logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Color LaserJet 4500 N - łuszczenie tonera na wydrukach, co robić?

benbog 13 Wrz 2005 17:51 1614 7
REKLAMA
  • #1 1815092
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Drukarka HP Color LaserJet 4500 N. Co może być przyczyną łuszczenia się tonera na wydrukowanych stronach? Dotyczy kolorów i czarnego, po wydrukowaniu toner schodzi z kartki, niezależnie od gatunku papieru. Zmiana tonerów nic nie daje.
  • REKLAMA
  • #2 1815381
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Na 100% nie jestem pewien ale może to być brak docisku w zespole utrwalania, uszkodzone łożysko albo coś w tym stylu stawiam na piec !
  • REKLAMA
  • #3 1815597
    benbog
    Poziom 23  
    Dziękuje, a może jeszcze ktoś coś podpowie?
  • REKLAMA
  • #4 1815749
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Ja rowniez stawiam na za slaby/brak nacisku.... Toner Ci sie troche trzyma kartki czy calkiem zsypuje??

Pozdr!
  • #5 1815823
    benbog
    Poziom 23  
    Trzyma się, ale przy wyginaniu kartki złuszcza sie kawałkami.
  • REKLAMA
  • #6 1815843
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Wiec zakladajac, ze nie jest to wina jakiegos zlego tonera, musisz przejrzec dokladnie zespol utrwalania... Sama grzalka raczej jest ok, ale walki nie dociskaja jak pisal kolega wyzej lub np kawalki papieru sie na nich pozawijaly....
  • #7 1824431
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    spróbuj ustawić w opcjach wydruku typ papieru na gruby (card.. coś tam) , może to pomoże (drukarka wtedy sama podnosi temperaturę utrwalania i można wtedy drukować nawet na grubym kartonie z fakturką, nie ma obawy że toner się zetrze, jak to by było gdyby typ papieru ustawiony był na PLAIN), w każdym razie ja też jestem zdania że winny jest fuser.
  • #8 1986473
    benbog
    Poziom 23  
    Dziękuję za podpowiedzi, winien był toner. Zmieniłem dostawcę i problem zniknął.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem łuszczenia się tonera na wydrukach z drukarki HP Color LaserJet 4500 N dotyczył zarówno kolorów, jak i czerni, niezależnie od rodzaju papieru. Wymiana tonerów nie przyniosła poprawy. Wskazywano na możliwą przyczynę w zespole utrwalania, a konkretnie na brak odpowiedniego docisku wałków utrwalających lub uszkodzenie elementów mechanicznych, takich jak łożyska. Zalecano dokładne sprawdzenie zespołu utrwalania pod kątem obecności zagięć papieru lub niewystarczającego nacisku. Dodatkowo sugerowano zmianę ustawień typu papieru w sterowniku drukarki na „gruby”, co powoduje podniesienie temperatury utrwalania i może zapobiec ścieraniu tonera. Ostatecznie problem rozwiązała zmiana dostawcy tonerów, co wskazuje na wadliwy lub nieodpowiedni toner jako pierwotną przyczynę łuszczenia się tonera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA