logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Którą, jaką stację dokującą testującą dyski hhd wybrać?

kociol96 25 Maj 2019 15:49 933 2
REKLAMA
  • #1 17980046
    kociol96
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam,
    Jak w temacie, może ktoś poleci jakąś stację do testowania dysków ATA, SATA 2,5" i 3,5"?
    W cenie do 100zł, chyba że warto za coś dopłacić. Mam jakieś dyski z laptopów i komputerów stacjonarnych i chciałbym je sprawdzić.
    Miałem jakiś zestaw za 20zł ale zasilacz zrobił zwarcie, wywaliło korki, także wolałbym uniknąć takich sytuacji.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 17980206
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    kociol96 napisał:
    W cenie do 100zł, chyba że warto za coś dopłacić.

Warto dopłacić, choćby po to aby uniknąć "przygód" w postaci chociażby zwarć - nie chciałbyś, aby stacja "ubiła" dysk z którego chcesz odzyskać np. czyjąś pracę magisterską...
    Osobiście używam stacji Unitek Y-3025 kupionej swego czasu za 130 złotych. Sprawdziłem, skopiowałem i sklonowałem dzięki niej kilkaset dysków (SSD, HDD - z laptopów, PC-tów, kserokopiarek, DVR, NVR) - nigdy nie sprawiła mi problemu. Ma dwie kieszenie na dyski SATA, pozwala na klonowanie dysków bez użycia komputera (przy założeniu że pojemność dysku docelowego jest większa od pojemności dysku źródłowego - w tym trybie kieszeń robi kopię 1:1, pozostawiając niewykorzystaną przestrzeń jako "nieprzydzieloną"), ma też USB 3.0 co istotnie wpływa na szybkość pracy z danymi. Wadą może być brak gniazda PATA, ale dyski te trafiają się naprawdę sporadycznie. Nie wiem, czy Y-3025 jest jeszcze dostępna w sprzedaży, ale możesz rozważyć nowsze Y-3026 i Y-3027 - przekraczają one jednak Twój budżet i nie obsłużą dysków PATA.
    Pozdrawiam
  • #3 19405213
    czarny_alibaba
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Warto zastanowić się nad:
    Unitek Y-3032 to stacja dokująca umożliwiająca szybkie podłączenie dysków zewnętrznych do komputera. Urządzenie ma dwie zatoki na dyski. Można do niej podłączyć wszystkie rodzaje dysków SATA: 2.5", 3.5", HDD, SSD - o wszelkich pojemnościach.

lub

Stacja dokująca dla dysku twardego Unitek Dual HDD USB 3.1 Clone (Y-3027)
REKLAMA