Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Renault Clio IV - Klimatyzacja, uszkodzona wiązka do czujnika

27 Maj 2019 14:12 294 5
  • Poziom 8  
    Witam

    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z układem klimatyzacji w Renault Clio IV 2013r. Problem jest następujący w diagnostyce wychodzi błąd czujnika ciśnienia czynnika chłodzącego. Czujnik został wymieniony na nowy niestety nic to nie pomogło. Mechanik zasugerował że uszkodzona jest wiązka do czujnika. Wcześniej miałem problem z usterką ładowania akumulatora gdzie okazało się że uszkodzony jest właśnie przewód alternator-moduł UPC (zostało naprawione prowizorycznie poprzez pociągnięcie nowego przewodu) Czy przewody czujnika ciśnienia układu klimatyzacji będą w tej samej wiązce i czy ktoś może poratować mnie schematem.
  • Poziom 31  
    axmarek napisał:
    Czy przewody czujnika ciśnienia układu klimatyzacji będą w tej samej wiązce

    Tak , są w tej samej wiązce , ale to wystarczy otworzyć maskę i wiadomo - nie trzeba pytać . :D
    Napraw w końcu tą wiązkę a nie uprawiaj druciarstwo przez puszczanie "lewych" przewodów :cry:
  • Poziom 8  
    genek1000 napisał:
    axmarek napisał:
    Czy przewody czujnika ciśnienia układu klimatyzacji będą w tej samej wiązce

    Tak , są w tej samej wiązce , ale to wystarczy otworzyć maskę i wiadomo - nie trzeba pytać . :D
    Napraw w końcu tą wiązkę a nie uprawiaj druciarstwo przez puszczanie "lewych" przewodów :cry:


    Rzeczywiście pytanie jest trochę głupie. Mogłem sobie sprawdzić sam i to zrobiłem. Zamieszczam zdjęcie wiązki z podejrzanym miejscem (poniżej korka wlewu oleju). Raczej z fabryki to tak nie wyjechało. Co do druciarstwa to fakt odwaliłem prowizorkę pierwsza klasa i nie jestem z tego dumny ale to wszystko z powodu braku czasu.
  • Poziom 31  
    No i już masz podejrzane miejsce
    Rozizolować , obczaić , może jakieś przewody tego samego koloru były urwane i sa źle podłączone albo były uszkodzone izolacje i zgniło po jakimś czasie .
  • Poziom 8  
    Witam

    Dziś w końcu wziąłem się za naprawę wiązki. To co ujrzałem pod sporą ilością taśmy izolacyjnej przeszło moje oczekiwania. Część wiązki, dziesięć przewodów, na odcinku około 10 cm miała stopioną izolację i wszystkie przewody były sklejone razem ze sobą. Wiele przewodów było było bez izolacji. Zdjęcie poniżej
    Dziwię się że samochód w ogóle jeszcze jeździł bez większych problemów, poza usterką ładowania akumulatora i niedziałającą klimatyzacją.

    Jako że w chwili obecnej nie mam czynnika w układzie klimatyzacji to nie wiem czy działa. W tygodniu podjadę na diagnostykę sprawdzić czy moja naprawa przyniosła skutek. Częściowo na pewno tak bo nie mam już zwarcia na przewodzie alternator-UPC i mogłem zlikwidować prowizorkę.