logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja wlewu i wymiana oleju w skrzyni - Renault Clio II 1.6 automat

Talan35 16 Cze 2019 19:59 9810 7
REKLAMA
  • #1 18014917
    Talan35
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich mam.pytanko jak i gdzie się znajduję wlew do oleju w automacie.i jak wymienić olej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18014974
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3806
    Talan35 napisał:
    ...i jak wymienić olej.
    Niestety, to czynność "nieco" bardziej skomplikowana niż w skrzyni manualnej. Masz do dyspozycji dwie metody:
    - metoda statyczna polega właściwie na wymianie około 70 procent oleju w skrzyni. Procedura serwisowa często wskazuje na użycie specjalnego preparatu płuczącego. Ma on tak dobrany skład, że systematycznie odparowuje z układu. W pewnych określonych przypadkach, jest to jedyna bezpieczna metoda wymiany oleju w skrzyni automatycznej.

- metoda dynamiczna polega na podłączeniu się do obiegu oleju w skrzyni biegów za pomocą specjalnego urządzenia. Wymiana przeprowadzana jest stopniowo w trakcie pracy silnika i skrzyni biegów. W trakcie tego procesu, pompa w skrzyni biegów usuwa stary olej, a w jego miejsce sukcesywnie dostarczany jest świeży. Przy skrzyniach o bardzo dużym przebiegu i nieznanej historii, ta metoda może się okazać ryzykowna.

Generalnie, wymiana oleju w skrzyni automatycznej wymaga odrobiny wiedzy i doświadczenia oraz sprzętu. Przed wyborem metody trzeba zapoznać się z instrukcją serwisową, ocenić przebieg, przeanalizować historię, sprawdzić stary olej i prawidłowo dobrać ten nowy. Czasem pomocne mogą być także specjalne testy używanego do tej pory oleju. Być może lepiej zlecić tę usługę fachowcom? A przynajmniej robić to z pomocą fachowców. Ewentualny błąd może okazać się bardzo kosztownym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18015018
    Talan35
    Poziom 6  
    Dziękuję bardzo. Na pewno wezmę to do siebie, no szkoda ze jest to trochę skomplikowana wymiana. No oczywiście jak ktoś ma pojecie o tym, to jest łatwiej. Prawdopodobnie jest to delikatny wyciek ze skrzyni.. Więc trzeba to sprawdzić. I przy okazji wymienić olej.
  • REKLAMA
  • #4 18015655
    Mobali
    Poziom 43  
    Talan35 napisał:
    Wiec trzeba to sprawdzic I przy okazji wymienic olej
    Radzę skorzystać z doświadczonego fachowca i nie oszczędzać bez potrzeby na diagnostyce. Przed podjęciem decyzji koniecznie trzeba uwzględnić wiek i przebieg pojazdu, a także dokładnie ocenić stan skrzyni i starego oleju. Niestety, źle wykonane zabiegi przy "automatach" mogą czasem przynieść więcej szkody niż pożytku i solidnie wyczyścić kieszeń. Powodzenia! I koniecznie daj znać co tam siedziało - wiedza przyda się kolejnym forumowiczom.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18015880
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1541
    Talan35 napisał:
    Witam wszystkich mam.pytanko jak i gdzie się znajduję wlew do oleju w automacie.i jak wymienić olej.

Tak jak na rysunku: Lokalizacja wlewu i wymiana oleju w skrzyni - Renault Clio II 1.6 automat
  • #6 18034506
    Talan35
    Poziom 6  
    Czesc w Renault powiedzieli mi ze serwis nie przewiduje wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów.. Mam zaufac im..
  • #7 18034927
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4203
    Nie. Wymień lub uzupełnij stan oleju.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18035245
    Mobali
    Poziom 43  
    Talan35 napisał:
    ... serwis nie przewiduje wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów.
    Dość dziwne podejście, ale typowe. Sprzedawcy i ich serwisy nie zalecają wymiany oleju w automatach argumentując, że fabryczny środek jest wystarczający na cały okres eksploatacji samochodu. Tyle, że okres ten liczony jest na kilkadziesiąt do 150 tys. km, i nie uwzględnia warunków w jakich jest użytkowany pojazd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat lokalizacji wlewu oleju oraz wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów Renault Clio II 1.6. Użytkownicy wskazali, że wymiana oleju w automacie jest bardziej skomplikowana niż w skrzyni manualnej i można ją przeprowadzić dwiema metodami: statyczną, polegającą na wymianie około 70% oleju, oraz dynamiczną, która wymaga specjalnego urządzenia do podłączenia do obiegu oleju. Zwrócono uwagę na konieczność oceny stanu skrzyni oraz oleju przed wymianą, a także na ryzyko związane z niewłaściwym wykonaniem zabiegu. Użytkownik podzielił się informacją, że serwis Renault nie zaleca wymiany oleju w automatycznych skrzyniach, co spotkało się z krytyką, ponieważ zalecenia te mogą nie uwzględniać rzeczywistych warunków eksploatacji pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA