logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału w nc+ co miesiąc - nowy dekoder i konwerter bez zmian

alex02 26 Maj 2019 08:48 7164 8
REKLAMA
  • #1 17980981
    alex02
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Mniej więcej raz na miesiąc ginie mi sygnał w nc+.
    Kabel nowy, antena nowa, niczym nie zasłonięta na dachu, dekoder wifibox nowy. Diseqc 2.
    Sąsiedzi mają taki sam zestaw, nie sprawia im kłopotów.
    Najpierw wszystko działa bez problemów. Potem, albo w środku dnia albo po uruchomieniu telewizora rano nie ma sygnału. Siła 0, jakość 0. Te wszystkie resety i czary polegające na odłączaniu kabli w odpowiedniej kolejności nic nie dają. Przychodzi Pan od anten podłącza aparacik do mierzenia sygnału, sygnał jest. Podłącza dekoder, nie działa. Nagle, po iluś tam podłączeniach i odłączeniach kabli dekoder zaczyna działać. Mówi, że nie wie czemu zadziałał. Dobra, oglądamy. Po miesiącu dekoder znów przestaje działać. Zanoszę go do sklepu plusa, działa. Udaje mi się przekonać faceta w sklepie, że sobie tego nie wymyśliłem. Daje mi nowy dekoder. Działa. Po miesiącu przestaje. Kupuję nowy konwerter. Nie pomaga. Aktualnie czekam na Pana od anten.
    Czy ma ktoś może pomysł jak to naprawić?
    Pozdrawiam
    Aleksander
  • REKLAMA
  • #2 17980985
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Jak nie działa to podłączyć inny dekoder i jak działa to nie cudować z tymi wszystkimi kablami, konwerterami a czepić się dekodera.
    Pominąć DiSEq i zostawić bezpośrednio Hotbird.
  • REKLAMA
  • #3 17981007
    alex02
    Poziom 11  
    Podłączyłem dekoder od sąsiadki i nie działa.
  • #4 17981017
    LeDy
    Poziom 43  
    Masz DiSEq?
    Cytat:
    Diseqc 2.
    Pomiń go. Sąsiadki dekoder może być inaczej skonfigurowany .(bez DiSEq np.)
  • REKLAMA
  • #5 17981033
    alex02
    Poziom 11  
    jest: bez diseq i LNB1

Dodano po 11 [minuty]:

Tzn. u mnie jest "bez diseq" i LNB1
  • REKLAMA
  • #6 17981143
    LeDy
    Poziom 43  
    Po co napisałeś?
    Cytat:
    Diseqc 2.

Jak masz tylko jeden konwerter na Hotbirda, i po podłączeniu dekodera sąsiadki też brak odbioru tzn. , że wina połączeń lub samego konwertera.
    Ten z miernikiem gdzie mierzył sygnał?
    Jaki to dekoder?
  • #7 17981182
    alex02
    Poziom 11  
    Dekoder wifibox ten podstawowy. Seagem DSIW74.
    Pan sygnał mierzył na kablu dochodzącym do dekodera.
  • #8 17982862
    alex02
    Poziom 11  
    Złodziejka w ścianie robiła zamieszanie. Ta ze zdjęcia. Możecie jakąś polecić? Najlepiej mniejszą.

Brak sygnału w nc+ co miesiąc - nowy dekoder i konwerter bez zmian
  • #9 17982989
    LeDy
    Poziom 43  
    Co ty tym rozdzielasz?
    Brak sygnału w nc+ co miesiąc - nowy dekoder i konwerter bez zmian Brak sygnału w nc+ co miesiąc - nowy dekoder i konwerter bez zmian

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z utratą sygnału w systemie nc+, który występuje co miesiąc, mimo wymiany dekodera (wifibox) i konwertera. Sygnał jest czasami obecny, ale po pewnym czasie znika, co prowadzi do frustracji. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym resetów i podłączeń, ale problem nadal występuje. Inni użytkownicy sugerują pominięcie przełącznika DiSEqC oraz sprawdzenie połączeń i konwertera, ponieważ brak sygnału może być spowodowany problemami z okablowaniem lub samym konwerterem. Użytkownik potwierdza, że dekoder sąsiadki również nie działał, co wskazuje na problem z instalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA