logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć formułę w Excelu do zarządzania stanami magazynowymi?

heruka 16 Cze 2019 16:43 1293 8
REKLAMA
  • #1 18014490
    heruka
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry drodzy forumowicze. Trafiłem do Was z pewnym problemem z którym nie za bardzo mogę sobie sam poradzić. Z uwagi na zmiany personalne w pracy dostałem parę dodatkowych obowiązków :( m.in. zamawianie materiałów do produkcji. Postanowiłem usprawnić sobie pracę przy pomocy EXCEl-a więc zrobiłem sobie pewien projekt. W załączniku są tylko dwa moduły niezbędne do wyjaśnienia o co mi dokładnie chodzi. Na zakładce stock jest kolumna B zaznaczona kolorem czerwonym. Te dane wklejałbym co sobotę po policzeniu zapasów magazynowych. Czy istnieje taka formuła, kod VBA cokolwiek, która by pomniejszyła stan magazynowy dzisiaj o wartość z dnia jutrzejszego, jutro z dnia pojutrzejszego itd. Jeżeli dałoby się zaimplementować dodawanie dostaw w zależności od dnia to byłoby więcej niż potrzebuję do szczęścia. Chodzi oto, żebym miał bieżący wgląd na szacunkowy poziom stanów magazynowych. Mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć o co mi chodzi. Zdaję sobię sprawę, że to na pewno nie jest łatwe. Mam także świadomość, że EXCEL raczej nie nadaje się do takich zadań (bardziej ACCESS), ale EXCEL-a znam co nie co, a ACCESS to dla mnie niezbadane odmęty. Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny.
    Załączniki:
    • orders.xlsx (122.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18016452
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    heruka napisał:
    która by pomniejszyła stan magazynowy dzisiaj o wartość z dnia jutrzejszego, jutro z dnia pojutrzejszego itd. :D

Podchodząc poważnie do Twojego problemu - nasuwa się wątpliwość - a skąd Ty dzisiaj masz dane o sprzedaży ??? jutro, pojutrze itd :?: Jeśli to są wartości planowane przyszłej sprzedaży to po co Ci wyliczać przyszłe stany magazynowe ?

Myślę, że warto by tutaj wykorzystać pojęcie minimalnych stanów asortymentowych i zadbać o ich optymalne ukształtowanie (w zależności od możliwych minimalnych terminów i wielkości dostaw itp). Podobne trochę zagadnienia (dotyczące jednak produkcji) opisywane i rozwiązywane były tutaj na forum - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3576281.html
  • #3 18016883
    heruka
    Poziom 10  
    Już spieszę rozwiać Twoje wątpliwości. Wszelkie dane o sprzedaży bazują na planach. Mogę je mieć i nawet na rok do przodu oczywiście, każdego dnia odbywa się ich aktualizacja. Nie zależy mi na wyliczaniu przyszłych stanów magazynowych, a na szacowanym zapasie. Do czego potrzebuje ?Muszę trochę rozwinąć temat :) W zależności od wybranego systemu wielookresowego, który dzieli się na: System ze stałą wielkością zamówienia, system ze stałym okresem zamawiania i jeszcze dwa inne o których nie będe pisał bo to nie ten temat. Pierwszy z wymienionych systemów można zastosować gdy: popyt jest stały, dostawy są stałe i znane, uzupełnienia zapasów natychmiastowe. Ustawiasz sobie tzw cykl zapasów z przesunięciem o czas dostawy i cykl zamawiania i stany magazynowe tylko sprawdzasz co jakiś czas. W moim przypadku popyt nie jest stały ( obsługa dużych eventów np. Wimbledon, wszelkie przerwy w szkołach, okres świąteczny itp ), dostawy znane ale nie stałe, czas dostawy. Ja wybrałem stały okres zamawiania. Jedna konkretna dostawa raz w tygodniu. Do tego potrzebuje niestety widzieć kiedy przekraczam punkt bezpieczeństwa. Niestety kontrola zapasów z mojego obszaru działania odbywa się raz w tygodniu. Tak to mniej więcej wygląda jak na obrazku
    Przy około ponad 1200 półproduktach z których produkujemy około 300 różnego rodzaju produktów rotacja jest spora łatwo więc coś przeoczyć. Jest system który służy do tego celu, ale jego obsługa nie jest zbyt intuicyjna. Przejrzeć kilkadziesiąt itemów z proponowanych zamówień zajmuje za dużo czasu. Mi zależy na pewnego rodzaju systemie wczesnego ostrzegania, który pokaże mi produkty które przekraczają punkt bezpiecznego zapasu. Na poniższym obrazku jest kawałek z mojego pliku który mi to wszystko wylicza :)
    W zasadzie częściowo rozwiązałem swój problem. Zarejestrowałem sobie makro i przyciskiem aktualizuje stan magazynowy. Jakby tylko ktoś mógł rzucić okiem i podpowiedzieć jak zrobić, żeby zablokować możliwość ponownego uruchomienia makra ( tzn raz dziennie) byłbym niezmiernie wdzięczny. Przepraszam za ten off top.
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Dziękuję za link, przejrzę i może znajdę coś dla siebie.

pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #4 18017269
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    heruka napisał:
    Chodzi oto, żebym miał bieżący wgląd na szacunkowy poziom stanów magazynowych.

I tak Twój post zrozumiałem, jednak w załączonym pliku w arkuszu Stock widzę tylko zdublowaną tabelę zamówień, a wartości "Sat. Stock" są stałe (nie uwzględniają danych odnośnie dostaw) i w dziwnych relacjach do tabeli planowanego "zużycia" - vide
    Jak stworzyć formułę w Excelu do zarządzania stanami magazynowymi?2019-06-1..1).png (32.8 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    heruka napisał:
    Mi zależy na pewnego rodzaju systemie wczesnego ostrzegania, który pokaże mi produkty które przekraczają punkt bezpiecznego zapasu.

Nie jestem specjalistą "żywieniowym", ale na logikę utrzymywanie prawie półrocznego zapasu ryby :!: być może umożliwi spokojną pracę, ale dla odbiorców na pewno bezpieczne nie jest :not:

Rozumiem, że zamieściłeś tylko przykładowy plik, więc trudno się ustosunkować do Twojego makra (nie wiadomo co i gdzie kopiujesz :cry: ), ale proponuję dla osiągnięcia Twojego celu :?: zmianę organizacji i logiki Twojego pliku:
    - dodać arkusz z planowanymi dostawami wszystkich produktów;
    - w arkuszu magazyn zrobić podstawową tabelę ze stanami zapasów (aktualnymi na podstawie jakiejś inwentaryzacji :idea: ), z kolumnami przychodów (faktycznych od dnia inwentaryzacji do dnia bieżącego) i rozchodów (faktycznych od dnia inwentaryzacji do dnia bieżącego), oraz kolumną stanu bieżącego (=INW+PR-RO);
    - w tym samym arkuszu, lub odrębnym proponuję zrobić tabelę planowanych stanów zapasów, gdzie w oparciu o zaciągane dane odnośnie planowanych dostaw i planowanych rozchodów - po prostu wyliczać "planowane stany zapasów" na przyszłe okresy :D
  • #5 18018515
    heruka
    Poziom 10  
    Prot serdecznie Ci dziękuje za zainteresowanie.

Cytat:
    jednak w załączonym pliku w arkuszu Stock widzę tylko zdublowaną tabelę zamówień, a wartości "Sat. Stock" są stałe (nie uwzględniają danych odnośnie dostaw) i w dziwnych relacjach do tabeli planowanego "zużycia"...Rozumiem, że zamieściłeś tylko przykładowy plik, więc trudno się ustosunkować do Twojego makra (nie wiadomo co i gdzie kopiujesz :cry: )...

Jest zdublowana tylko w przykładzie w razie jakby ktoś się podjął próby rozwiązania mojego problemu. W oryginalnym pliku dane pobierane są zakładki "demand" które mogę w bardzo szybki i łatwy sposób aktualizować. Rozwinę może i opiszę skrót "Sat. Stock" Sat. od Saturday czyli Sobota, w ten dzień robiona jest całościowa inwentaryzacja magazynu. Po przeliczeniu zapasów ręcznie aktualizuje dane w kolumnie "Sat. Stock" Niestety z uwagi na ograniczenia nie mogłem zamieścić pliku z makrem więc załączam go w tym poście. Jak podstawisz kod pod przycisk z postu wyżej sprawdzisz makro w działaniu. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "...w dziwnych relacjach..." Czy chodzi Ci o tą formułe ?
    =JEŻELI([@Code]="";"";JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO($D7;demand!$B$1:$HP$8;WYSZUKAJ.PIONOWO(WARTOŚĆ($F$5);Calc!$C:$D;2;0);0);0))

Ja też nie jestem specjalistą żywieniowym. Te dane są zupełnie przypadkowe i nie związane z produktami, które zamawiam. Odpowiadam za praktycznie ostatni etap produkcji czyli opakowania, etykiety, filmy, naklejki itp Co do półrocznego zapasu ryby to mamy tuńczyka w puszkach z ponad rocznym terminem ważności :) Mamy też sporą mroźnie na takie ewentualności. Tak jak napisałeś w poście powyżej jest to przykładowy plik i nie są w nim zawarte dane i formuły nieistotne dla tego zagadnienia. Uwierz mi wszystko jest zorganizowane i logicznie poukładane.
    Cytat:
    dodać arkusz z planowanymi dostawami wszystkich produktów;

To już jest prawie ogarnięte, będzie aktualizowane za każdym razem kiedy złoże zamówienie albo ręcznie albo automatycznie z SQL
    Cytat:
    w arkuszu magazyn zrobić podstawową tabelę ze stanami zapasów (aktualnymi na podstawie jakiejś inwentaryzacji :idea: ), z kolumnami przychodów (faktycznych od dnia inwentaryzacji do dnia bieżącego) i rozchodów (faktycznych od dnia inwentaryzacji do dnia bieżącego), oraz kolumną stanu bieżącego (=INW+PR-RO);

Niemożliwe do zrobienia i nie będę tu opisywał dlaczego. Swoją drogą właściwie niepotrzebne. Wszelka korekta stanów magazynowych odbywa się co Sobotę po aktualizacji wspomnianego wcześniej "Sat. Stock". Z całym szacunkiem do Ciebie i Twoich starań, ale ja zapytałem o jedną rzecz
    Cytat:
    Czy istnieje taka formuła, kod VBA cokolwiek, która by pomniejszyła stan magazynowy dzisiaj o wartość z dnia jutrzejszego, jutro z dnia pojutrzejszego itd.
    I w zasadzie wpadłem na pomysł jak to zrobić. Brakuje mi tylko zabezpieczenia, które uniemożliwiło by mi wykonanie kodu jeszcze raz tego samego dnia ( przez przypadek, z zapomnienia etc )
    Cytat:
    W zasadzie częściowo rozwiązałem swój problem. Zarejestrowałem sobie makro i przyciskiem aktualizuje stan magazynowy. Jakby tylko ktoś mógł rzucić okiem i podpowiedzieć jak zrobić, żeby zablokować możliwość ponownego uruchomienia makra ( tzn raz dziennie) byłbym niezmiernie wdzięczny.

Dziękuję serdecznie za rady i wskazówki na pewno wezmę je pod rozwagę. Wróćmy jednak do sedna sprawy.

Pozdrawiam
    Paweł
    Załączniki:
    • stock przyklad.xls (22.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 18019137
    heruka
    Poziom 10  
    I to jest to. Dziękuję.

Jakbyś znalazł trochę czasu i byłbyś tak uprzejmy, żeby wstawić msg boxy. Po uruchomieniu makra o treści: "stany magazynowe zaktualizowane". Przy próbie uruchomienia kolejny raz: "stany magazynowe można zaktualizować raz dziennie" lub coś w podobnym stylu. Jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś możliwość dodania kontrolki coś w rodzaju przypomnienia np "Proszę zaktualizować stany magazynowe" w jakiejś komórce, a po uruchomieniu makra usuwać ten string. To jako opcja. Jeżeli za bardzo skomplikowane nie zawracaj sobie głowy.

Dziekuję serdecznie za pomoc
  • REKLAMA
  • #9 18021978
    heruka
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. Na wszelki wypadek prosiłbym jeszcze nie zamykać tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukiwał pomocy w stworzeniu formuły w Excelu do zarządzania stanami magazynowymi, aby móc na bieżąco aktualizować zapasy na podstawie planowanej sprzedaży. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące organizacji danych, w tym konieczność dodania arkusza z planowanymi dostawami oraz stworzenia tabeli z aktualnymi stanami magazynowymi. Użytkownik zaprezentował makro do aktualizacji stanów magazynowych, które można modyfikować, aby dodać komunikaty informujące o aktualizacji. Dyskusja dotyczyła również różnych systemów zarządzania zapasami oraz ich zastosowania w kontekście zmiennego popytu.
REKLAMA