logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator AGM GLP 120-12 bardzo szybko traci napięcie pod obciążeniem

Huk256 21 Cze 2019 22:57 2547 4
  • #1 18023404
    Huk256
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, dwa lata temu zbudowałem sobie zasilanie awaryjne do komputera, składające się z:

- Przetwornicy z wbudowanym UPS: SinusPRO-1500E
    - Akumulatora GLP 120-12, dokładnie tego: https://glpower.eu/produkt/glp-120-12/

To wszystko w celu zasilenia 2x laptop + kilka dysków zewnętrznych + dwóch monitorów zewnętrznych => plus/minus 150-200 W

Do tej pory działało to nieźle, trzymało w zależności od obciążenia i ilości włączonych monitorów 5-8 h. Niestety dzisiaj po zaniknięciu napięcia, już po 30 minutach UPS zaczął piszczeć że bateria słaba i faktycznie jak podpiąłem woltomierz, to napięcie oscylowało w granicach 10.7-11.0 V (dosłownie skakało na moich oczach z sekundy na sekundę) a parę minut potem spadło do granicy odcięcia (10.5 V).

Baterię podładowałem do pełna i zrobiłem raz jeszcze test, ale wynik ten sam - 30 minut i kaput :( Patrząc czasowo to wyglądało dość dziwnie:

Czas 0 minut => 13.3 V
    Czas 5 minut => 12.5 V i tak się utrzymywało przez kolejne 20 minut pod obciążeniem
    Czas 25 minut => tutaj zaczęło lecieć na łeb na szyję, z 12.5 V do 10.5 V w dosłownie 2-3 minuty

Dodam dodatkowo, że parę razy zdarzyło się że na UPS nagle wystąpił alert 'Unusual' który producent w instrukcji opisuje tak:

Cytat:
    - Nieprawidłowe napięcie akumulatora, zwarcie lub przegrzanie transformatorów MOSFET

Piszczało dosłownie 3-5 sekund po czym wracało do normy. Myślałem że to 'chińska jakość' UPS, ale może już wtedy faktycznie coś się z baterią działo...

W związku z powyższym, dwa pytania:
    1. Bateria ma nieco ponad dwa lata... zasilanie awaryjne było używane sporadycznie, miało to wytrzymać co najmniej 5-8 lat... Czy mogło się tak zużyć od zwykłego stania w trybie naładowania, czy raczej jakiś defekt fabryczny? Czy jest opcja że to sam UPS tak wykończył baterię?
    2. Czy da się jeszcze spróbować coś z nią zrobić? Może jakaś ładowarka z trybem 'odsiarczania'? Czy raczej nie ma się co łudzić i spisać aku na straty?

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 18023548
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2996
    Jeśli do końca rozładowany akumulator przy ładowaniu nominalnym prądem szybko nabiera maksymalne napięcie i tak samo szybko traci pojemność to to dla niego faktyczno śmiertelny wyrok . Można przeprowadzić kilka cykli ladowanie - rozladowanie i spróbować reanimować akumulator ladowarka c funkcją odsiarczania, lecz szans nie dużo i dużo że zależy od poziomu zasiarczania . Ale w każdym razie bateria już nie będzie mieć uprzednią pojemność i taka reanimacja tylko przedłuży jego agonię.
  • #3 18023568
    Huk256
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Tego się obawiałem... :(

Zastanawiam się jeszcze nad dwoma rzeczami:
    1. Czy miałem po prostu takiego pecha czy też jaka wspaniała jest jakoś baterii GLP? Są jakieś sprawdzone firmy na rynku? Patrząc po sklepach, popularniejsze są jakieś ustrojstwa nazwach:

- VPro
    - BPower
    - ACUMAX
    - YUASA

I parę innych których nazwy nic mi nie mówią... Jedyna firma ze znanych marek jakie znalazłem to Panasonic - sprzęt pewnie świetny, bo to w końcu obecnie chyba największy producent akumulatorów na świecie, ale... ceny masakryczne.

Pytanie brzmi czy warto dopłacać prawie 2 razy tyle do Panasa, czy jest może jakaś inna sprawdzona firma za rozsądną cenę, która wytrzyma faktycznie 5-8 lat i tyle cykli ładowania ile deklaruje producent?

2. Druga sprawa to czy dało by radę kupić np. 2 baterie 100 Ah i połączyć je równolegle a potem do UPS'a żeby zwiększyć pojemność maksymalną? Czy one będzie w stanie poprawnie takie coś ładować?
  • #4 20118444
    zibi_2011
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    dzień dobry,
    temat dosyć stary ale akumulatory są nadal w sprzedaży więc może moja opinia się przyda.
    Moja opinia jest taka , że te akumulatory już maja taką urodę, czyli padają szybko.
    Mam 2 akumulatory 80 Ah połączone w szereg, włączone do sterownika solarnego. 24 V mają razem.
    Pojemność tej baterii po 11 miesiącach "bycia" w instalacji spadła do jakieś 15 Ah.
    Producent na moje pytania o gwarancję stwierdził, że jak w instalacji solarnej pracują to okres gwarancji na nie to 6 miesięcy . Haha.
    A na wykresach sami podają, że 400-600 cykli mają pracować do spadku pojemności do 50% !.
    Większość czasu przez te 11 miesięcy bateria pracowała w buforze zasilania, bowiem w zeszłym roku ze 4 razy była rozładowana i naładowana. W tym 22 roku z 10 razy rozładowana, więc widać że cykli nie było wiele. Całą zimę bateria była nie ruszana, bo stoi na działce ROD. ( i mrozy tak były ze 3 dni po max -15stopni). A GPL podaje że trwałość 8 lat pewna.
    Po takim oświadczeniu GPL że gwarancja mi już przepadła to otworzyłem te akumulatory i dolałem wody zdemineralizowanej. po ok 35 ml na celę (nie może pływać woda). Po kilku krotnym przeładowaniu bateria ma większą pojemność, szacuję na jakieś 30 Ah.
    Więcej nie kupię GPL. (na YT jest film jak to robić)
  • #5 20123556
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Nie było by problemu gdyby użytkownicy zapoznawali się z badaniami publikowanymi przez koncerny a nie jedynie bzdetami opowiadanymi przez handlowców. Otóż średni czas życia przy rozładowaniu powyżej 95% to 156 cykli (przy założeniu utraty 50% pojemności) przy rozładowaniu 30% 1350!
    Tak samo nieprawidłowe ustawienie ładowania cyklicznego powoduje szybszą śmiertelność baterii. Dotyczy to też temperatury otoczenia. Najkorzystniejsza sytuacja jest gdy nie przekracza ona 20°C. (Dane zaczerpnąłem z dokumentacji firmy YUASA).
REKLAMA