logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica typ SEC2.813TEFRD Schott Ceran - wymiana uszkodzonego pola grzewczego

BURMAR 28 Maj 2019 19:12 1287 2
REKLAMA
  • #1 17985420
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 298
    Witam,
    mam taką kuchenkę i mam problem - pękła szyba górna. Pęknięcie przechodzi akurat nad jednym z pól grzejnych, konkretnie lewym dolnym. Rozebrałem płytę i zająłem się tym polem. Po wymontowaniu okazało się, że grzałka jest przepalona. Udało mi się trwale połączyć przepalone miejsce. Sprawdziłem "na krótko" i grzałka działa. Jednak po zamontowaniu pola do kuchenki, pole nie grzeje. Cały czas pali się info (czerwona kontrolka), że pole jest gorące. Zauważyłem też, że luźny jest pręt od termostatu tego pola.
    Myślę, że uszkodzony jest właśnie termostat i dlatego pole nie dostaje zasilania.
    Moje pytania:
    1. czy można jakoś uszczelnić to pęknięcie w górnej płycie
    2. czy można kupić sam termostat do tej grzałki
    3. czy można zainstalować inną grzałkę bez termostatu
    Bardzo proszę o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17985558
    Felini
    Moderator
    Ocena: 430
    Kilkakrotnie przepalały mi się pola grzewcze w kuchence Siemens.
    Z początku kupowałem oryginalne, koszmarnie drogie (80-120 €), ostatnio jednak wymieniłem pole grzewcze na zamiennik, jakieś 4 lata temu, działa do dziś, cena ok. 85 zł. Zamiennik jest prawdopodobnie z tej samej wytwórni, co oryginał, -> E.G.O. Ważne jest dobranie takiej samej mocy i średnicy pola.
  • #3 17985578
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 298
    Dziękuję za tak szybką odpiwiedź. Przeglądając internet właśnie trafiłem na części tej firmy. Myślę jednak że powodem uszkodzenia starego pola było zalanie go wodą przez to pęknięcie w górnej płycie. Nie wiem czy wymienić to pole na nowe bo może znowu dostać wody. Dlatego też pytam czy można czymś uszczelnić to pęknięcie.
REKLAMA