Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA

kruszan 27 Dec 2018 11:51 4677 16
Nazwa.pl
    kruszan
    Level 8  
    Witam serdecznie,

problem i pytania dotyczą telewizora SAMSUNG UE55NU7172, zakup miał być budżetowy jedynie do filmów dobrej jakości i konsoli, telewizji nie posiadam. Problemy to następstwo mojego gapiostwa bo nie przyszło mi do głowy, że w obecnych czasach sprzęt z niewysokiej póki, ale koniec końców markowy może mnie tak rozczarować i nie posiadać takich wg. mnie oczywistych funkcji...

Problemy to brak bluetooth, brak gniazda aby podłączyć minijacka oraz brak widocznej zawartości serwera.
    1. (wiem, że w teorii istnieją) ale interesuje mnie wzgląd praktyczny i finansowy, adaptery/przejściówki z gniazda HDMI lub USB na gniazdo pod minijacka, coś co będzie p&p i nie będzie sprawiało problemów
    2. jak do tego telewizora dołożyć bluetooth, poprzez usb? (są np. proste adaptery które zasilane są przez USB a podłączane minijackiem) lub co innego mądrzejszego?
    Nie mogę podłączyć pod telewizor słuchawek... mam małe dziecko i są one niezbędne wieczorami... bluetooth był by idealny, ale opcję kabla 2xminijack też mam.
    3. pod mój router podłączyłem dysk zewnętrzny, skonfigurowałem serwer ftp i DLNA - Media Server, serwer ftp widzą komórki i komputery, działa ok, telewizor nie obsługuje możliwości ftp, serwer dlna wykrywa bez problemu, mogę "wejść" na niego, widzę mój udostępniony folder bez żadnej zawartości (mimo, że pliki tam są) oraz widać kilka innych "defaultowych" folderów, których fizycznie nie ma, tzn. muzyka, wideo, obrazki - analizując google i podobne przypadki wina z reguły leżała po stronie oprogramowania samego telewizora, niby mam najnowsze więc nic więcej nie zdziałam... podłączając dysk bezpośrednio pod port USB telewizora widać wszystko i wszystko działa, ale nie o to chodzi...
    Udostępnianie obrazu np z komórki działa bez problemów, ale dużego rozmiaru filmy przez telefon do TV to słaby pomysł.

Pozdrawiam i proszę o wskazówki.

PS.
    4. opcją są jeszcze stare głośniki 5.1, do których kiedyś dokupiłem zewnętrzną kartę dźwiękową sound blaster x fi surround 5.1 pro, było to podłączone pod komputer, obecnie te głośniki chciałem połączyć pod telewizor, ale nie za bardzo wiem jak zacząć, telewizor i karta mają wyjścia optyczne, ale w tym temacie jestem noga...

podłączyłem każdy z głośników pod główny subwoofer, następnie jego pod kartę dźwiękową, a ją jak zakupię kabel optyczny pod telewizor, nie wiem czy to będzie na tyle...

4. nieaktualna, po konsultacjach z mądrzejszymi w tej kwestii dowiedziałem się, że w przypadku tej karty nie jest to możliwe (większość tego typu nie zadziała) sygnał przesyłany przez USB, konwertowany/zamieniany przez samą kartę wychodzi wyjściem optycznym, więc siłą rzeczy nie ma prawa to działać, telewizor jedynie zasila kartę, dopiero komputer i odpowiednie sterowniki umożliwiają przesył dźwięku... niezbędny dekoder 5.1, on ma też często gęsto gniazdo jacka więc teoretycznie problemem jest tylko bluetooth, którego brakuje... podobno nadajnik za około 100zł rozwiąże problem, podłączany pod USB
  • Nazwa.pl
    uzytkowniknumer123
    Level 7  
    Dzień dobry,

Mam ten sam model telewizora i podobne zagwostki z połączeniem na minijack i bluetooth. Jestem laikiem, więc proszę o wyrozumiałość.

1. Możliwość połączenia przez minijacka
    Czy produkt z linka poniżej zadziała i zamieni nam dźwięk na analogowy? Adapter ten ma jeszcze wyjście VGA, ale rozumiem, że samo audio też może pójść?
    https://allegro.pl/gembird-adapter-hdmi-a-m-v...gn=rtbhouse-allegro_smart_launch_2018-desktop

Co więcej, w innym temacie( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3532478.html ) znalazłem, że dzwięk cyfrowy jest tylko dla 5.1 w tym modelu. Rozumiem jednak, że przez HDMI dzwięk każdy pojdzie, więc powyższy adapter zadziała?
    enhanced wrote:
    Czyli wg manuala tak ma być że cyfrowe tylko przy 5.1
    SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA

Czy może lepszym rozwiązaniem będzie konwerter DAC, ale nie wiem czy wtedy nie będzie problemu z cytowanego posta, czyli do wyjścia cyfrowego audio będzie szedł tylko dźwięk 5.1? Swoją drogą rozumiem, że to budżetowy model, ale jest tylko jedno wyjście audio i to takie, które działa tylko dla dźwięku 5.1?

2. Dodanie bluetooth do telewizora.
    Czy poniższy transmiter wystarczy podłączyć pod usb i stamtąd będzie dzwięk, czy tylko zasilanie jest z USB, a audio i tak musi iść przez minijacka?
    https://www.krugermatz.com/pl/p/Nadajnik-Bluetooth-BT-2-/2565

Czy znacie może jakieś tańsze odpowiedniki takiego transmitera? Znalazłem taki(V) Tutaj w opisie jest jasno, że dźwięk idzie przez minijacka,
    https://allegro.pl/oferta/nadajnik-usb-transm...?reco_id=b56d92e5-0a96-11e9-99ef-6c3be5b959d8

Ostatnie pytanie, czy jeżeli dwa powyższe rozwiązania okażą się możliwe, to mogę po prostu podłączyć rozdzielać, np. taki jak poniżej, do tego adaptera HDMI, aby można na raz mieć podłączony wzmacniacz przez minijacka i powyższy nadajnik bluetooth?(niekoniecznie używane na raz)
    https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-sluchaw..._unit_id=9eecfc4f-4ea5-40de-b852-5ea383d34787

Z góry dziękuję za pomoc. Jako, że jest to, wydaję mi się, mocno popularny model budżetowego TV ostatnimi czasy, a powyższe problemy z połączeniem, prawdopodobnie borykają większość użytkowników tej serii mam nadzieję, że uda się podsumować najlepsze rozwiązania, tak aby jak najwięcej osób skorzystało ze znalezionych rozwiązań.
    nomudrek
    Level 36  
    Aby wyprowadzić sygnał audio z telewizora potrzebujemy kabel optyczny (Toslink), konwerter sygnału optycznego na 2x RCA, kabel 2x RCA(Chinch)/ minijack stereo oraz transmiter bluetooth audio.
    https://arena.pl/konwerter-optyczny-toslink-coaxial-na-2x-cinch-rca,p40122285.html

https://www.krugermatz.com/userdata/gfx/9068aeb48248fdc7711e6a7a62d43415.jpg

https://www.dmtrade.pl/p4075,nadajnik-bluetooth-audio-space-transmitter-btt005.html
  • Nazwa.pl
    uzytkowniknumer123
    Level 7  
    Czyli ten adapter z HDMI nie zadziała?
    enhanced
    Level 43  
    Jaki adapter HDMI? HDMI masz tylko wejścia w TV nie masz wyjść, ogólnie masz tylko jedno wyjśćie którym jest to wyjście cyfrowe audio.

USB to raczej do niczego więcej nie posłuży jak obecnie czyli zewnętrzne dyski - coś więcej żeby tam działało to musi to być zaprogramowane w oprogramowaniu TV.

BT adaptery? W ogóle kosmos o co tutaj chodzi i co do czego miało by być łączone? Przecież poza przesyłem dzwięku to do czegoś byś ten BT mógł używać? A i tak to wiele sensu nie ma bo jeszcze jakość by się przydała. Poza tym to same nadajniki podałeś a musisz mieć adapter. Ale nie rozumiem po co.

DLNA trzeba opanować i niestety ale zapomnieć o wyjściu audio poza tym cyfrowym - tylko że widocznie musi być ścieżka audio 5.1 żeby to działało zawsze. Może jest to poprawione przy jakiejś aktualizacji?
    nomudrek
    Level 36  
    Ten telewizor posiada 1 gniazdo HDMI (ARC) czyli sygnał audio jest podawany zwrotnie więc jeśli się podłączy konwerter ekstraktor, do którego podałem w moim poprzednim poście uzyska się dźwięk do wykorzystania wg uznania.
    Anonymous
    Level 1  
    Slayder84
    Level 1  
    goralpm wrote:
    A próbowałeś wejść w tryb menu serwisowego?
    Mój Samsung też sprzedawano bez Bluetooth. Bez gniazda na słuchawki.
    A się okazało, że ma bluetooth - nie tylko mogę podłączyć słuchawki, czy zestaw HI-FI ale też klawiaturę czy inne urządzenia bluetooth jak np. smart remote control, którym można wydawać polecenia głosowe.
    Wejdź w tryb serwisowy i sprawdź, bo naprawdę możesz mieć moduł ale wyłączony.
    W moim przypadku, okazało się, że płyta główna była ta sama co zestawu droższego, różniła się tylko nieaktywnymi funkcjami.

Mam ten sam problem. W wczoraj kupiony A do dzisiaj nocy szukam Bluetooth.
    Zastanawiam się jak to możliwe aby w takim tv nie było?
    Jak mogę wejść w tryb serwisowy? Tego też znaleźć nie mogę:p
    Dzięki.
    Anonymous
    Level 1  
    kruszan
    Level 8  
    W temacie bluetooth:

Potwierdzam sekwencje i działanie menu serwisowego:
    Wyłączyć TV, przyciski po kolei INFO, MENU (settings), MUTE i włączamy telewizor, znalazłem i zmieniłem dwie opcje dotyczące bluetooth:

BT SUPPORT z OFF na ON
    BT ADRESS nie da się zmienić z OFF
    BT AUDIO ON OFF z OFF na ON

Nie wiem co jeszcze zmienić aby nie namieszać...

Generalnie w telewizorze pojawiło się menu bluetooth, ale nie znajduje żadnych urządzeń podczas próby parowania, więc witamy się powoli z gąską, ale jeszcze czegoś brakuje ;-/

SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA SAMSUNG UE55NU7172 - bluetooth, aux, DLNA
    Anonymous
    Level 1  
    sosarek

Level 43  
    Grzebcie w Menu Serwisowym które jak nazwa wskazuje nie jest do użytku przez użytkownika a później miejcie pretensje że serwis w okresie gwarancji obciąży Was kosztami lub odmówi wykonania usterki.
    Anonymous
    Level 1  
    sosarek

Level 43  
    Wszystkie zmiany zapisują się w plikach które serwis odczytuje i wie kiedy co i jak było robione - no ale skoro wiesz lepiej i twierdzisz że w ramach gwarancji możesz robić co Ci się podoba...Twój problem.
    Anonymous
    Level 1  
    kruszan
    Level 8  
    sosarek wrote:
    Grzebcie w Menu Serwisowym które jak nazwa wskazuje nie jest do użytku przez użytkownika a później miejcie pretensje że serwis w okresie gwarancji obciąży Was kosztami lub odmówi wykonania usterki.

Z całym szacunkiem do Ciebie i Twojej wiedzy, ale do tematu, a właściwie rozwiązania problemów, odpowiedzi na zadane pytania nic to nie wnosi, nie jestem zwolennikiem grzebania gdzie popadnie i w ciemno przestawiania ustawień tym bardziej serwisowych, zmiana opcji off na on, w przypadku BT to nie żadna magia, a skoro istnieją użytkownicy takiego sprzętu, którzy taką koniec końców prostą metodą wzbogacili możliwości telewizora o BT to chyba warto... Ale co ja tam wiem... Nie ma się co spierać, nie o to tutaj chodzi.

Liczyłem, że po jego aktywacji pojawi się ten adres ale widocznie w moim przypadku fizycznie go nie ma, a jedynie opcja menu/softu tak jak było to napisane... szkoda, trzeba alternatywnie podejść do tematu. Póki co zakupiłem nowy pad do konsoli (posiadałem tylko jeden, a z takim zamiarem się nosiłem) więc nie był to przymus. Posiada on gniazdo minijacka, więc mogę konsoli używać na słuchawkach, to połowicznie rozwiązuje problem, ale to takie "łatanie".

Spróbować nie zaszkodziło ;-)