Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Electrolux ESF4510LOX - nabiera i wypuszcza wodę, po czym błąd i30

naski7 23 May 2019 17:07 1479 5
    naski7
    Level 8  
    Witam,
    Problem pojawił się od błędu i30 w trakcie programu 1h. Zmywarka po chwili pracy wylewała wodę dwoma wężykami na dole zmywarki i włączała się blokada przeciw zalaniowa. Po wylaniu wody z dolnej tacki i ponownym uruchomieniu pojawiły się te same objawy. Po kolejnym wylaniu wody i uruchomieniu zmywarka nabrała wody i ją wylała, po czym pojawił się błąd i20. Po kilkukrotnych próbach z tym samym objawem i błędem pojawił się błąd i10 z tymi samymi objawami. Prosze o pomoc we wskazaniu co może być przyczyną tej usterki. Nr pnc urządzenia to 911 056 005 00.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Piotr2608

Level 41  
    Kod i30 : wykrycie błędu systemu Aqua Control - należy usunąć wyciek w zmywarce !!!
    Kod i20 : niepowodzenie odpompowania wody
    Kod i10 : podczas statycznego napełniania wodą
    Kod alarmu sygnalizuje zamknięcie zaworu dopływu wody na początku programu. Umożliwia on wykrycie problemów podczas statycznego napełniania wodą.
    Przed wyświetleniem błędu odbywa się faza odpompowania.
    naski7
    Level 8  
    Ok, Wiem co oznaczają kody błędów, niestety nadal nie wiem co może być przyczyną tej usterki. Prośba o podpowiedź jeżeli ktoś spotkał się z podobną sytuacją.
    Piotr2608

Level 41  
    Przyczyną jest najprawdopodobniej przeciek wody a skutkiem zabawy włącz/wyłącz dobicie zmywarki - i20 oraz i30. Usuń przeciek.
    Zmywarki się naprawia a nie bawi w zabawę typu
    "a może zaskoczy".
    naski7
    Level 8  
    W chwili obecnej nie ma żadnych przecieków. Jak już pisałem wcześniej, kiedy pojawiał się błąd I30 woda wylewała się z dwóch wężyków na dole zmywarki- to nie był przeciek.

Dodano po 12 [minuty]:

Zmywarka Electrolux ESF4510LOX - nabiera i wypuszcza wodę, po czym błąd i30
    Tak wyglądają te wężyki z których wylewała się woda- są dwa rozchodzą się na lewą i prawą stronę na dole zmywarki.
    naski7
    Level 8  
    Temat do zamknięcia, okazało się że był zapchany hydrostat.