logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanim sposobem odstraszyć zwierzęta od samochodu parkowanego na dworze?

amcio11 28 Maj 2019 21:19 522 13
REKLAMA
  • #1 17985731
    amcio11
    Poziom 7  
    Witam! Zacznę od tego, że nie bardzo wiedziałem gdzie temat umieścić, jeśli zły dział proszę o przeniesienie.
    Do rzeczy, mam problem ponieważ parkuję auto na dworze. Od pewnego czasu, kot lub kuna zrobiły sobie z mojego auta miejsce na siku i kupę, oraz ogólnie plac zabaw. Auto umyte wieczorem, rano już kupa i pełno odbitych łap. Trochę bardzo już mnie to denerwuje i chciałbym zbudować coś co nauczy je, że z mojego auta trzeba trzymać się z daleka. Myślałem żeby po prostu dwa druty porozciągać nad autem i pod 230 wsadzić, tylko boję się, że jeśli L dotknie auta to cała elektronika pójdzie z dymem oraz nie ukrywam, że wolałbym w trochę bardziej humanitarny sposób to rozwiązać.

Macie może jakieś pomysły, na coś co dużo nie kosztuje? Bo też nie chcę wydawać 200 na to żeby jakieś szkodniki przestraszyć.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 17985781
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    amcio11 napisał:
    Myślałem żeby po prostu dwa druty porozciągać nad autem i pod 230 wsadzić, tylko boję się, że jeśli L dotknie auta to cała elektronika pójdzie z dymem oraz nie ukrywam, że wolałbym w trochę bardziej humanitarny sposób to rozwiązać.
    Ty tak poważnie czy jaja sobie robisz :?: Martwisz się o elektronikę zamiast o ludzi :?: :cry:
  • #3 17985794
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    amcio11 napisał:
    .... Myślałem żeby po prostu dwa druty porozciągać nad autem i pod 230 wsadzić, ....

Kolega chyba żartuje. Po porażeniu kogokolwiek prądem z takiego wynalazku kolega pozbyłby się towarzystwa zwierząt na kilka lat, wszak w więzieniu czworonogów się nie spotyka.
  • REKLAMA
  • #4 17985987
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17986072
    amcio111
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    vodiczka napisał:
    amcio11 napisał:
    Myślałem żeby po prostu dwa druty porozciągać nad autem i pod 230 wsadzić, tylko boję się, że jeśli L dotknie auta to cała elektronika pójdzie z dymem oraz nie ukrywam, że wolałbym w trochę bardziej humanitarny sposób to rozwiązać.
    Ty tak poważnie czy jaja sobie robisz :?: Martwisz się o elektronikę zamiast o ludzi :?: :cry:

Auto stoi na moim podwórku także nikt na kim mi zależy nie dotknie się przewodów.

Cytat:
    Sa gotowe urządzenia do odstraszania wysokim napięciem 600V. Taniej można zrobić samemu.

Tylko czy to jak zwierzę nadepnie i 600v pojdzie przez masę karoseri to auta mogę już nie odpalić.
  • #6 17986079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17986267
    vodiczka
    Poziom 43  
    amcio111 napisał:
    Auto stoi na moim podwórku także nikt na kim mi zależy nie dotknie się przewodów.
    Gdy dotknie ktoś na kim ci nie zależy np. złodziej, który w nocy przeskoczył ogrodzenie i wszedł na twoje podwórko to też masz duże szanse by skończyć tak jak napisał kolega 750kV w poście #3
    Art. 155. Kto nieumyślnie powoduje śmierć człowieka, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
  • REKLAMA
  • #8 17986325
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    amcio11 napisał:
    kot lub kuna zrobiły sobie z mojego auta miejsce na siku i kupę, oraz ogólnie plac zabaw.

Na pewno nie kot. Ten nienawidzi się załatwiać jak sobie dziury pod tyłek nie wykopie.
    Jak kuna to czujka ruchu połączona z mocnym stroboskopem albo syrenką ultradźwiękową skierowaną w auto.
  • REKLAMA
  • #9 17986506
    amcio111
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    vodiczka napisał:
    amcio111 napisał:
    Gdy dotknie ktoś na kim ci nie zależy np. złodziej, który w nocy przeskoczył ogrodzenie i wszedł na twoje podwórko to też masz duże szanse by skończyć tak jak napisał kolega 750kV w poście #3
    Art. 155. Kto nieumyślnie powoduje śmierć człowieka, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Powiedzmy, że mieszkam na wsi a dokoła siebie mam bardzo dużo lasu, także jeśli rano spotkałbym tam złodzieja to bym sobie poradził.
    Cytat:
    Na pewno nie kot. Ten nienawidzi się załatwiać jak sobie dziury pod tyłek nie wykopie.
    Jak kuna to czujka ruchu połączona z mocnym stroboskopem albo syrenką ultradźwiękową skierowaną w auto.

A jakieś tanie rozwiązanie byś polecił? Dodam, że mam w domu jedną wolną czujkę Satel aqua plus którą można byłoby użyć.
  • #10 17986551
    komaniecki11
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    U mnie tez miałem problem z kuną, pożyczyłem klatkę włożyłem tam jajko no i się w końcu udało.
  • #11 17986738
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    To najlepsze rozwiązanie. Bo jak się zwierza odstraszy od auta to się chałupą zainteresuje.
  • #12 17986778
    vodiczka
    Poziom 43  
    amcio111 napisał:
    Powiedzmy, że mieszkam na wsi a dokoła siebie mam bardzo dużo lasu, także jeśli rano spotkałbym tam złodzieja to bym sobie poradził.
    Wywiózłbyś zwłoki do lasu? Do tego trzeba mieć jaja. Mało mnie obchodzi co zrobisz bo nie mam zamiaru włazić na twoją posesję ale nie udawaj kozaka którym nie jesteś. Skoro stać cię na brykę to chyba stać cię również na bezpieczny sprzęt odstraszający w cenie 2-3 tankowań paliwa.
  • #13 17986786
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17987007
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jarzabek666 napisał:
    Zależy co tankuje
    Co i za ile. Jedni tankują do pełna i płacą coraz drożej, inni tankują stale za 50 PLN i aktualna cena paliwa ich nie obchodzi :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kotem lub kuną, które załatwiają się na jego samochodzie parkującym na dworze. Szuka taniego i humanitarnego sposobu na odstraszenie tych zwierząt. W dyskusji pojawiają się różne pomysły, w tym użycie urządzeń odstraszających na wysokim napięciu (600V) oraz czujników ruchu z syrenkami ultradźwiękowymi. Użytkownicy podkreślają, że niebezpieczne metody, takie jak porażenie prądem, mogą prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Proponowane są również rozwiązania takie jak klatki pułapki oraz wykorzystanie czujki Satel aqua plus, którą autor już posiada.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA