logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Grand Scenic 2 automat - wycieka olej ze skrzyni na półosi

lukasz726 10 Paź 2017 19:16 3468 5
REKLAMA
  • #1 16749225
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Zakupiłem taką renówkę z 2008r. z silnikiem 2.0 benzyna z automatyczną skrzynią biegów. Od początku biegi źle wchodziły i w czasie zmian szarpało. Postanowiłem to sprawdzić i zaprowadziłem do mechanika ponieważ przypuszczałem że jest za mało oleju. Okazało się że miałem rację. Na 7 litrów które powinny być był litr. Po zalaniu skrzynia działa prawidłowo i biegi zmienia płynnie, ale wywala olej przez półoś. Uszczelniacz wymienili już 3 razy i cały czas to samo. Jaka może być przyczyna tego. Mechanik mi powiedział że skrzynia pracowała bez oleju jakiś czas i teraz się tworzy jakieś ciśnienie i wywala olej. Zastanawia mnie tylko czemu akurat przy lewej półosi. Przecież po wymianie to najmocniejsza część skrzyni. Mechanik mi kazał kupić skrzynię ponieważ jak twierdzi to jej wina. Ja bym może i posłuchał, ale logika mi podpowiada coś innego. Proszę o pomoc fachowca. Dla czego wywala mi olej na tej półosi nawet po wymianie uszczelniacza dwukrotnie, więc raczej o wadliwej części możemy nie mówić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16749758
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1055
    Nie pamiętam , ale u ciebie chyba siedzi skrzynia AJ0 ( gdyby była DP0 to ilości oleju sa podobne).
    Do skrzyni automatycznej owszem wchodzi 7 litrów ale do pustej.
    Konstrukcja skrzyni jest taka że NIGDY :!: nie zlejesz całego oleju ze skrzyni bez jej rozkręcenia i rozcięcia konwertera . Po zlaniu oleju przez korek w skrzyni zostaje jeszcze około 4 litry oleju. Jeśli zlali 1 litr a wlali 7 litrów to nie dziwne że te pozostałe 4 litry chce wyleźć przez uszczelniacz na półosi :cry:
  • REKLAMA
  • #3 16749944
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    Skrzynia ma odpowietrznik , zmień mechanika bo tempy.
  • REKLAMA
  • #4 16750090
    lukasz726
    Poziom 26  
    Oznaczenia na mojej skrzyni to 7700115539 TA96, ale po tym co przeczytałem zabieram samochód od mechanika. Już mnie naciągnął na 7 litrów oleju i dwa uszczelniacze. Pojadę i zażądam zwrotu pieniędzy za to. Dobrze że nie zapłaciłem za robociznę.
  • REKLAMA
  • #6 16751105
    lukasz726
    Poziom 26  
    Po wylaniu nadmiaru oleju skrzynia działa jak złotko. Wszędzie sucho i działa płynnie. Dziękuję za pomoc.

Ps. A tak z ciekawości na przyszłość. Czy każda skrzynia tego modelu montowana przecież w dziesiątkach samochodów citroen, peugeot, renault, czy fiat ulisse jak wyczytałem pasuje do mojego samochodu? Czy w przypadku awarii mogę po prostu kupić skrzynię z któregoś z nich i zamontować do siebie? Pytanie może trochę laickie, ale znam się na elektronice a nie ma mechanice samochodowej. Dla mnie dwa plus dwa to cztery i jeśli taką informację mam to jasnym jest że będzie pasować. Pytam jak to się ma w praktyce.
REKLAMA