Cześć wszystkim! Stoję przed wyborem wideodomofonu o którym jest ten temat, ale również przed wyborem sprzętu, który będzie z nim współpracować. Nie przedłużając, bardzo chciałbym żeby ten wideodomofon zawierał:
[MUSI BYĆ]
-PoE
-klawiaturę, czyli otwieranie szyfrem,
-szerokokątną kamerę,
-montaż podtynkowy,
-ładny, płaski design bez żadnych daszków, wypukleń,
-możliwość podłączenia 2 wewnętrznych monitorków,
-SIP,
-czujnik ruchu,
-nagrywanie zdjęć i filmów,
-oczywiście podgląd na żywo
[FAJNIE JAKBY BYŁO]
-2 przyciski do dzwonienia (parter i piętro)
-dobra widoczność w nocy (dlatego jeszcze nie kupiłem Grandstreama...)
-czytnik RFID
Mamy naszą stację, z której sygnał idzie sobie kabelkiem ethernet do domu, w którym mam rozdzielnię - obok tego kabelka są 2 kabelki (ethernet i dwużyłowy) na parter i to samo idzie na górę. Rozumiem, że w tym właśnie miejscu musi być jakiś zaprogramowany switcho-rozdzielno-zasilacz? Chciałbym żeby to działało w ten sposob:
Z moich monitorków będę mógł:
-podglądać odwiedzających
-otworzyć bramkę, bramę wjazdową, drzwi (na ten moment są one otwierane elektrozaczepem poprzez przycisk w uchwycie, strasznie bezsensowne rozwiązanie bo ludzie przez przypadek ten przycisk znajdują i otwierają. Czy da się to tak zmodyfikować żebym mógł zablokować przycisk kiedy tylko chcę i otwierać tylko monitorkiem, ewentulanie dołączyć do tego linie papilane/kod na ścianie obok?)
-oglądać strumyk z kamerek (monitoring, kamerki IP) podłączonych do switcha w kotłowni, więc pewnie po wifi sygnał poleci.
-komunikować się z innymi monitorkami
Już mam jeden monitorek od pieca gazowego, do tego przyjdzie domofon, rolety, klima i kto wie co jeszcze. Czy jest jakiś uniwersalny protokół (i urządzenie), który pozwoliłby mi na łączenie się z tymi wszystkimi urządzeniami i pozwolił na zrezygnowanie z pierdyliarda pilocików monitorków? Jeśli chodzi o rolety to nie mam jeszcze sterowników do nich, mógłbym dokupić jakieś odpowiednie.
[MUSI BYĆ]
-PoE
-klawiaturę, czyli otwieranie szyfrem,
-szerokokątną kamerę,
-montaż podtynkowy,
-ładny, płaski design bez żadnych daszków, wypukleń,
-możliwość podłączenia 2 wewnętrznych monitorków,
-SIP,
-czujnik ruchu,
-nagrywanie zdjęć i filmów,
-oczywiście podgląd na żywo
[FAJNIE JAKBY BYŁO]
-2 przyciski do dzwonienia (parter i piętro)
-dobra widoczność w nocy (dlatego jeszcze nie kupiłem Grandstreama...)
-czytnik RFID
Mamy naszą stację, z której sygnał idzie sobie kabelkiem ethernet do domu, w którym mam rozdzielnię - obok tego kabelka są 2 kabelki (ethernet i dwużyłowy) na parter i to samo idzie na górę. Rozumiem, że w tym właśnie miejscu musi być jakiś zaprogramowany switcho-rozdzielno-zasilacz? Chciałbym żeby to działało w ten sposob:
Z moich monitorków będę mógł:
-podglądać odwiedzających
-otworzyć bramkę, bramę wjazdową, drzwi (na ten moment są one otwierane elektrozaczepem poprzez przycisk w uchwycie, strasznie bezsensowne rozwiązanie bo ludzie przez przypadek ten przycisk znajdują i otwierają. Czy da się to tak zmodyfikować żebym mógł zablokować przycisk kiedy tylko chcę i otwierać tylko monitorkiem, ewentulanie dołączyć do tego linie papilane/kod na ścianie obok?)
-oglądać strumyk z kamerek (monitoring, kamerki IP) podłączonych do switcha w kotłowni, więc pewnie po wifi sygnał poleci.
-komunikować się z innymi monitorkami
Już mam jeden monitorek od pieca gazowego, do tego przyjdzie domofon, rolety, klima i kto wie co jeszcze. Czy jest jakiś uniwersalny protokół (i urządzenie), który pozwoliłby mi na łączenie się z tymi wszystkimi urządzeniami i pozwolił na zrezygnowanie z pierdyliarda pilocików monitorków? Jeśli chodzi o rolety to nie mam jeszcze sterowników do nich, mógłbym dokupić jakieś odpowiednie.