logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki bezprzewodowe do TV bez Bluetooth - jak to rozwiązać?

Zenereczek 17 Cze 2019 07:14 32907 9
REKLAMA
  • #1 18015299
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam!

Mam taki problem iż z racji zagęszczenia osób u mnie w mieszkaniu, tata często korzysta z słuchawek oglądając telewizję.
    Kiedyś była moda na słuchawki bezprzewodowe - do telewizora bądź innego źródła wpinało się nadajnik, a słuchawki miały wbudowany odbiornik i można było chodzić po domu i słuchać - bez ciągania kabla.
    Teraz nie mogę takiego rozwiązania znaleźć. Jak już się znajdą bezprzewodowe, to tylko z bluetooth.
    W tym problem, że takie słuchawki to tylko odbiornik i przeznaczone są do telefonów, laptopów, które już nadajnik Bluetooth posiadają.
    Ale telewizor nie posiada... jak wybrnąć z sytuacji? Jakiś transmitter BT? Widziałem coś takiego, ale większość tych transmitterów to odbiornik, a jak nadaje to tylko sygnał z mikrofonu - taki zestaw s słuchawkowy do telefonu.

Czy możecie coś doradzić? Może gdzieś można kupić takie słuchawki z nadajnikiem w zestawie?[/s]
  • REKLAMA
  • #2 18015313
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 472
    Czy telewizor jest typu LCD czy stary kineskopowy? Jeśli LCD to posiada wyjście cyfrowe audio, z którego możemy wyprowadzić dźwięk do sprytnego urządzenia jakim jest konwerter sygnału audio oraz optycznego na sygnał bluetooth dostępny aż dla dwóch urządzeń.
    https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-transmitera-mozos-mbl-hd/
    https://mozos.pl/sklep/transmiter-nadajnik-odbiornik-mbl-hd/
    Można by użyć też osobnych urządzeń typu konwerter sygnału optycznego na 2 x audio do tego nadajnik bluetooth ale to niepotrzebna komplikacja i dwa zasilacze zamiast jednego oraz więcej kabelków.
  • REKLAMA
  • #3 18015318
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Jest to kilkuletni LCD Samsunga.
    Dzięki, przestudiuję te rozwiązania i zobaczymy! ;)
  • #4 18998195
    Yoo!
    Poziom 15  
    Ocena: 117
    Witam. Rozwiązałeś swój problem ?
    Mam podobny z telewizorem Philips.
    Tv kupiony w zeszłym roku. Pytając sprzedawcy, owszem ma BT, więc kupiłem.
    Później okazało się,że BT ale nie obsługuje zewnętrznych urządzeń jak np słuchawki.
    Też rozglądam się od jakiegoś czasu za sensownym rozwiązaniem żeby podłączyć słuchawki do TV.
    Czy konwerter rozwiązał u Ciebie ten problem ?
  • #5 18998208
    domasia
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Sluchawki radiowe (z nadajnikiem) są cały czas dostępne.
  • #6 19002197
    nomudrek
    Poziom 36  
    U mnie próbowałem sprawdzić czy telewizor Samsung UE55NU7452 wykryje słuchawkę bezprzewodową, wykrył ją bezproblemowo, wystarczyło wejść w ustawienia/dźwięk/wyjście dźwięku wybrać listę głośników bluetooth i można było sparować telewizor ze słuchawką bluetooth.
  • REKLAMA
  • #7 19002869
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Yoo! napisał:
    Witam. Rozwiązałeś swój problem ?
    Mam podobny z telewizorem Philips.
    Tv kupiony w zeszłym roku. Pytając sprzedawcy, owszem ma BT, więc kupiłem.
    Później okazało się,że BT ale nie obsługuje zewnętrznych urządzeń jak np słuchawki.
    Też rozglądam się od jakiegoś czasu za sensownym rozwiązaniem żeby podłączyć słuchawki do TV.
    Czy konwerter rozwiązał u Ciebie ten problem ?

Do dziś nie zakupiłem słuchawek. Jakoś się obyło, aczkolwiek ciągle mam to z tyłu głowy.
    Jak chcesz znaleźć słuchawki bezprzewodowe, ale nie z bluetooth, to szukaj jako "słuchawki radiowe".
  • REKLAMA
  • #10 19017379
    nomudrek
    Poziom 36  
    Yoo! Załóż własny temat a nie się podpinasz, co to za zdjęcie jeśli nie idzie z niego się niczego dowiedzieć! Przeczytaj zasady forum, zamiast zdjęcia lepszy byłaby informacja co to za model telewizora. Takie info pozwala na znalezienie informacji o możliwościach tv, a tu nic nie wynika ponieważ brakuje drugiej sekcji gniazd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia słuchawek bezprzewodowych do telewizora, który nie obsługuje Bluetooth. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym użycie konwerterów sygnału audio na Bluetooth, które mogą współpracować z telewizorami LCD. Wskazano na dostępność słuchawek radiowych z nadajnikiem jako alternatywę dla słuchawek Bluetooth. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami telewizorów, takimi jak Samsung i Philips, oraz omawiają problemy z parowaniem słuchawek Bluetooth z telewizorami, które nie obsługują zewnętrznych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA