logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie w gniazdkach... - Wyzwala bezpiecznik automatyczny S161 16 A

krumi1978 12 Lut 2017 22:26 4776 15
REKLAMA
  • #1 16274301
    krumi1978
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam kolegów elektryków,
    czy niesprawny bezpiecznik S161 16A może robić zwarcie na obwodzie gniazdek, który zabezpiecza?
    Nie za bardzo to widzę, jakby to mogło się dziać.
    Odłączyłem wszystkie urządzenia na gniazdkach w danym obwodzie, ale dalej miernik pokazuje zwarcie.
    Od jakiegoś czasu wyzwalało ten bezpiecznik, ale teraz już zwarcie w gniazdkach na stałe. Mam świadomość, że mógł on być przeciążony (remont w domu przed 7 laty i brak możliwości innego taniego wykonania instalacji w kuchni w nowym miejscu).
    Odłączając kable w gniazdkach (w nowej kuchni) wykluczyłem zwarcie na kablach (brak zwarcia na dalszych gniazdkach po rozłączeniu poprzedzających).
    Pytanie jak wyżej:
    czy niesprawny bezpiecznik S161 16A może robić zwarcie na obwodzie gniazdek, który zabezpiecza?
    Jutro rozkręcę skrzynkę i zobaczę co się tam dzieje i wymienię ten bezpiecznik w razie co.

Dziękuję za odpowiedź.
    KJ
  • REKLAMA
  • #2 16274308
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    Czy aby na pewno chodzi Ci o S161, czy może o S191.
    Ale może inaczej.
    Pytasz o wyłącznik nadmiarowoprądowy (posiada dwa zaciski) czy o wyłącznik różnicowoprądowy (posiada cztery zaciski).
    Pytam aby mieć pewność bo FAEL to dość dawne czasy a pamięć jest zawodna.
  • REKLAMA
  • #3 16274326
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    krumi1978 napisał:
    Pytanie jak wyżej:

Jak wyłącznik nadprądowy może robić zwarcie? Do czego? Przecież w nim nie ma ani N ani PE.

Najlepiej kolego jakbyś pomierzył ten przewód miernikiem rezystancji izolacji.
  • #4 16274370
    krumi1978
    Poziom 12  
    kkas12 napisał:
    Ale może inaczej.
    Pytasz o wyłącznik nadmiarowoprądowy (posiada dwa zaciski) czy o wyłącznik różnicowoprądowy (posiada cztery zaciski).

Z tego co udało mi się podejrzeć to ma dwa zaciski (zasada przerwania przewodu fazowego).
    Tak to FAEL S161 - instalacja robiona w 1993 roku.

Dodano po 2 [minuty]:

djlukas napisał:
    krumi1978 napisał:
    Pytanie jak wyżej:

Jak wyłącznik nadprądowy może robić zwarcie? Do czego? Przecież w nim nie ma ani N ani PE.

Najlepiej kolego jakbyś pomierzył ten przewód miernikiem rezystancji izolacji.

No dokładnie, dlatego nie rozumiem, co robi zwarcie. Jutro rano rozkręcę skrzynkę i zobaczę co tam się dzieje.
    Nie posiadam takiego miernika. Jak sam nic więcej nie znajdę to wynajmę kogoś do sprawdzenia głębszego :(

Dodano po 11 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Ale może inaczej.

Nadmiarowoprądowy FAEL S161 L 16A
  • REKLAMA
  • #5 16274405
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    Jeśli tak, to raczej szukaj zwarcia w obwodzie. W gniazdach czy w puszkach.
    Wskazany pomiar rezystancji izolacji.
    Wyłącznik po prostu robi to co do niego należy a on sam żadnego zwarcia zrobić nie może.
  • #6 16274407
    krumi1978
    Poziom 12  
    kkas12 napisał:
    Jeśli tak, to raczej szukaj zwarcia w obwodzie. W gniazdach czy w puszkach.
    Wskazany pomiar rezystancji izolacji.
    Wyłącznik po prostu robi to co do niego należy a on sam żadnego zwarcia zrobić nie może.

Dokładnie - najpierw rozkręcę tablicę i tam zobaczę, a jak tam ok to szukam w puszkach :( :O
  • #7 16274431
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    krumi1978 napisał:

Niesprawny wyłącznik nadmiarowo - prądowy nie robi zwarcia, lecz może mieć uszkodzony mechanizm. Zamiast szukać kwadratowych jajek, korzystniej będzie nabyć nowy aparat o identycznym amperażu i zamontować nowy. Dopiero wtedy, jeśli wyłączenia się powtórzą (pewnie nie) zajmować się instalacją.
  • #8 16274446
    krumi1978
    Poziom 12  
    retrofood napisał:
    krumi1978 napisał:

Niesprawny wyłącznik nadmiarowo - prądowy nie robi zwarcia, lecz może mieć uszkodzony mechanizm. Zamiast szukać kwadratowych jajek, korzystniej będzie nabyć nowy aparat o identycznym amperażu i zamontować nowy. Dopiero wtedy, jeśli wyłączenia się powtórzą (pewnie nie) zajmować się instalacją.

Obawiam się, że uszkodzony mechanizm nie spowoduje zwarcia w gniazdkach (L z N). Chyba, że się mylę.
    Jak w tablicy nic niepokojącego nie znajdę i dwóch puszkach też nic, to go wymienię i zobaczę, jaki będzie efekt :O
  • REKLAMA
  • #9 16274488
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    krumi1978 napisał:

Obawiam się, że uszkodzony mechanizm nie spowoduje zwarcia w gniazdkach (L z N). Chyba, że się mylę.

Czemu się czepiłeś tego zwarcia? Zadziałanie (wyzwolenie) mechanizmu u tak wyeksploatowanych aparatów często następuje z powodu jego zużycia, a nie żadnego zwarcia! I dlatego najpierw należy aparat zastąpić nowym, nieuszkodzonym, sprawdzić działanie, a później, jeśli wystąpi potrzeba (przeważnie nie występuje) diagnozować instalację.
    Gołym okiem uszkodzeń nie zobaczysz, nowy kosztuje 8 - 10 PLN, wymiana to najtańszy sposób sprawdzenia.
  • #10 16274490
    krumi1978
    Poziom 12  
    retrofood napisał:
    krumi1978 napisał:

Czemu się czepiłeś tego zwarcia? Zadziałanie (wyzwolenie) mechanizmu u tak wyeksploatowanych aparatów często następuje z powodu jego zużycia, a nie żadnego zwarcia! I dlatego najpierw należy aparat zastąpić nowym, nieuszkodzonym, sprawdzić działanie, a później, jeśli wystąpi potrzeba (przeważnie nie występuje) diagnozować instalację.
    Gołym okiem uszkodzeń nie zobaczysz, nowy kosztuje 8 - 10 PLN, wymiana to najtańszy sposób sprawdzenia.

No jak dlaczego czepiłem się tego zwarcia? Napisałem na początku tematu. Zmierzone miernikiem zwarcie między L a N w gniazdkach.
  • #11 16274498
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    krumi1978 napisał:
    No jak dlaczego czepiłem się tego zwarcia? Napisałem na początku tematu. Zmierzone miernikiem zwarcie między L a N w gniazdkach.
    Może kolega jednak opisze to zwarcie - jak i czym mierzone, jaki wynik itd.
  • #12 16274507
    krumi1978
    Poziom 12  
    elpapiotr napisał:
    krumi1978 napisał:
    Może kolega jednak opisze to zwarcie - jak i czym mierzone, jaki wynik itd.

Mierzone zwykłym miernikiem (piszczyk, głosnieczek, zwał jak zwał).
  • #13 16274516
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    No to wystarczy, beznapięciowo, przedzwonić instalację (jej fragmenty) i po kłopocie.
    (PS. S 161 ma "gołe" zaciski i zatrzask na szynę TH od góry)
  • #14 16274530
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    elpapiotr napisał:

(PS. S 161 ma "gołe" zaciski i zatrzask na szynę TH od góry)

Gołe wówczas były też i szyny ;)
  • #15 16276219
    strfind
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Niedawno byłem w mieszkaniu które miało zwarcie w obwodzie gniazd łazienki.
    3 gniazda i każde rozkręciłem. Przy ostatnim znalazłem jakby kawałek czegoś stopionego które łączyło L z PE. Zdrapałem to śrubokrętem i działa.

Wyglądało w sumie jak jakiś kawałek plastikowego elementu :?

Tak czy inaczej odepnij po kolei gniazdka i będziesz wiedział czy to wina gniazda i którego.
  • #16 16277057
    krumi1978
    Poziom 12  
    strfind napisał:
    Tak czy inaczej odepnij po kolei gniazdka i będziesz wiedział czy to wina gniazda i którego.

Witam,
    dokładnie tak zrobiłem i znalazłem dziada. Mimo, że w gniazdkach nie widać, żeby coś się działo, to dopiero po wyciągnięciu okazało się, że zgięte kable i gdzieś się lekko przetopiła izolacja i była zwara.
    Kable montowane w 1992 i dość słaba jakość.
    Ale zacząłem od skrzynki i bezpiecznika, ale po wymontowaniu go okazało się, że on nie robi zwary (chociaż jak był podpięty w skrzynce, sprawiał takie wrażenie - piszczał między zaciskami mimo OFF, ale to przez nie odłączony kabel L na jego wyjściu).

Dziękuję za udział w temacie i jak dla mnie temat zamknięty.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wyzwalaniem bezpiecznika automatycznego S161 16A w obwodzie gniazdek, który wydaje się być na stałe zwarciowy. Po odłączeniu wszystkich urządzeń i sprawdzeniu kabli w gniazdkach, nadal występuje zwarcie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzony bezpiecznik nie może samodzielnie powodować zwarcia, a problem może leżeć w instalacji elektrycznej, w tym w gniazdach lub puszkach. Rekomendowane jest wykonanie pomiarów rezystancji izolacji oraz wymiana bezpiecznika na nowy, co może pomóc w diagnozowaniu problemu. Ostatecznie, użytkownik odkrył, że zwarcie było spowodowane uszkodzeniem kabli w instalacji, które były zainstalowane w 1992 roku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA