logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Unifon Wekta TK6? Brak dzwonka przy wywołaniu.

jgx 07 Cze 2019 18:32 894 12
  • #1 18000793
    jgx
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Czesc
    wiem ze temat wałkowany wiele razy ale jakoś nie mogę sobie poradzić - poprzedni aparat sąsiadka zdjęła i teraz nie mogę podłączyć tego TK6. Instalacja 6 przewodowa w starej kamienicy, domofon w pozostałych mieszkaniach sprawny, poprzedni aparat też działał OK tylko chciała zmienić na nowszy :). Znalazłem pare gdzie jest 9 czy 9.5V (nie pamiętam) - rozumiem że + z tej pary to mikrofon a drugi przewód to masa. Podłączyłem tą masę pod zacisk 2. Następnie aby znaleźć wywołanie sąsiadka trzyma wciśnięty przycisk mieszkania na dole a ja pozostałe przewody podaje pod zacisk 1 ale nic nie dzwoni. Czy to znaczy że musze mieć zewnętrzny buzer (jak tu gdzieś wyczytałem) czy żle się do tego zabieram?
  • #2 18000798
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3926
    Witam. Instrukcja.
    instrukcja...unkami.pdf (535.94 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 18000840
    jgx
    Poziom 12  
    instrukcje mam - nic mi to nie zmienilo
  • #4 18000857
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Jeżeli w starym unifonie był brzęczyk, to w nowym musisz też go dać lub dołożyć generator aby słuchawka wydawała dźwięki wywołania. W takim przypadku w tej chwili gdy sąsiadka naciska przycisk, ty musisz na tej żyle mieć napięcie stałe.
    Inna opcja to taka, że masz całkowicie ściszony dzwonek w unifonie (pokrętło z boku obudowy), a wywołanie jest typowe tzn. sygnał akustyczny na żyle wywołania z chwilą naciśnięcia przycisku przy drzwiach.
  • #5 18001243
    jgx
    Poziom 12  
    pokrętło max do góry więc podgłoszony. Wychodzi że muszę dołożyć brzęczyk - czy mogę wykorzystać ze starego aparatu? Jak go namierzyć - jest w słuchawce? Jak go podłączyć?
  • #6 18001448
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeżeli był brzęczyk (tzw. terkotka), to wygląda jak elektromagnes z drgającą blaszką.
    Brzęczyk wygląda tak:

Buzzer wygląda przykładowo tak:

Jeżeli jednak stary unifon nie miał niczego takiego, to sprawdź sam przycisk a kasecie. To przez niego przechodzi sygnał wywołania.
    Tak czy inaczej na żyle wywołania musi się coś pojawiać.
    Nie można wykluczyć, że popełniasz błąd w podłączeniu. Aby się przekonać jaki jest rodzaj wywołania, wystarczy zajrzeć do unifonu któregoś z sąsiadów.
  • #7 18001485
    jgx
    Poziom 12  
    dzięki, ostatnie pytanie – rozumiem że brzęczyk (elektromagnes) jeśli występuje to będzie w obudowie unifonu tej głównej gdzie podłączenia przewodów a buzer również tylko tam czy może być w słuchawce co trzymamy przy uchu - jak nie znajdę tych części w starym unifonie to znaczy że wczoraj faktycznie poleniłem błąd przy podłączaniu ale z obecną wiedzą dziś to raczej ogarnę :)
    dzięki i pozdrawiam
  • #8 18001684
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Tak brzęczyk ma być w podstawie, a gdybyś miał generator lub gdy rzeczywiście wywołanie jest melodią (ale masz gdzieś przerwę), to wtedy sygnał wywołania jest słyszany w tej części, którą masz przy uchu.

Ps. Gdy sąsiadka naciskała przycisk, to czy miałeś wciśnięte widełki jak szukałeś właściwego kabla i podłączałeś go próbnie do zacisku nr 1?
  • #9 18001699
    jgx
    Poziom 12  
    no właśnie - chyba tu jest problem - przycisk ma być wcisnięty podczas prób? Przyszło mi to do głowy na koniec ale bylem już tak zamotany że zostawilem to na dziś :) - czyli widełki mają być wciśnięty jak szukamy wywołania?
  • Pomocny post
    #10 18001706
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Po to je palcem wciskasz abyś nie musiał zakładać obudowy i wieszać słuchawki przy każdej próbie.
    Dam łatwiejszy sposób, a mianowicie weź starą słuchawkę telefoniczną i do niej podłącz dwa kabelki. Następnie jeden dołącz do zacisku masy a drugim będziesz szukał wywołania na pozostałych kabelkach, gdy ktoś naciśnie na dole przycisk. Wtedy nie zajmujesz się w ogóle tymi widełkami. Jak ustalisz , który to kabelek, wtedy przyłączysz go pod 1 i ostatecznie zrobisz próbę przytrzymując widełki palcem. Nie trzymaj słuchawki przy uchu, bo wywołanie jest głośne.
  • #11 18001716
    jgx
    Poziom 12  
    dzięki zybex
  • #12 18001735
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Słuchawka jest jedna a spełnia dwie funkcje. Przełącznik obwodów (widełki) zmienia jej przeznaczenie. Gdy zdejmiemy słuchawkę z podstawy, to wtedy służy ona tylko do prowadzenia rozmowy (słuchania), a gdy ją odwiesimy na miejsce, to wtedy jest przyłączona do linii wywołania. Wtedy nie trzymamy jej przy uchu.
  • #13 18001909
    jgx
    Poziom 12  
    domofon podłączony wszystko działa OK- jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z podłączeniem unifonu Wekta TK6 w instalacji 6-przewodowej, co skutkowało brakiem dzwonka przy wywołaniu. W odpowiedziach zasugerowano, że jeśli w starym unifonie był brzęczyk, to nowy również musi go mieć lub wymaga dodatkowego generatora dźwięku. Użytkownik dowiedział się, że przycisk wywołania sąsiadki musi być wciśnięty podczas testowania połączeń. Ostatecznie, po zidentyfikowaniu problemu z podłączeniem, unifon został poprawnie zainstalowany i działał prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA