logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Back UPS CS500 dziwne dźwięki z transformatora, przełączanie na baterię

DawiDD 15 Sty 2024 22:36 819 5
REKLAMA
  • #1 20911688
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    Hej, mój APC Back UPS CS500 wydaje dziwne dźwięki, takie jak by miało się coś zaraz upalić - film. Ten dźwięk dobiega z transformatora. Do tego dość często przełącza się na baterię na 1-2 sekundy mimo iż napięcie w sieć jest 240V. Czy z to problem transformatora czy elektroniki? W podobnym temacie tyle, że dotyczącym APC 800 ponoć pomaga wymiana 2 elektrolitów na problem "cykania" UPS'a, a jak jest w modelu 500?

:arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20913206
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Jest coś podłączone do wyjść?
    W jakim stanie jest akumulator?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20913365
    DawiDD
    Poziom 28  
    Na filmie wyjścia nie są obciążone. Wymieniłem jeden kondensator koło małych transformatorów, 330µF. UPS uspokoił się trochę, ale nie wiem czy to zasługa tej wymiany czy zwykły przypadek.

Dziś ani razu nie przełączył sie na baterie, więc wyglądało że jest ok. Ale jak go odłączyłem od sieci, to po 2h pracy i obciążeniu ok 40W, gdy napięcie AKU spadło do 12.4V UPS wyświetlił overload i się wyłączył piszcząc i 'świecąc czerwona diodą'. Czyli jednak coś mu dolega. Spotkał się ktoś z taką wada?
  • REKLAMA
  • #4 20913456
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Trochę to dziwne że pokazał przeciążenie i to przy takim napięciu - z reguły napięcie spada do bezpiecznego poziomu nie pozwalając na zbyt głębokie rozładowanie akumulatora ale tutaj ten poziom jest "absurdalny".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20913492
    DawiDD
    Poziom 28  
    Musze chyba wymienić wszystkie kondensatory i zrobić kabelek do PC. Znalazłem w sieci cos takiego - czy ktoś może potwierdzić, że ten kabel będzie ok? Problematyczne z nim jest to, ze wtyk po stronie UPS to RJ-50 (10pin) i jego zaciśnięcie też będzie trudne.
    Schemat połączenia kabla USB z wtykiem RJ50 (10 pinów).
  • #6 20914710
    DawiDD
    Poziom 28  
    Wymieniłem wszystkie elektrolity i UPS wygląda ze działa poprawnie, znacznie ciszej, nie strzela juz trafo. Kabelek USB dolutowałem bezpośrednio do padów ze schematu ktory zamieściłem wyżej i tez z kompem się ładnie połączył. Sam UPS po naładowaniu akumulatora pobiera mniej niz 5W mocy - co mnie bardzo milo zaskoczyło. Obecnie robię test czy przypadkiem po 2h znów nie wywali OVERLOAD - test trochę powinien potrwać bo są podłączone 2 akumulatory po 12Ah
    Mam jeszcze pytanie - w programie PowerChute odznaczyłem opcje "Enable PowerChute notification sounds" a mimo to gdy chodzi na baterii to ciągle pika - co jest dość irytujące. Da sie to jakoś wyłączyć?

Zrzut ekranu z programu PowerChute Personal Edition pokazujący ustawienia opcji powiadomień.
REKLAMA