logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nazbieral teraz wyprzedaje -SAMPLE

bobeer 23 Gru 2004 17:20 10051 62
REKLAMA
  • #1 1082313
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37223713

A wogule to tylko na allegro notoryczny oszust moze zostac *super sprzedawca* !

wiem ze to enty post tego typu, ale piszo go min. z nadzieja ze ktos wpisze w wyszukiwarke haslo "AD9850 , AD9851, AD9852" zobaczy ten post i nie kupi od zlodzieja, tylko sam sobie zamowi

wlasciciel z aukcji od paru lat notorycznie sprzedaje darmowe probki wszystkich firm el. jakie sie tylko da
    przeplatajac sample "legalnym towarem"

czy wogole komus zalezy na tempieniu takich przypadkow, czy moze juz ustalono stanowisko w tej kwestii na "szerszym forum" ?
  • REKLAMA
  • #2 1082939
    LucASWW
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Co masz na myśli "tępienie"?
    Wytępienie będzie trudne, bo niektórzy popierają coś takiego, bo myślą, że prawie za darmo można kupić kostkę, która kosztuje fortunę, a nie wpadli na pomysł, że to można mieć za darmo jako sample'a. :)

Ja na szczęście nie muszę się licytować, bo mam zaszczytny :) tytuł "design engineer" i mieszkam w takim kraju, gdzie innym nie są wycinane takie numery. I mogę zamawiać co mi się zechce, tylko niektórzy chcą wiedzieć co z tego będzie (np: Crystal), ale zawsze można im jakiś kit wcisnąć ;)
    bobeer napisał:

wlasciciel z aukcji od paru lat notorycznie sprzedaje darmowe probki

To może warto dać "cynk" Allegro, że odbywają się lewe interesy.
    Jak się nie mylę jest to nielegalny proceder i za to można posiedzieć.
  • #3 1083058
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Wiem że to nie w temacie ale jakoś tak wyszło ;)

Gdzie znajduje się jakiś sklep, który wysyła darmowe próbki elementów?
    Prosił bym o jakieś linki itp.

Pozdrawiam i z góry dziękiuje Mat
    PS. Wesołych Świąt !!
  • REKLAMA
  • #4 1083175
    bobeer
    Poziom 28  
    na cynk dla Allegro bym nie liczyl
    bo niby jak udowodnic ze gosc ma scalaka z sampli ?
    dopuki niebada wymagane dokumenty zakupu na takie rzeczy doputy tacy oszusci beda "Super Sprzedawcami"
    od swistaka juz dostalem piekna odpowiedz
    z allegro bedzie jeszcze gorzej zapewne
    do majster 14
    =>
    nie rob obciachu, tylko wejdz na strony producentow i troche pczytaj
    Wesolych swiat
  • #5 1083485
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    gosc ten wypowiadal sie keidys na pl.misc.elektronika (google, archiwum, mirtek +sample i macie post). Nie zlapalem go za reke i nie wiem czy np nie sprzedaje taniej od producetna przy ilosci 10000sztuk ale jesli tak to ;(
  • #6 1083537
    bobeer
    Poziom 28  
    jakos niemoge znalezc konkretnej wypowiedzi a google zwraca tylko
    http://plmiscelektronika.elektroda.net/plmiscelektr/07_2004_2/07_2004_1.htm

podaj linka prosze bo jestem bardzo ciekawy co tez tam napisano

a co do 10000 sztuk to skomentuje to tylko szerokim usmiechem
    jesli gosc nie przedstawia zadnych dowodow zakupu na wiadome elementy, a na inne jednak moze to zrobic, a na dodatek w aukcjach elementy od AD pojawiaja sie parami (tak jak sample od AD przychodza wlasnie) to sprawa jest oczywista
    tylko dlaczego administratorzy aukcji maja to gleboko w d. ?
    Przeciez kazdy nawet niezbyt bystry zorientowal by sie ze sprawa jest oczywista, i niema tu mowy o jakis 10000 el. sprzedawanych ponizej ceny zakupu 100el.
  • REKLAMA
  • #7 1083713
    nebo
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    mogli byści podać adresy stron na których można by zamówić takie darmowe sample... byłbym wdzięczny...

ps. szukałem po forum takich adresów i nie zanlazłem...
  • #9 1083814
    krzys-iek
    Poziom 20  
    http://groups.google.com/groups?q=mirtek+sample&hl=pl&lr=&group=pl.misc.elektronika&selm=cirmd4%24civ%241%40news.onet.pl&rnum=3

Nebo: sorry ale ... tak samo nie wiem po co na forum pisali ludzie co trzeba zrobic po kolei, wpisz w name imie itd. Sorry wielkie ale jak ktos nie wie gdzie i jeszcze nie zna angielskiego (takie watki czytalem tutaj) to niech sobie daruje zbawe. Tak samo podawli linki jakiemus dzieciakowi co chcial 1820 - ktory za 12zl mozna kupic, ludzie... nie robcie nam Polakom takiego obciachu. Jak gosc nie zna angielskiego to i pdf nie przeczyta heh. To juz przesada.
  • #10 1083894
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Ciekawostka. Ile może kosztować OPA549 ? Odpowiedż 10ZŁ !!! Na stronie TI, jesli mnie pamięć nie myli była cena $12. Złotówka chyba znowu poszła w górę!

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35523756 ( Stara aukcja ostatnio sprzedawał trochę drożej, chyba po 13 )
  • #11 1083902
    michalgorny

Poziom 17  
    Ocena: 15
    Linki dla Kolegi zainteresowanego samplani:

www.TI.com

www.NI.com - tutaj dokumentacja, katalogi

www.NATIONAL.com

www.MAXIM.com

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pozdrawiam i zycze wszytkim najlepszego na te swieta oraz wiele pomyslnosci i udanych oraz zrealizowanych pomyslow w nowym roku. Nie zycze Wam pieniedzy, ale zycze madrosci i inteligencji, a z nia wszytko pojdzie gladko i bez problemow.
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • #12 1083948
    krzys-iek
    Poziom 20  
    urko napisał:
    Ciekawostka. Ile może kosztować OPA549 ? Odpowiedż 10ZŁ !!! Na stronie TI, jesli mnie pamięć nie myli była cena $12. Złotówka chyba znowu poszła w górę!

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35523756 ( Stara aukcja ostatnio sprzedawał trochę drożej, chyba po 13 )

i takim nic nie mozna zrobic w sumie, OPA602 widze po 5zł ?

nebo zamow sobie sampli z linkow na zapas hehe nie wie co chce ale wazne ze chce sampla, dobre...
  • #13 1085343
    nebo
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    dzięki Wam dobrzy ludzie za linki ... pytałem bo niebardzo wiedziałem jak sięza to zabać... jeszcze raz dzięki...

ps. i angielski troch znam i staram się poznawać coraz bardziej
  • #14 1086004
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Ludzie o co wam sie rozchodzi? Facet sprzedaje tanio i dobre rzeczy. Cieszcie sie z tego. Widze ze wychodzi czysta polska zazdrosc , ze ktos umie myslec i zarobic troche pieniedzy. Uwazam ze to wszystko jest legalne i nie ma nic wspolnego z cwaniactwem.
    Z powazaniem
    Leszek z Hamburga
    ps
    uwazam ze czasami jestesmy w goracej wodzie kapani panie bobeer
  • #15 1086051
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Kolego nebo ,National tak łatwo sampli nie daje ,trzeba błagać mailami ,TI już do Polski nie wysyła ,zostaje jeszcze Analog Devices ( www.analog.com ) i Maxim-Dallas ,podobno jeszcze Crystal i ON semi który każe płacić 20$ za przesyłkę.
  • #16 1086481
    bobeer
    Poziom 28  
    Leszkor napisał:
    Ludzie o co wam się rozchodzi? Facet sprzedaje tanio i dobre rzeczy. Cieszcie się z tego. Widze ze wychodzi czysta polska zazdrosc , ze ktos umie myslec i zarobic troche pieniedzy. Uwazam ze to wszystko jest legalne i nie ma nic wspolnego z cwaniactwem.
    Z powazaniem
    Leszek z Hamburga
    ps

co ty chlopie bredzisz o legalnosci ?
    idz przeczytaj sobie co jest napisane przy zamawianiu sampli i na kazdym pudelku z samplami , chyba ze nierozumiesz co znaczy "Not for sale"

Nie mam nic przeciwko zarabianiu i mysleniu. Niech koles zamowi probki opracuje urzadzenie, zamowi normalnie uklady, zbuduje urzadzenia oparte o nie i kasuje za nie ile chce - jego sprawa. Pomijam juz fakt ze takie postepowanie to ewidentne okradanie firm ( pewnie maja duzo kasy bo ich stac na rozsylanie sampli, to czemu tego nie wykorzystac ?- mysli polski cwaniak ) jak juz ktos zauwazyl niektore firmy nie wysylaja do polski np. TI. I ludzie, ktorzy potencialnie mogli by dzieki samplom nauczyc sie czegos, lub zbudowac cos naprawde wartosciowego (potencialnie uczciwie zarobic), beda w krotce pozbawieni tej mozliwosci. Paradoksalnie beda zmuszeni do kupienia od takich skxxxxx "koncowek magazynowych" bo ci nazbierali wczesniej i teraz sobie sprzedaja, Kiedy f-my juz zablokowaly wysylke.
    Nie jestem o nic zazdrosny, bo sam zamawiam sample i buduje rozne urzadzenia. Mam nadzieje kilka z nich wdrozyc do produkcji zamawiajac kilkaset sztuk ukladow od producentow.
    A co jesli moje projekty okazaly by sie handlowym niewypalem ? i chcialbym sprzedac nakupione uklady na allegro ???
    jakie mam szanse odzyskac choc czesc pieniedzy jesli jeden z drugim sprzedaje takiesame uklady praktycznie za bezcen ??
    To jakas nieuczciwa konkurenca mowiac delikatnie, czy poprostu sqrxxxxx
    Dlaczego uczciwi ludzie maja cierpiec przez takich ludzi ?
  • #17 1086499
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 633
    Kupowałem już od tego gościa, wydaje mi się, że jest uczciwy - w razie wyrażenia takiej potrzeby wystawia fakturę VAT. Proceder handlu SAMPLAMI jest w 100% nieuczciwy, ale nie można KAŻDEGO o to posądzać!!!!
  • #18 1086526
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 159
    Leszkor napisał:
    Cieszcie się z tego. ......... Uwazam ze to wszystko jest legalne i nie ma nic wspolnego z cwaniactwem.
    Z powazaniem
    Leszek z Hamburga
    ps

cieszcie się z czego że TI dalej wysył sample do Niemiec a do Polski
    ciut przyblokowali bo ogólnopolskie miesięczniki elektroniczne roztrąbiły o samplach
    Cieszymy się !!!!!!!!!!!!!!!
    legalne - to ty wejdź na http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html
    i sobie wpisz notke z faktury "SAMPLE, NOT FOR COMMERCIAL SALE"

oczywiście jeśli to nie sample to siedzę cicho i mnie tu nie było .
  • #19 1086838
    Leszkor
    Poziom 18  
    Widze ze jak ktos tu bredzi to napewno nie ja. O co wam sie rozchodzi!Facet nikogo nie oszukal, sprzedaje dobry towar i wszyscy sa zadowoleni. Czy wy jestescie elektronikami czy policja.Czytajac wasze wypociny na ten temat mam naprawde dobra zabawe. Czy do filmow, muzyki, programow macie takie same podejscie? Zaloze sie ze kazdy z was ma w domu piracka kopie programow komputerowych. Tego takze nie wolno kopiowac i rozprowadzac.Co do kolegi bobeer moj angielski jest perfekt i ja nawet po litrze wodki nie bredze.
    zegnam
    Leszek
  • REKLAMA
  • #20 1087171
    karbon
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    To chyba nie jest dyskusja na temat pirackich filmór i oprogramowania...
    Jak można porównać film piracki do układów scalonych, z których można zrobić naprwdę coś fajnego i pożytecznego?
    Przez takich idiotów, którzy sprzedają próbki na allego, a wcześniej nachapali się ich ile mogli, wiele ludzi teraz nie może sobie pozwolić na jakiś ciekawy projekt, bo po prostu ich nie stać na scalaka....
  • #21 1087328
    Leszkor
    Poziom 18  
    Jak czytam te niektore wypowiedzi to czasami ciesze sie ze przed 18laty wyjechalem do niemczech. Kolego karbon przeczytaj dokladnie to cale forum i dopiero wtedy wydaj swoja opinie.Jeszze raz pisze- cale szczescie ze sa tacy sprzedawcy poniewaz mozna dostac tanio dobre rzeczy. Przejrzyj cennik tego "cwanika" ja w Niemczech musze za takie uklady od 10euro do20euro placic. Przeczytajcie jego pozytywne komentarze. Jeszcze raz powtarzam zwykla zazdrosc - ja nie mam to mu pokaze.
    Dla mnie ten glupi temat jest juz zakonczony i jszcze raz powtarzm , ze ten pan nie zasluzyl na forum "oszusci"
  • #22 1087449
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Nigdy nie bedziesz prawdziwym niemcem, jestes poprostu polaczkiem z niemiec...
    Dobre rady tych co uciekli do niemiec sa najlepsze... czasem slucham radia ma-ryja i tez ci co uciekli z PL wiedza najlepiej jak zrobic tu druga japonie czy niemcy...

Gosc jesli wyludza czesci to dziala na nasza szkode, zbyt trudne by pojac? Ktos bedzie potrzebowal drogi uklad do pracy dypomowej i co? Juz nie dostanie bo taki jeden z drugim przed nim wyludzal takie uklady i odrazu na allegro. Nie wiemy czy on akurat wyludza ale mowie ogolnie. Fajnie ze ma tanio ale nie ma sie z czego cieszyc, ty zarabiasz w DE wiecej wiec sobie pozwolisz na zakup ukladu w sklepie.

Wroc do Polski jak chcesz byc wujek dobra rada.
  • #23 1087528
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ciesze sie ze jestem w niemczech i nie mam do czynienia z takimi idiotami , szkoda mi was.
  • #24 1088289
    karbon
    Poziom 21  
    Leszkor, z jakimi idiotami masz do czynienia?
    Z twoich wypowiedzi wynika, że ty jesteś idiotą, który nie potrafi pojąć tego, że cwaniaczek wyłudził próbki i je teraz sprzedaje, a ludzie, którzy potrzebują tych próbek muszą od niego teraz kupować, bo firmy już do Polski nie wysyłają próbek właśnie przez takich cwaniaków, co sobie pomyśleli "mam za darmo, to je sprzedam"...
  • #25 1088537
    bobeer
    Poziom 28  
    A co powiecie na wystawienie takiej aukcii na allegro ?:

"
    AD9850, AD9851, AD9852, oraz wiele wiele innych !

Mogą być twoje jeśli tylko chcesz !

Nie bądź jeleń. Nie kupuj układów które możesz otrzymać za darmo
    Tylko u mnie za symboliczną opłatą otrzymasz informacje jak dostać układy nie dając się oszukać .
    "

/"Leszkor" jezeli nadal bedziesz pisal posty obrazliwe lub w inny sposob prymitywne poprosze o zainteresowanie moderatora /
  • #26 1088559
    karbon
    Poziom 21  
    "ZA SYMBOLICZNĄ OPŁATĄ"
    Nie no, ręce opadają :evil:
    Takim to powinni na starcie blokować konta na allegro...
    Ja bym nie mógł "za symboliczną opłatą" powiedzieć komuś o czymś, co jest dostępne za darmo 8O
    Najpierw bym podał adres google, a następnego dnia, jakby dana osoba nie znalazła (no cóż, zdarza się), to bym bez problemu powiedział jej o danej rzeczy (szukać, a potem pytać 8-) ).
  • #27 1088598
    bobeer
    Poziom 28  
    heh karbon nie zrozumielismy sie troche
    chodzilo mi w tym momencie aby zamiescic taka aukcje. I wiadomo ze zadnych pieniedzy by nikt nie bral (napisalo by sie 1.99 zeby jakos wygladalo), a jakas oplate nalezalo by wpisac, bo inaczej allegro by skasowalo taka aukcje. Inna sprawa, ze wlasciciel aukcji musi zaplacic allegro prowizje.
    Chyba juz rozumiesz oco mi chodzi ?
  • #28 1088686
    karbon
    Poziom 21  
    Rozumiem :D
    Można by w opisie aukcji napisać "koszt układu to koszt prowizji dla allegro + koszt wystawienia aukcji" 8-)
  • #29 1088929
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 98
    Leszkor napisał:

...
    Przejrzyj cennik tego "cwanika" ja w Niemczech musze za takie uklady od 10euro do20euro placic. Przeczytajcie jego pozytywne komentarze. Jeszcze raz powtarzam zwykla zazdrosc - ja nie mam to mu pokaze.
    Dla mnie ten glupi temat jest juz zakonczony i jszcze raz powtarzm , ze ten pan nie zasluzyl na forum "oszusci"

TO POMYSL , jezli mozesz jak to mozliwe, doplaca do tego??
    Czy ma moze maszynke do robienia w piwnicy tych kostek?
    A moze to dobra Ciocia?

Faktura VAT ?buhahaha ,
    kiedys widzialem nawet ogloszenia z faktura VAT na karty do pirackiego ogladania TV..

Leszkor napisał:
    Ciesze się ze jestem w niemczech i nie mam do czynienia z takimi idiotami , szkoda mi was.

Szkoda mi Ciebie , bo widze ze mentalnosc pozostaje ta sama jak Ci szkoda te 10E ..
  • #30 1088983
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    karbon napisał:

Można by w opisie aukcji napisać "koszt układu to koszt prowizji dla allegro + koszt wystawienia aukcji"

Nie można. Za jawne umieszczanie informacji o kosztach wystawienia aukcji, Allegro taką aukcję kasuje. Nie ma to większego sensu, ale z tymi ludźmi trudno dyskutować...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu sprzedaży darmowych próbek układów elektronicznych (sample) na platformie Allegro przez jednego sprzedawcę, który jest oskarżany o nieuczciwe praktyki. Użytkownicy poruszają kwestie legalności takiego procederu, wskazując, że próbki są oznaczone jako "Not for sale" i nie powinny być sprzedawane, co może prowadzić do naruszenia warunków producentów i ograniczenia dostępu do próbek dla uczciwych projektantów i studentów. Wiele osób podkreśla, że firmy takie jak Texas Instruments, Analog Devices, Maxim, National Instruments czy Crystal wysyłają próbki za darmo, ale niektóre z nich ograniczają wysyłkę do Polski. Dyskusja zawiera także propozycje zgłaszania nieuczciwych aukcji do Allegro oraz rozważania o ewentualnych konsekwencjach prawnych i podatkowych. Część uczestników broni sprzedawcy, argumentując, że oferuje on tanie i dobre komponenty, inni zaś krytykują proceder jako szkodliwy dla środowiska elektroniki amatorskiej i edukacyjnej. Wątek porusza także problem dostępności próbek, kosztów zakupu układów oraz wpływu takich praktyk na rozwój polskiej myśli technicznej. Wskazane są również strony producentów, gdzie można zamówić darmowe próbki, oraz przykłady aukcji z podejrzanymi ofertami. Dyskusja kończy się refleksją, że mimo prób blokowania takich aukcji proceder może się utrzymywać ze względu na popyt i brak skutecznych mechanizmów kontroli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA