logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wideodomofon będzie najlepszy przy takim zestawie cech?

troshy 22 Cze 2019 17:54 693 2
REKLAMA
  • #1 18024412
    troshy
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim! Stoję przed wyborem wideodomofonu o którym jest ten temat, ale również przed wyborem sprzętu, który będzie z nim współpracować. Nie przedłużając, bardzo chciałbym żeby ten wideodomofon zawierał:

[MUSI BYĆ]
    -PoE
    -klawiaturę, czyli otwieranie szyfrem,
    -szerokokątną kamerę,
    -montaż podtynkowy,
    -ładny, płaski design bez żadnych daszków, wypukleń,
    -możliwość podłączenia 2 wewnętrznych monitorków,
    -SIP,
    -czujnik ruchu,
    -nagrywanie zdjęć i filmów,
    -oczywiście podgląd na żywo

[FAJNIE JAKBY BYŁO]
    -2 przyciski do dzwonienia (parter i piętro)
    -dobra widoczność w nocy (dlatego jeszcze nie kupiłem Grandstreama...)
    -czytnik RFID

Mamy naszą stację, z której sygnał idzie sobie kabelkiem ethernet do domu, w którym mam rozdzielnię - obok tego kabelka są 2 kabelki (ethernet i dwużyłowy) na parter i to samo idzie na górę. Rozumiem, że w tym właśnie miejscu musi być jakiś zaprogramowany switcho-rozdzielno-zasilacz? Chciałbym żeby to działało w ten sposob:
    Z moich monitorków będę mógł:
    -podglądać odwiedzających
    -otworzyć bramkę, bramę wjazdową, drzwi (na ten moment są one otwierane elektrozaczepem poprzez przycisk w uchwycie, strasznie bezsensowne rozwiązanie bo ludzie przez przypadek ten przycisk znajdują i otwierają. Czy da się to tak zmodyfikować żebym mógł zablokować przycisk kiedy tylko chcę i otwierać tylko monitorkiem, ewentulanie dołączyć do tego linie papilane/kod na ścianie obok?)
    -oglądać strumyk z kamerek (monitoring, kamerki IP) podłączonych do switcha w kotłowni, więc pewnie po wifi sygnał poleci.
    -komunikować się z innymi monitorkami

Już mam jeden monitorek od pieca gazowego, do tego przyjdzie domofon, rolety, klima i kto wie co jeszcze. Czy jest jakiś uniwersalny protokół (i urządzenie), który pozwoliłby mi na łączenie się z tymi wszystkimi urządzeniami i pozwolił na zrezygnowanie z pierdyliarda pilocików monitorków? Jeśli chodzi o rolety to nie mam jeszcze sterowników do nich, mógłbym dokupić jakieś odpowiednie.
  • REKLAMA
  • #2 18030956
    stefanox
    Poziom 2  
    Sprawdź sobie to:
    https://greon.pl/ip-gr-os5/
    https://greon.pl/gr-is4-sl/

Sprzęt ma bardzo stabilnie i elastycznie zaimplementowaną obsługę SIPa i jak weźmiesz go do ręki to nie sprawia wrażenia, że zaraz się rozleci ;) Obie strony zasilane są z typowego PoE, klawiaturę numeryczną możesz wykorzystać do otwierania kodem oraz jako zamek szyfrowy. Atutem jest bardzo duża elastyczność (sporo funkcji, wejść, wyjść), czytnik RFID obsługuje nawet dwa standardy kart (Mifare i EM 125kHz). Z tego co kojarzę to jest też wersja z monitorem na Androidzie, gdzie za pomocą apek można integrować to z systemami automatyki, smart home itd.
  • #3 18031753
    troshy
    Poziom 2  
    Urządzenie to wygląda świetnie i chyba na nie się zdecyduję, dzięki ;)
REKLAMA