logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć działające sterowniki do Irda Kingsun KS-959 USB?

Eustachy_18 14 Wrz 2005 19:16 73091 56
Najlepsze odpowiedzi

Skąd pobrać działające sterowniki do adaptera USB IrDA Kingsun KS-959 i jak je poprawnie zainstalować?

Działają sterowniki od SF620/MA-620/MA-660, bo kilka osób potwierdziło, że KS-959 pracuje na tych samych plikach po ręcznym wskazaniu sterownika z płyty lub z pobranego archiwum [#2425645][#3614425] W Windows XP trzeba rozpakować sterownik, podłączyć IRDę, w kreatorze wybrać „Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji”, wskazać folder ze sterownikiem i wybrać plik ks959-2000xp.inf; po instalacji można też zmienić w Menedżerze urządzeń prędkość na 57600 [#3614425] Jako źródła plików podano też orientrus.ru z odpowiednimi pozycjami dla XP oraz stronę polskiego dystrybutora ENAN [#3743326][#3515147] Dla Visty ktoś podał gotowy pakiet `usb2irda.rar`, a inny użytkownik opisał obejście z edycją `ks959-2000xp.inf` i zmianą nazw urządzenia na „USB to IRDA” przed ponowną instalacją [#5467429][#3796222]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 1818153
    Eustachy_18
    Poziom 14  
    Witam.kupiłem na allegro taką irde i niestety okazało sie ze sterowniki dołaczone na płytce są poprostu ferelne a ja w necie nie moge znaleść innych do tego modelu irdy.Prosze wszystkich którzy mogliby mi pomóc o przesłanie owego sterownika.Oddam nawet wszystkie swoje punkty bo bardzo mi zależy.PROSZE.Ja tez pomagam innym jak tylko coś wiem ale w tym wypadku jestem bezradny.Help me;(!!!

Regulamin
    ..Nie akceptujemy tematów w stylu "pomoc", "problem"...,
    zmieiłem temat
    bony78
  • REKLAMA
  • #2 1818175
    gregor82
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam pytanie czy podgrywałeś sterowniki do MA-620, powinno na nich ruszyć??
  • #3 1818196
    Eustachy_18
    Poziom 14  
    No właśnie że próbowałem i pisze ze sterownik nie posiada informacji o moim modelu irdy.Juz sam nie wiem co mam zrobić.Nie chce odsyłać płytki do sprzedawcy bo to jest zupełny bezsens.Przecież nie wiem czy irda jest sprawna.A bez tych sterowników nie moge tego sprawdzić:(

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

Nikt nie jest w stanie mi pomóc.A moze ktoś ma jakąś sugestie co można zrobić zeby ta IRDA odpaliła na innych sterownikach???

Pozdrawiam
  • #4 1912604
    terki
    Poziom 11  
    Mam ten sam problem - IRDA KS959 - sterowniki z plytki to sieczka a na necie nic niema :((( P O M O C Y
  • REKLAMA
  • #5 1913361
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Sam miałem taki problem z Irdą (co prawda nie z modelem KS-959) i ściągnąłem kilka sterowników (między innymi ma620, sf620, es660).
    Spróbujcie może na którymś pójdzie ...

(Spakowane WinRar-em 3.50)
    Załączniki:
    • Irda_USB(es660-ma620-sf620-others).rar (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1913394
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego Eustachy_18, dnia 19 wrzśnia kolega prowadził identyczny wątek i potwierdził, że problem jest rozwiązany, bo pomogła reinstalacja systemu. Jak mamy rozumieć tem post?
  • #7 2168751
    lechjaro
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam problemy z IrDA SF-620 - brak sterowników.
    Proszę podeślijcie mi na lechjaro(_at_)interia.pl lub dajcie link.
    Dziękuję...
  • REKLAMA
  • #10 2311951
    jozko
    Poziom 14  
    instalacja IRDY jest specyficzna - najpierw plytka, nastepnie sterowniki, restart kompa, podpinasz urzadzenie i sam sciaga stery z systemu - sprawdzone lopatologicznie na kilkunastu modelach od roznych producentow (dostaje takie do sklepu i klienci przychodza zeby im zainstalowac bo podobno nie ma sterow na plytce)
  • #11 2399920
    sledzixxx
    Poziom 11  
    Mam właśnie to Kingsun KS-959...instaluje sterowniki z płytki...i nic, nie działa. Co robić ? Próbowałam już chyba wszystkiego :/
  • #12 2407220
    bombaju
    Poziom 9  
    ja przszukalem juz wszsytkie posty odnosnie sf620 i nic nie pomoglo....zna ktos jakis skuteczny sposob.. w zaden sposob nie moge zainstalowac serial to usb controler

Dodano po 6 [minuty]:

ja mam na plytce jeszcze sterownik do pl2303 do czego on sluzy bo na ukladzie scalonym pisze CY....

Dodano po 14 [minuty]:

pisze tego posta bo musze pobrac ten plik a brakujee mi punktow moderatorow prosze o wyrozumialosc
  • #13 2407349
    brateq
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Mam ta irde i dziala.
    Sterowniki na plytce sa ok ale pokolei...
    Stery macie zapewne na mini-cd...
    Podlaczcie irke, a potem z
    SHIFTEM wlozcie plyte i trzymajcie go chwile aby uniknac autostartu.
    Wejdzcie w menadzer urzadzen i zainstalujcie stery samodzielnie z lokalizacji na plytce, sa w folderze driver. I dziala =]
    Jesli sie komus udalo dajcie znac =]
    Pozdrawiam
  • #14 2415417
    sledzixxx
    Poziom 11  
    Nie pomogło...a mam już wszystko co wyczytałam wszędzie...My Pictures And Sounds...User Port...i nadal nic :|
  • REKLAMA
  • #15 2425645
    silo11
    Poziom 11  
    Miałem obydwie irdy (Ks959 i sf620) i obydwie działają ze sterownikiem do sf620.Wystarczy go tylko ręcznie wybra z płyty.A jeżeli chodzi o "mit" ,
    że najpierw trzeba wgrac sterowniki a dopiero potem podpią irdę to nonsens.
    pozdro!
  • #16 2433987
    mb0
    Poziom 2  
    Ja mam sf620. niestety al;e moja irda moze odbierać tylko pliki na kompa. cos jest z nią nie tak. moze ma uszkodzenie mechanioczne albo moze to tylko wina sprzetowa. poradźcie mi co mam zrobic aby zadzialala:|
  • #17 2616297
    youkatown
    Poziom 11  
    silo11 Błagam powiedz skąd sciągnąć te stery do sf620 bo ja z irda dostalem tylko do Kingsun KS-959 błagam pomocy! albo wrzuć na megaupload.com i zapodaj linka BŁAGAM!
  • #18 2616457
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    youkatown napisał:
    ... Błagam powiedz skąd sciągnąć te stery do sf620 ...

A te załączone w tym temacie nie działają ?
  • #19 2680887
    Noxis
    Poziom 1  
    tez mam ten problem ;// nic nie dziala, probowalem wszystkiego
  • #21 3171810
    garu1987
    Poziom 10  
    Witam mam do was koledzy ogromną prośbe przesłałby mi ktoś te sterowniki na maila?? straciłem gdzieś płytke a w necie nie moge znaleźć sterowników :cry: garu1987(_at_)poczta.fm
  • #22 3279521
    paulox21
    Poziom 2  
    Sprawa ze sterownikami do Kingsuna ks-959 jest dość prosta do rozwiązania.

jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem Win XP <a na pewno tak>, to install sterowników z CD powinien wyglądać tak:

1.podpinasz sprzęt pod blaszaka <PC powinien być ON ;) >
    2.pojawia się kreator instalacji sprzętu.
    3.Wkładasz CD do napędu.
    4.w kreatorze wybierasz opcję
    "Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji" i cklick na Dalej.
    5.Potem zaznaczasz "Przeszukaj nośniki wymienne"
    Tutaj lepiej odznaczyć uwzględnianie wskazanej lokalizacji - zaoszczędzisz sobie tym czasu ;)
    6.Po góra 5 minutach pojawi się okno z czterema pozycjami. I tutaj nie pamiętam która jest "okey". :)
    Głowy nie dam, ale wydaje mi się że druga. Jeśli nie - to próbujemy z innymi. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania - walić na mail - paulox21(_at_)o2.pl
  • #23 3421886
    lud_r
    Poziom 1  
    mam ta irde i na windows vista nie mam zadnych problemow sony erikson i simens sie komunikuja bez zadnych programow, ale chodzi mi o Girdera 3.3 i 4.0 te progsy nie widza tej irdy nawet jak wpakuje przerozne wtyczki. moze mi ktos pomoc? z gory dziekuje
  • #25 3515147
    Chalawin
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Sterowniki do Adaptera IrDa Kingsun KS-959 (SF620) można znaleść na stronie polskiego dystrybutora tego sprzętu - firmy ENAN na stronie www.enan.pl
  • #27 3614425
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    W załączniku zamieszczam sterowniki.
    Opis instalacji (Windows XP):
    1. Rozpakować ściągnięte archiwum.
    2. Podłączyć IRDĘ do portu.
    3. Po uruchomieniu kreatora automatycznej instalacji w pierwszym oknie wybrać Tak tylko tym razem i kliknąć Dalej >.
    4. W kolejnym oknie wybrać Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji (zaawansowane) i kliknąć Dalej >.
    5. W oknie następnym wybrać Wyszukaj najlepszy sterownik w tych lokalizacjach, odznaczyć opcję Przeszukaj nośniki wymienne (dyskietka, dysk CD-ROM...), zaznaczyć opcję Uwzględnij tę lokalizację w wyszukiwaniu:, kliknąć Przegladaj i z wyświetlonego drzewa katalogów wybrać miejsce gdzie rozpakowaliśmy ściągnięty sterownik. Wybór potwierdzić OK, a następnie kliknąć Dalej >.
    6. Poczekać aż zostanie znaleziony sterownik.
    7. Wybrać sterownik z listy (opisany jako ks959-2000xp.inf) i wcisnąć Dalej >.
    8. W oknie ostrzegającym wybrać Mimo to kontynuuj.
    9. Wciśnąć Zakończ.

Jeżeli nadal oprogramowanie do wymiany danych z telefonem nie widzi aparatu, to:
    1. Wchodzimy w Panel sterownia\System\Sprzęt\Menedżer urządzeń.
    2. Odszukujemy Urządzenia podczerwieni.
    3. Rozwijamy listę i klikamy dwukrotnie Kingsun KS-959 USB Infrared Adapter.
    4. Na zakładce Zaawansowane z listy Wartość wybieramy 57600 w celu obniżenia prędkości transmisji.

Po tym wszystkim ten model IRDY powinien jako tako działać. Ale nie należy spodziewać się po nim żadnych rewelacji. Z doświadczenia wiem, że zrywanie transmisji w tym wynalazku to normalka. Jeśli ktoś miałby go kupować, to lepiej zrobi jak kupi IRDĘ pod płytę główną, za którą zapłaci podobne pieniądze, a jakość urządzenia (często rodzimej, domowej produkcji) jest nieporównywalnie lepsza.
    Załączniki:
    • Driver.rar (34.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3681460
    Nevervinte
    Poziom 1  
    może będę monotonny ale i ja mam felerna irde. mam model Kingsun KS-959 USB. wszystko ładnie zainstalowałem tak jak w instrukcji powyżej ale za żadne skarby nie moge wysłać żadnego pliku pisze mi dokładnie: "nie można transferowac. Wystąpił bład podczas Łącze bezprzewodowe było podłaczone do innego urządzenia. Nie można nawiązac połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia". nie wiem co mam zrobić prosze pomózcie mi jak najszybciej. A jesli ma to coś do rzeczy to mam sagema my 400x. Czytałem ze właśnie z nim sa niezłe problemy co do irdy z góry dzieki pozdro.. :(
  • #30 3705206
    Bartek_krk
    Poziom 2  
    Ja wlasnie potrzebuje tego sterownika bardzo bym prosil o wrzucenie go na jakis server z gory serdecznie dziekuje

Dodano po 1 [minuty]:

mam nadzieje ze ktos mi zapoda linka bo juz tyle sie naszukalem i dalej nic nie moge znalesc wiec tutaj pisze do was pozdor

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach ze sterownikami do adaptera IrDA Kingsun KS-959 USB, które często dołączone na płycie CD są uszkodzone lub niekompatybilne. Wiele osób zgłasza trudności z instalacją na systemach Windows XP, Vista (w tym wersji 64-bitowej) oraz Windows 7. Zalecane jest ręczne instalowanie sterowników z płyty, podłączając urządzenie dopiero po instalacji sterowników i restarcie systemu. Niektórzy użytkownicy sugerują użycie sterowników do podobnych modeli, takich jak SF-620, MA-620, MA-660 czy ES-660, które czasem działają z KS-959. W przypadku Visty x64 konieczne jest modyfikowanie pliku INF sterownika (zmiana opisu urządzenia na "USB to IRDA"). Problemy z połączeniem z telefonami (np. Sony Ericsson, Nokia) są często zgłaszane, w tym krótkotrwałe rozłączanie i brak dwukierunkowej transmisji. Dostępne są linki do sterowników na stronach takich jak www.enan.pl, www.mobileaction.com, www.easternhouse.nl, www.orientrus.ru oraz na forach elektroda.pl. Instalacja powinna przebiegać przez kreator z opcją ręcznego wskazania lokalizacji sterowników. Niektórzy użytkownicy oferują pomoc w przesłaniu sterowników. Ogólnie, sterowniki do KS-959 działają najlepiej na Windows XP, a na nowszych systemach wymagana jest dodatkowa konfiguracja lub modyfikacja plików instalacyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA