logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie w gniazdku na 4 piętrze wywala bezpiecznik w mieszkaniu i na klatce

Qwowadis116 04 Cze 2019 17:58 2058 11
REKLAMA
  • #1 17996087
    Qwowadis116
    Poziom 2  
    Witam robiłem instalacje w starym bloku i dałem przed roznicowka n rozdzieliłem na pe i n do roznicowki i doszło do zwarcia w gniazdku wywala bezpiecznik od tego gniazdka w mieszkaniu i na samym dole w bloku już opisuje : bezpieczniki b16 roznicowka 25A 30mA na klatce topikowe 25A 500V a na samym dole Klatki C50 co zle zrobiłem czy jest sposób aby przy zwarciu wywalało tylko bezpiecznik w mieszkaniu a nie na klatce odcinając przy tym prąd w innych mieszkaniach

Dodano po 1 [minuty]:

• REKLAMA
  • #2 17996099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17996105
    Qwowadis116
    Poziom 2  
    Żadnych pomiarów.
  • REKLAMA
  • #4 17996110
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Co źle zrobiłeś pytasz? Próbę zwarcia!! To źle zrobiłeś. Co ty człowieku robisz? Zastanowiłeś się? Ciesz się że tylko tak się skończyło. Remont instalacji kończą pomiary z wnioskami i to wszystko.
  • #5 17996117
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    Jesteś elektrykiem? Masz jakiś dyplom ze szkoły o takim profilu oraz świadectwo kwalifikacyjne?
    Powiedz proszę, jaki elektryk robi celowe zwarcia żeby "przetestować" instalację?
    Od tego są mierniki, a podstawa to pomiar impedancji pętli zwarcia. Pomiar a nie zwarcie!
    A w kwestii "wywalania" wszystkich wyłączników nadprądowych - poczytaj o selektywności.

PS. Zostaw to, zajmij się czymś innym zanim komuś stanie się krzywda.
  • REKLAMA
  • #6 17996123
    Qwowadis116
    Poziom 2  
    Przepraszam za nie wyjaśnienie w zupełności budowlaniec podpinając urządzenia do gniazdka zrobił zwarcie i od cała zagadka nie robiłem celowo zwarcia
  • REKLAMA
  • #7 17996146
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Selektywność przy wyłącznikach nadprądowych, czyli popularnych S-ach jest bardzo ciężko uzyskać. Zacząć należy od początku, waść jesteś na końcu, także nawet jeśli znałbyś się na tym (co prawdą raczej nie jest), to nic sam nie zrobisz. Wymiana zabezpieczeń na topikowe pomogłaby, ale trzeba zacząć od głównego, a tego zrobić sam nie możesz.

Reasumując: znajdź kumatego elektryka, a i tak gwarancji nie ma, że coś zdziała, ponieważ potrzebna jest na to zgoda kilku osób.

EDIT:

Dopiero teraz zobaczyłem zdjęcia rozdzielnicy.
    Weź się chłopie za jakieś szydełkowanie, czy taniec synchroniczny, ale od elektryki won.
    I proszę nie obrażać się. To dla Twojego dobra i Twoich bliskich.
  • #8 17996154
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17996174
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Kolego Qwowadis116, nie zastanowiło Cię, że zadziałały zabezpieczenia B 16 w mieszkaniu i C 50 zasilające WLZ lokatorów, a nie wyzwolił bezpiecznik topikowy na zabezpieczeniu przedlicznikowym?
    Powodem jest brak selektywności wyłączników samoczynnych, to wszystko.
    Wypada porozmawiać z zarządcą nieruchomości o odpowiednim doborze zabezpieczeń budynku.
  • #10 17996271
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    beam_beer napisał:

Dopiero teraz zobaczyłem zdjęcia rozdzielnicy.
    Weź się chłopie za jakieś szydełkowanie, czy taniec synchroniczny, ale od elektryki won.
    I proszę nie obrażać się. To dla Twojego dobra i Twoich bliskich.

No ogólnie ideę połączeń rozumie poprawnie - zdecydowanie brak jest dbałości o szczegóły i staranności wykonania :cry:

Nie ma tu gdzieś takiego tematu "osiągnięcia elektryków" - zdjęcie by tam było jak znalazł...
  • #11 17998398
    woytas73
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Sprawdzałem topikowy na klatce. Czy czasem niewatowany jakimś malutkim gwoździem? Widywałem takie przypadki.
    Usunąłeś skutki zwarcia w gnieździe?

Panowie co do estetyki wykonania rozdzielnicy nie każdy posiada dar, ogólnie merytorycznie jest ok. Ciekawe jakie kwiatki w przeszłości panowie złośliwcy zrobili.
  • #12 17998444
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    To normalne że bezpieczniki topikowe nie przepaliły się, a rozłączyły przy zwarciu na dole. Tam powinny być gL Gg. Lub wymiana topików na nadprądowe automatyczne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zwarcia w gniazdku w starym bloku, które powoduje wyzwalanie bezpieczników zarówno w mieszkaniu, jak i na klatce schodowej. Użytkownik przyznał, że zwarcie było wynikiem podłączenia urządzenia przez budowlańca, a nie celowego działania. Uczestnicy forum zwrócili uwagę na brak pomiarów przed wykonaniem instalacji oraz na konieczność zapewnienia selektywności wyłączników nadprądowych. Sugerowano, aby użytkownik skonsultował się z wykwalifikowanym elektrykiem oraz rozważył wymianę zabezpieczeń na zwłoczne, co mogłoby pomóc w uniknięciu wyzwalania bezpieczników w innych mieszkaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA