logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOYA 79001 - Wiertarka udarowa - udar oraz odpowiednie wiertło do betonu

paawelx 06 Cze 2019 15:24 2454 17
REKLAMA
  • #1 17999074
    paawelx
    Poziom 18  
    Ocena: 117
    Witam,

Posiadam urządzenie jak z opisu (kupione w castoramie) - użytkowane przez lata do drobnych dziurek jednak teraz potrzebuję udaru, który w tym urządzeniu nie działał od nowości.

Chciałem zapytać czy udar realizowany jest w tym urządzeniu poprzez dociśnięcie do siebie dwóch zębatek widocznych na zdjęciu? Wyjąłem fabryczną blaszkę i kulkę (odpowiedzialną za przełączanie udar/wiercenie) i dopiero teraz przy dociśnięciu obie zębatki się stykają i czuć, że jest jakiś udar.
    Nie chciałbym sobie krzywdy zrobić więc wolę zapytać czy teraz będzie to funkcjonować poprawnie?

Druga sprawa to wiertło do betonu. Jakie kupić aby przewiercić się przez 20cm betonu? (średnica 5, 6mm). Zwykłe "do betonu" czy jakiś konkretny typ? Mam trochę wierteł ale bez udaru jak próbowałem to w ogóle nic nie szło.

TOYA 79001 - Wiertarka udarowa - udar oraz odpowiednie wiertło do betonu TOYA 79001 - Wiertarka udarowa - udar oraz odpowiednie wiertło do betonu TOYA 79001 - Wiertarka udarowa - udar oraz odpowiednie wiertło do betonu
  • REKLAMA
  • #2 17999111
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 17999113
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - ten pseudo udar jest realizowany na tych tarczach ;

Dodano po 37 [sekundy]:

TOYA 79001 - Wiertarka udarowa - udar oraz odpowiednie wiertło do betonu
  • #4 17999174
    paawelx
    Poziom 18  
    Dziękuję za wskazówki. Konkretnie potrzebuję zrobić otwór na przewód w betonowej studzience kanalizacyjnej. Nie ma tam chyba zbrojenia. Dotychczas udało mi się bez udaru wywiercić może z 2cm (pożyczony bosch bez udaru i nie chciałem go zarżnąć).

To wiertło z SDSem zamontuję bez problemu w mojej wiertarce? Czy polecicie jakąś konkretną końcówkę wiercącą czy to raczej bez znaczenia?

No i pytanie na koniec, czy ten pseudo udar mi w czymś pomoże w tym betonie? Rozumiem, że muszę przyłożyć sporo siły przy wierceniu?
  • Pomocny post
    #5 17999183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18001066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18001471
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    paawelx napisał:

No i pytanie na koniec, czy ten pseudo udar mi w czymś pomoże w tym betonie? Rozumiem, że muszę przyłożyć sporo siły przy wierceniu?

Czy nie lepiej wypożyczyć z wypożyczalni młotowiertarkę i bezproblemowo wywiercić otwór?
    plum1978 napisał:
    Ta wiertarka ma za duże obroty , w lepszym betonie spalisz lipne wiertło widiowe.

Wiertarka z udarem( i ta konkretna też) posiadają regulację obrotów co wyraźnie widać na zdjęciach więc duże obroty nie są problemem.
    Jeśli chodzi o wiertarki z udarem mechanicznym ( a takim jest w tej wiertarce) to czas pracy się wydłuża a żywotność sprzętu skraca dlatego radzę skorzystać z wypożyczalni.
  • #8 18002674
    paawelx
    Poziom 18  
    Zamiast wypożyczać pomyślałem, że może kupię w ostateczności sprawny używany sprzęt za max stówkę. Mam na oku Metabo UHE 20 lub Metabo Bh E 6020. Warto się tym interesować (pod warunkiem, że sprawne oczywiście)?
  • #9 18002710
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 276
    Mieszkam w wielkiej płycie i powiem ci, że do czasu, kiedy dostałem od znajomego uszkodzoną starą Celmę SDS z pneumatycznym udarem, wywiercenie otworu na mechanicznym udarze to była droga przez mękę. Wiertarki na pneumatyku się nie dociska - prowadzi się ja tylko i pozwala udarowi pracować. W tej chwili, po wyremontowaniu wiertarki (złamany korbowód przez brak smarowania) po prostu trzymam sobie sprzęt i obserwuję jak wiertło wchodzi w ścianę. Makita z tego co wiem nie robi zabawek, myślę że zakup używanego ale dobrego sprzętu może być niezłym pomysłem... Pod warunkiem, że nie jest zarżnięty przez kilka lat pracy po budowach, a za te pieniądze jest to możliwe. Przydałaby się jakaś gwarancja, chociaż rozruchowa.
  • #10 18002831
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Jest jeszcze taka opcja, że dokładasz ~50 zł i masz nową sztukę z gwarancją. Fakt że chińszczyzna, ale do sporadycznego użycia powinna się nadać.
  • REKLAMA
  • #11 18003076
    paawelx
    Poziom 18  
    Raczej się skłaniam co do sprawnej używki, nie będę kupował u nas. Jaką moc powinna mieć taka wiertarka (chyba to się młoto-wiertarka nazywa)?
    Czy te modele, które podałem mają udar pneumatyczny, czy mechaniczny?

Wierciłem kiedyś porządnym sprzętem (chyba Makita) i tam rzeczywiście wiertło szło jak w masło w ścianę w bloku. Niestety nie pamiętam już modelu.
  • #12 18003784
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Te, które podałeś mają pneumatyczny. W przypadku markowego sprzętu wystarczy moc 600-800 W, dla takiej małej młotowiertarki. Energia udaru w granicach 2-3 J. Dla lekkich prac typu wiercenie i podkuwanie w zupełności wystarczy.
  • #13 18004181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18038909
    paawelx
    Poziom 18  
    Poszło bezproblemowo na tym moim pseudo udarze. Niestety praktycznie od razu padła regulacja obrotów i mogę używać wiertarki tylko na pełnych obrotach. Czy ten spust można jakoś naprawić? Wiertarka włącza się dopiero po naciśnięciu spustu prawie do końca.
  • REKLAMA
  • #16 18039143
    michal333
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    paawelx napisał:
    Druga sprawa to wiertło do betonu. Jakie kupić aby przewiercić się przez 20cm betonu? (średnica 5, 6mm). Zwykłe "do betonu" czy jakiś konkretny typ?
    Kupujcie jakiekolwiek ale FIRMOWE a nie no name ! Nie ma tłumaczenia że tylko kilka otworów ! Ma być super. Ja mam dużo zbędnych mi już : http://www.artjack.usk.waw.pl/index.php?wiertla=weglowo-tytanowe-artu Należy uwzględnić że są różne klasy betonu ! A jak no name producent napisze że do betonu to nie oznacza że do mocnego również.
  • #17 18169240
    Sharuga
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Użytkownik usunął k... napisał:
    Makita robi dość kiepskie elektronarzędzia z udarem pneumatycznym.

Wiem, że wykop trupa, ale takich mądrości nie można zostawić dla potomnych - Makita robi znakomite elektronarzędzia z udarem pneumatycznym. W zasadzie najlepsze spośród ich narzędzi, to pneumatyki. Np. HR2470 to już legenda, tyrana po parę lat na remontach i montażach, bez obsługi okresowej, przeciążana, bo często jest jedyną wiertarką w małych firemkach. I robi za młotowiertarkę (czyli zgodnie z przeznaczeniem, i za młot, mieszadło, przebiciówkę (niezgodnie z przeznaczeniem). Takie same legendy to HR2810 czy HR4001.
  • Pomocny post
    #18 18169861
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Sharuga napisał:
    Wiem, że wykop trupa, ale takich mądrości nie można zostawić dla potomnych - Makita robi znakomite elektronarzędzia z udarem pneumatycznym. W zasadzie najlepsze spośród ich narzędzi, to pneumatyki.

Tego tez nie można zostawić bez odpowiedzi.
    Najlepsze to dla jednego jedyna marka której używa a dla drugiego inna na podstawie pracy elektronarzędziami różnych firm - taka ocena też nie jest obiektywna bo trwałość elektronarzędzi zależy od jej użytkownika a chwalenie się jak to lekceważy się zalecenia producenta i sprzęt mimo wszystko działa świadczy o bardzo niskiej kulturze technicznej .
    Legendy to też GBH 2-24 DSR , Hilti , Metabo itp każdy ma swoje preferencje.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wiertarkę TOYA 79001, która nie działała poprawnie w trybie udaru. Po demontażu elementów przełączających, zauważył, że udar działa, ale nie jest pewien, czy jest to bezpieczne. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące wyboru odpowiednich wierteł do betonu, zalecając wiertła SDS oraz podkreślając, że w przypadku twardego betonu lepiej skorzystać z młotowiertarki. Użytkownicy sugerowali również rozważenie zakupu używanego sprzętu, takiego jak Metabo, oraz zwrócili uwagę na różnice między udarem mechanicznym a pneumatycznym. Wskazano, że w przypadku wiertarek z udarem mechanicznym, nadmierne dociśnięcie nie jest zalecane, a skuteczność udaru zależy od odpowiedniego nacisku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA