logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wycena robocizny instalacji elektrycznej 59m² jest zawyżona?

AnnaLUB 22 Cze 2019 08:06 1836 10
  • #1 18023567
    AnnaLUB
    Poziom 2  
    Witam.
    Czy możecie rzucić okiem czy poniższa wycena nie jest zawyżona? mieszkanie, blok 59m. Wycena robocizny bez materiału.Moim zdaniem bardzo zawyzona bo mam w rodzinie elektryka co prawda na emerytuze ale mówił mi ze koszt takiej robocizny niepowinien być wiekszy jak 1200zł
    Pozdrawiam Anna.
    Załączniki:
    • Czy wycena robocizny instalacji elektrycznej 59m² jest zawyżona? wycena .jpg (115.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18023584
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2646
    Wycena może i delikatnie zawyżona ale nie tak bardzo. Finalnie 3000zł z bialym montażem za mieszkanie w bloku 59m jest ok.
    Za 1200zl to nie wiem kto ci to zrobi chyba ze może jakis Pan Kaziu co robi wszystko nie wiedząc jak, byle działało nie biorąc żadnej odpowiedzialności.
  • #3 18023595
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    Moim zdaniem nie jest bardzo zawyżona choć tańszego elektryka można znaleźć. Zaproponuj "elektrykowi na emeryturze" aby wykonał montaż za cenę, którą uważa za słuszną czyli za 1200zł.
  • #4 18023596
    AnnaLUB
    Poziom 2  
    A mam pytanie odnosnie takich kostek wago, czy to jest bezpieczne łączenie przewodów ta takie śmieszne kostki, czy lepiej jak radzi stary elektryk z doświadczeniem, skręcać drut?
  • #5 18023605
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Jeżeli Cię stać to płać, jeżeli nie to szukaj taniej. Kostki Wago są dopuszczone i uznane i nie śmieszne, a właściwe.
  • #6 18023610
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Nie obawiaj się kostek. W moim domu mam zrobioną instalację na kostkach "wago" łącznie z kuchnią i łazienką i od ponad 10 lat wszystko ok. Dwóm znajomym też poleciłem " wago " i też już kilka lat ma instalacja i bez problemów.
  • #7 18023662
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    AnnaLUB napisał:
    A mam pytanie odnosnie takich kostek wago, czy to jest bezpieczne łączenie przewodów ta takie śmieszne kostki, czy lepiej jak radzi stary elektryk z doświadczeniem, skręcać drut?

Kostki wago to nowa technologia łączenia przewodów. W systemach blokowych jeśli będziesz miał instalację wykonaną na "skręta" to nie przejdzie to kontroli i nie zostanie dopuszczone do użytku - czytaj o tym w internecie.
    Elektrycy starej daty czyli tak jak twój znajomy jest przekonany do skręcania przewodów ponieważ tak robił większość swojego życia i jeśli spróbowałbyś wytłumaczyć mu, że teraz stosuje się wago to zapewnę by cie wyśmiał lub tłumaczył, że to jest gó**o. Elektrycy nowej daty stosują tylko wago i cenią sobie je z względu na szybkość łączenie i fakt, że zajmuje mało miejsca. Ja z swojej strony nie mam zdania odnoście wago ponieważ sam widziałem, że wago potrafiło się stopić, podobnie jak i również skręt.
  • #9 18024181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18024250
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Dla mnie również ta wycena jest jak najbardziej uczciwa. Mowa o elektryku, nie emerycie za 1.200zł.
  • #11 18026321
    riddyk
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Jak kolega wyżej zauważył brakuje w wycenie wykonanie oceny stanu ochrony przed porażeniem (Pomiarów ochronnych).
    Najlepiej jakbyś zaproponował, aby w tej cenie zostały wykonane pomiary ochronne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyceny robocizny instalacji elektrycznej w mieszkaniu o powierzchni 59m². Użytkownicy zauważają, że wycena 3000zł, choć może wydawać się nieco zawyżona, jest akceptowalna, zwłaszcza w kontekście jakości wykonania. Wskazano, że koszt 1200zł za taką usługę może sugerować niską jakość pracy. Pojawiły się również pytania dotyczące bezpieczeństwa użycia kostek Wago do łączenia przewodów, które są uznawane za nowoczesne i bezpieczne, w przeciwieństwie do tradycyjnego skręcania drutów. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest również wykonanie pomiarów ochronnych w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA