logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mac Pro 6.1 - Wyłączanie w czasie pracy, log do przejrzenia

ringus 17 Cze 2019 18:25 459 3
REKLAMA
  • #1 18016265
    ringus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam szanowne forum.
    W rodzinie pojawił się problem z jednym z Maców. Mianowicie wyłącza się w totalnie randomowych momentach.
    Zrobiłem szybkie testy obciążeniowe i wygląda na to że nie jest to problem wynikający z przegrzewających się podzespołów. Mimo swojej śmiesznie małej budowy i potężnej specyfikacji o dziwo trzyma temperatury dość stabilnie(na pewno nie są takie aby wyłączały sprzęt).

Jako że do komputera nie mam stałego dostępu(jest kilkaset kilometrów od mojego miejsca zamieszkania) a Internet w miejscu w którym jest podłączony należy do tych najwolniejszych(więc nie mogę działać zdalnie) to mam mocno ograniczone pole działania. Jak byłem u nich wczoraj to nie udało mi się doprowadzić do wyłączenia. Oczywiście kilka godzin po tym jak wyjechałem wyłączył się i wypluł z siebie log który załączam. Znajdziecie tam też raport o dokładnej specyfikacji sprzętu.

Czy ktoś ogarnięty w Macach lepiej niż ja może przejrzeć owy log i podpowiedzieć jak działać dalej? Wydaje mi się że może to być jakiś problem z dyskiem ale totalnie gdybam w tej kwestii.
    Dzięki !
    Załączniki:
    • Panic Report Mac Pro.txt (8.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18016288
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6814
    Poczytaj Link_ info. od "jabłuszka"
    Na 80% problem z SSD (lub złacze NVRAM)
    Cytat:
    try starting from recovery (hold down the R key), running Disk Utility there and run First Aid on your drive. Even if it comes out clean this does not rule out a drive problem...
    * MacBook Pro into Recovery or Internet Recovery mode (hold down cmd-R when booting for Recovery mode, or option-cmd-R for Internet Recovery mode).

Model: MacPro6,1, BootROM ver.: MP61.0124.B00,
    cpu Intel Xeon E5, 2,7 GHz
    grafika AMD FirePro D500 / Version: 4.1 ATI-1.66.31
    płyta 661-7548 Apple
    * pewnie ten model Link
    Mac Pro 6.1 - Wyłączanie w czasie pracy, log do przejrzenia Mac Pro 6.1 - Wyłączanie w czasie pracy, log do przejrzenia
  • REKLAMA
  • #3 18016292
    ringus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    lisek napisał:
    Poczytaj Link_ info. od "jabłuszka"
    Na 80% problem z SSD (lub złacze NVRAM)
    Cytat:
    try starting from recovery (hold down the R key), running Disk Utility there and run First Aid on your drive. Even if it comes out clean this does not rule out a drive problem...
    * MacBook Pro into Recovery or Internet Recovery mode (hold down cmd-R when booting for Recovery mode, or option-cmd-R for Internet Recovery mode).

Wygląda to więc na problem hardwareowy. W zasadzie najważniejsze jest dla mnie żeby to potwierdzić, przekażę tę informację rodzince i najpewniej oddadzą go na serwis.

Który serwis w Warszawie polecacie?
  • #4 18016913
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Jak hardware to zapodaj mu albo każ zapodać AHT : restart , przyciśnij i przytrzymaj natychmiast D.
    Niech przyślą Ci zdjęcie tego co po teście na ekranie wyświetlone zostało.
REKLAMA