logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam skutecznego sposobu na odstraszenie kun i szczurów z samochodu

alex102pl 19 Kwi 2024 11:33 255 3
REKLAMA
  • #1 21051379
    alex102pl
    Poziom 1  
    Witam,
    mam problem ze szczurami i kunami. Ostatnie zniszczenia w samochodzie mnie zbuwersowały ... auto na serwisie i walczę z ubezpieczycielem bo to "bardzo nietypowy wypadek" ...

Mówi się powszechnie, że jak są kuny to wytępią szczury ale u mnie to nie działa. Wszelkie trutki nie wchodzą w rachubę bo mam małe ciekawskie psy, które eksplorują każdy zakątek nieruchomości. Duże pułapki zastawiane pod siatkowymi koszami nie działają - czasem łapie się zwykła mysz - małe myszy wygryzają przynęty bez naruszania pułapki. Odstraszacze dźwiękowe wydaja się, że nie sa skuteczne.

Szukam rozwiązania, które będzie skutecznie odstraszało a jednocześnie będzie do wygodnego ogarnięcia. Zastanawiałem się na matą z siatki drucianej z drobnymi oczkami przez którą można przez generator przepuszczać prąd o odpowiedniej wartości - nie zabijający ale zniechęcający do wejścia pod samochód a później po oponie czy częściach podwozia hop do gory.

Na matę można by najeżdżać i wtedy mogłaby się załączać na zasadzie czujki ruchu. Mata powinna być elektrycznie bezpieczna dla ludzi. Jakaś wątpliwości mam co do warunków pogodowych i ewentualnego uciekania prądu.
    Pytanie tez takie czy mata pod cały samochód czy tylko jako "płaskie ogrodzenie pod napięciem" .

Gdzie o czymś podobnym czytałem ale może będzie ktoś miał jakiś kreatywny i wykonalny technicznie pomysł (tu proszę o radę bo jestem "elektronicznie wykluczony" ;-)
  • REKLAMA
  • #2 21051700
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Załatw sobie garaż i zamykaj w nim samochód.
  • REKLAMA
  • #3 21051715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21053340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA