próbek od momentu kiedy ruszyło centrum na wschodnią europe (wcześnie wysyłąli z anglii).
  • #4 167792
    zela
    Poziom 11  
    Panowie czytając waszą pogawędkę z niecierpliwością przeszukiwałem stronkę atmela, kiedyś slyszałem o free sampels lecz szybko o tym zapomniałem. czy możecie wyjaśniś mi tą cudowną drogę zdobywania potrzebnych (drogich) kostek i opisać procedurę przez ktorą trzeba przejść.

pozdrawiam Zela
  • REKLAMA
  • #5 167797
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Tu jest link do formularza. http://www.atmel.com/forms/Samples.asp?family_id=607 Mój znajomy zamawiał u nich (w poprzednim poscie opisałem jego perypetie), niestety jak dowiedziałem się dzisiaj oficjalnie "nie został zakwalifikowany do grupy którym wysyłają próbki". Może za mało naściemniał tej polskiej firmie, nie wiem.
  • #6 168012
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Firmy żadko wysyłają próbki układów osobom prwatnym :( Jeśli ktoś pracuje w firmie zajmującej się elektroniką jest dużo łatwiej. Ale nie zawsze. Ja pracuję w takiej firme ale próbek z Atmela nie doczekałem się (chociaż zamawiałem kilka razy) :(
  • REKLAMA
  • #8 558622
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    W ubiegłym roku zamawiałem - cisza do dziś.
    Co do Maxima wysyłają zwykłą pocztą i paczki brak.
  • #9 573133
    amatorrr
    Poziom 11  
    a ktos moze jeszcze probowal zamawiac od sample od innych producentow??
    moze ktos sie orientuje jak wyglada sprawa w przyp national semiconductors, albo od burr&brown??
  • #10 573252
    karlik
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja zamawialem i to duzo od texas instruments i jak na razie to nie narzekam - ups mi to ladnie zapakowane do domku przywiozl i luzik. jedyne na co trzeba uwazac to zeby wartosc paczki nie przekroczyla 50$ bo wtedy sa jakies "myki" na cle (co dokladnie to nie wiem). nie jestem pewien ale zdaje sie burr-brown to nalezy pod texas instruments. z maximem tez nigdy nie mialem problemow.
  • #11 573294
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Burr Brown ma potężną ofertę scalaków i jest teraz częścią TI ,nie ma problemu z zamówieniem próbek i expresowo docierają.Z tymi 50$ nie jest tak źle bo TI płaci cło.Tylko trzeba przez telefon (sami dzwonią) podać agencji celnej UPS pesel ,nip i nr. dowodu.Maxim wysyła pocztą i to dociera ale nigdy nie wiadomo kiedy sie spodziewać ,czasami długo to trwa.Od NS nie wyciągniecie nic.Przysyłaja na maila link do dystrybutorów a dystrybutorzy chcą sporo kasy za przesyłkę ,więcej niż to warte co w niej jest.Z Atmela próbowałem chyba z rok temu zamówić pamięci i do tej pory cisza.Podobno Microchip ma wysyłać od połowy tego roku do Polski.Najpewniejszy jest TI ,w jego skład wchodzi BB ,Power Trend (super przetwornice i stabilizatory impulsowe) ,Benchmarq (pamięci ,RTC ,scalaki do przetwornic).Wysyła też AD ,ale też długo idzie to przez TNT International i nie wiem czy płacą cło ,tam trzeba uważać żeby z wartością nie przedobrzyć.Czasami coś zamawiasz i za pół roku obiecują wysyłkę 1 scalaka a inny wysyłaja natychmiast.
  • #12 573579
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Wysyla jeszcze Supertex (m.in. przetwornice do folii EL) lecz to tez moze potrwac, bo idzie przez polskiego dystrybutora (Contrans TI). W moim przypadku ok 2,5tyg wiec nie tak zle. Przychodzi normalnie jak w przypadku Maxima w liscie, ale z priorytetem (ok 2 dni i ciekawe jak dlugo bedzie CTI placilo za znaczki :? ).
  • REKLAMA
  • #13 573609
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Zamawialem rowniez od Atmela w zeszlym roku jakeis 4 razy i ciagle ten sam tekst ze w ciagu 48 godzin sie skontaktuje, ale niestety za kazdym razem zadnego odezwu nie bylo :( A jesli chodzi o Maxim-Dallas to ostatnio dostalem ds89c420 w przeciagu 2 tygodni

Pozdrawiam
  • #14 574314
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Z tego co wiem, Atmel przesyła wypełniony formularz do lokalnego dystrybutora. Czyli Polsce do jakiejś małej firmy o nazwie JM Elektronik (www.jm.com.pl) . A oni odpisują, że mogą to co zamówiliśmy sprzedać (czyli to już nie jest free samles) jeśli tylko to co zamawialiśmy mają w magazynie. Zwykle jednak niczego nie mają... Można to sprawdzić, ponieważ na swojej stronie umieścili odpowiednie narzędzie do sprawdzania stanów magazynowych. Żenująca sprawa ...
  • #15 575051
    amatorrr
    Poziom 11  
    ech jakby to powiedziec, mam do Ciebie pytanie Pi-Vo - jezeli zamowilem sample z TI i podalem swoje dane ale firme ojca - a dzis do mnie dzwonili w trakcie gdy mnie nie bylo w domu - siostra mi moiwla - i dopytywali sie o nr dowodu i NIP - to musze podac mojego ojca - to rouzmiem ale mam nadzieje ze nie obciaza go w zandej kwestii... bo bylby na mnie zly chyba ;) dzownia i pytaja tylko informacyjnie???? i TI zaplaci clo?
    pozdrawiam
  • #16 575095
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Firma nie ma znaczenia ,dane podaj swoje i niezależnie od wszystkiego TI płaci cło.Ja podaję firmę w której pracuję a dane swoje ,czyli adres ,nip ,pesel i nr. dowodu.Jeśli nie masz nipu to oni wpisują "nie posiada".
  • #17 575102
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Z tym NIPem i nr dowodu to UPS (dział Agencji Celnej) sie dopytywal. Widzocznie za duzo zamowiles lub za drogie scalaki i przekroczyles limit 50$. Nie powinno to ciebie lub twojego ojca obciazyc, ale niestety TI za to placi, wiec nastepnym razem nie przesadzaj.

Acha i lepiej pospiesz sie z tymi danymi, bo kiedys UPS zagubil moje dane i musialem ponownie je wysylac, a juz Poczta Polska zaopiekowala sie listem i wkoncu UPS z blogoslawienstwem TI wrzucilo paczke do przemialu :(
  • #18 575155
    amatorrr
    Poziom 11  
    dzieki za odp ;) no musialem przekroczyc , ale chyba minimalnie bo staralem sie nie brac za drogich scalakow - widocznie jakis blad z kalkulacja :/ nauczka na przyszlosc ;)
  • #19 575175
    urko
    Poziom 20  
    Dzisiaj właśnie dostałem kilka scalaków z TI. Śmieszne, ale rozbili mi dostawę na dwie paczki. W tej było towaru za $4, tylko! Oczywiście nikt nie raczył zadzwonić. Z uwagą śledziłem wojaże mojego pakunku i tu ciekawostka. Z tych 3 i pół doby od złożenia zamówienia, większość czasu paczka przeleżała gdzieś w Warszawie...
  • #20 575220
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Te dostawy rozbijają jak czegoś w momencie przyjęcia zamówienia nie maja ,później jak jest do natychmiast dosyłają.Zobacz w mailu z potwierdzeniem ,jak coś jest backordered to dosyłają później ,czasami tego samego dnia ale w osobnej paczce.A dzwonić nie mieli po co.Jak coś kosztuje 4$ to nie łapie się na cło.Dopiero powyżej 70$ ,choć niektórzy celnicy wynajdują jakieś przepisy i clą od mniejszej wartości.A gdzie jest przesyłka sprawdza się na http://www.ups.com./?cookie=pl_en_home&setCookie=yes
    i tam trzeba przekopiować numer nadania i wcisnąć track.W Warszawie albo Pyrzowicach leżą po kilka dni te paczki które czekają na oclenie.I z tego co wiem UPS płaci nadawcy kary za nieterminowe doręczenie ,ale to ich zmartwienie i od tego mają agentów celnych.A z tym przekraczaniem nie ma co panikować ,jak zamówisz tylko 1 pozycję ,np. przetwornicę za 91$ to nie masz jak nie przekroczyć granicy cła.TI ma to wkalkulowane ,jakby na tym tracili to nie zwiększaliby limitów wysyłanych próbek a tak robią.
  • #21 575926
    urko
    Poziom 20  
    Pewnie niepotrzebnie rozbudowuję wątek, ale po pierwszym moim zamówieniu, nie mogę wyjść z podziwu dla TI i takich przesyłek (UPS). Chociażby taka rzecz, jak spoób pakowania elementów. Do tej pory byłem przyzwyczajony do naszych sklepów wysyłkowych, np. takich jak seguro... Normalna rzecz, że dostaje się układy z pogiętymi nóżkami... A tutaj dostaję taką paczkę, że mógłby po niej czołg przejechać, i pewnie nic by się nie stało. Jeśli jakiś układ mi się nie zaprogramuje, to będę wiedział, że to tylko moja wina...
  • #22 575953
    wool
    Poziom 12  
    urko napisał:
    Chociażby taka rzecz, jak spoób pakowania elementów. Do tej pory byłem przyzwyczajony do naszych sklepów wysyłkowych, np. takich jak seguro... Normalna rzecz, że dostaje się układy z pogiętymi nóżkami... A tutaj dostaję taką paczkę, że mógłby po niej czołg przejechać, i pewnie nic by się nie stało. Jeśli jakiś układ mi się nie zaprogramuje, to będę wiedział, że to tylko moja wina...
    TI faktycznie dobrze zabezpiecza, kilka układów a pudło jak z głośnika :) Fajniej to robi AD. Co do opłat ostatnio troszke przecholowałem (~95$) ale nic nie płaciłem, może to tyko fart :D Nie wiecie czy NS wysyła sample :?:
  • #23 575988
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    NS po przyjęciu zamówienia na sample odesłał mnie z nimi do naszego "regionalnego" przedstawiciela.
    Nawet nie próbowałem coś u nich załatwiać, ...może to błąd ?
  • #24 576483
    Piotr_Sz
    Poziom 11  
    Witam,
    probowalem ostatnio zamawiac probki od Atmel'a jako osoba prywatna. Odpowiedz jaka otrzymalem brzmiala mniej wiecej tak: Probki wysylamy tylko duzym, sprawdzonym klientom. Mozemy Pana skontaktowac z najblizszym przedstawicielem.
    Tak wiec Atmel odpada chyba ze potrafimy udowodnic ze projekt ktory realizujemy jest bardzo komercyjny.
  • #25 576699
    urko
    Poziom 20  
    I to odpowiedział Atmel "osobiście"? Bo ja podając zaprzyjaźnioną firmę i zawyżając nieco ewentualne przyszłe potrzeby, dostałem odpowiedź nie od Atmela, tylko od wspomnianej już firmy JM Elektronik... Była to odpowiedź napisana na przeforwardowanym moim formularzu, bez żadnych Atmelowych dopisków . Czyli Atmel nie odzrzucił mojego zamówienia, tylko go przesłał do polskiego dystrybutora.

Druga rzecz. Sample z ADI. Oni korzystają z firmy spedycyjnej TNT International. Jak to działa w Polsce?
  • #26 577502
    wool
    Poziom 12  
    mkos1 napisał:
    NS po przyjęciu zamówienia na sample odesłał mnie z nimi do naszego "regionalnego" przedstawiciela.
    Nawet nie próbowałem coś u nich załatwiać, ...może to błąd ?
    Mam to samo, tylko na stronach podanych lokalni dystrybutorów nie ma nawet wzmianki o samplach. Irytuje mnie tylko to, że skoro nie kwalifikują poszczególnych osobników do otrzymywania próbek po co wysyłają im @ pt. Buy free sample today.. :evil:
    TNT International działa jak inne takie firmy, przychodzi kurier z ładną duża tekturową kopertą, podpisujesz i wszystko
  • #27 577521
    urko
    Poziom 20  
    mkos1 napisał:
    TNT International działa jak inne takie firmy, przychodzi kurier z ładną duża tekturową kopertą, podpisujesz i wszystko

To świetnie... Już mnie ciekawi jak człowiek zareaguje, gdy znajdzie się w mojej okolicy zamieszkania. Facet z UPS był trochę zdziwiony i chociaż do mnie trafił, co nie jest łatwe, powitał mnie słowami, że chyba się pomylił...
  • #28 577734
    webster
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    a co sadzicie o moim przypadku - zamowilem sample i jak je podliczylem pozniej (okazalo sie ze wzialem troche inny uklad niz planowalem a kosztowal hmmm duzo wiecej - ponad 10 $ bo to jakis sclaak od ccd ) i ogolnie cala paczka wyszla mi za 160 $ po podliczeniu..... dzwonili nawet ostatnio z Wa-wy... qrcze tak mysle ze moze zeby nie placic to sie teraz nie odzywac i ta paczka przepadnie, a po jakims czasie zamowic ten uklad ktory chcialem.... co radzicie....????
  • #29 577792
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Podaj im nip ,pesel i nr. dowodu.Nic nie zapłacisz.Czytaj ,było pisane już o tym dużo.TI płaci cło.Jeśli nie odpowiesz to przyślą pismo ,paczka będzie zalegała ,UPS będzie płacił kary za niedoręczenie.

Crystal robi takie i podobno próbki wysyła.Można zrobić taki dekoder z procesora sygnałowego np. z TI ale nie jest to gotowy dekoder mp3 ,musiałbyś go zaprogramować od zera.
  • #30 577823
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Sprzetowego dekodera mp3 raczej nie znajdziesz w samplach :( A jakby to daj znac tez szukam. Probowalem u VLSI, ale ich sample sa platne :? Cirrus ma tez niezle sprzety (dekoder DTS, DolbyProLogic i jeszcze innych standardow dzwieku przestrzennego + dekodery formatow MP3 i innych) ale wogole nie odpowiadaja na zamowienie probek :(
    Dochodze do wniosku, ze oni mysla, ze Polska to straszny kraj, tam sa mafie i smoki :) lepiej ich niezauwazac i nie odpowiadac. :(

Szansa jest zeczywiscie zaprogramowac DSP (zobacz do dzialu DSP tam do tematu TMS320(costam), zamiescilem tam linki do 2 stron z dekoderem MP3 na DSP)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doświadczeń z zamawianiem darmowych próbek mikrokontrolerów i innych układów elektronicznych, ze szczególnym uwzględnieniem firmy Atmel. Użytkownicy zgłaszają, że Atmel rzadko wysyła próbki osobom prywatnym, a zamówienia są przekierowywane do lokalnych dystrybutorów, którzy często oferują jedynie sprzedaż, a nie darmowe próbki. Wysyłka próbek od Atmela do Polski jest utrudniona i wymaga często udowodnienia komercyjnego charakteru projektu. W przeciwieństwie do Atmela, firmy takie jak Texas Instruments (TI), Maxim/Dallas, Analog Devices, Burr-Brown (część TI) oraz Supertex mają bardziej sprawne systemy wysyłki próbek, choć czasami z opóźnieniami i koniecznością formalności celnych. TI pokrywa koszty cła i przesyłki, ale odbiorcy muszą podać dane osobowe do odprawy celnej. Problemy z cłem i VAT pojawiają się przy większych zamówieniach, a przesyłki bywają rozbijane na mniejsze paczki, by uniknąć opłat. Wysyłka próbek do Polski jest często utrudniona przez politykę firm i lokalnych dystrybutorów, a także przez nadużycia, takie jak odsprzedaż sampli na aukcjach internetowych, co zniechęca producentów do darmowej dystrybucji. Wiele firm oferuje próbki tylko dla firm lub instytucji edukacyjnych, co sugeruje, że osoby prywatne powinny zamawiać przez uczelnie lub firmy. Dyskutowano także o dostępności próbek układów w obudowach SMD oraz o trudnościach z zamawianiem próbek dekoderów MP3 i innych specjalistycznych układów. Wspomniano o innych producentach, takich jak ON Semiconductor, Fairchild, National Semiconductor, Micronas, ST, Cirrus Logic, VLSI, SigmaTel, Samsung, Princeton Technology, Virtual Group, MCS Logic, Microchip, z których nie wszyscy wysyłają darmowe próbki lub mają ograniczenia w dostawach do Polski. Wysyłka próbek jest często realizowana przez firmy kurierskie UPS lub TNT, z różnymi procedurami celnymi i formalnościami. Użytkownicy radzą ostrożność przy zamawianiu, unikanie przesadnych ilości i wartości zamówień, a także korzystanie z pomocy uczelni lub firm, by zwiększyć szanse na otrzymanie próbek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA