logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po wymianie części w PC - Asus H81M-P, i5-4590, HyperX 8GB

Mateos972 22 Cze 2019 20:48 1029 23
REKLAMA
  • #1 18024631
    Mateos972
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z brata komputerem.
    Chodzi o to, że tak jakby ulepszyłem jego, a bardziej zamieniłem na swoje stare części.
    Z jego komputera wziąłem zasilacz i dysk hdd.
    Obecny zestaw:

Płyta główna: Asus H81M-P
    RAM: HyperX, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL10 (HX316C10F/8)
    Procesor: Intel Core i5-4590
    Zasilacz: ATX SL-500 SW117XC
    Dysk HDD: Dysk Hitachi 500GB HDP725050GLA360

Po podłączeniu zasilacza i odpaleniu komputera - monitor nic nie pokazuje --> jest czarny ekran. Mysz i klawiatura również się nie świeci. Jedynie wentylatory chodzą.
    Monitor na swoim komputerze działa, tak samo, jak klawiatura i myszka. RAM również dołożyłem do swojej płyty głównej i działa, bo wtedy pokazuje 24 GB.

Półtora tygodnia temu u siebie wymieniałem płytę główną i ram, dlatego postanowiłem zostawić tą płytę główną i ram, dołożyłem stary procesor, który został mi po wcześniejszej wymianie. Czy zasilacz zabił płytę główną? Jeśli tak to od razu do wymiany jest zasilacz, jak i płyta główna.

//Zapomniałem dodać, że podłączałem swój zasilacz, czyli be quiet! System Power 9 500W i również nie ma obrazu.
  • REKLAMA
  • #2 18024642
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18024653
    Mateos972
    Poziom 5  
    Monitor podłączałem do płyty głównej i nic.
    Brat również ma HD 4550, podłączyłem do niej monitor i również nie ma obrazu.
    Nie mam jak systemu zainstalować na nowo, bo nawet nie mam jak w niego wejść :/
    System obecny to Windows 10.
    Jedynie co próbowałem zrobić to zresetować CMOS. "Chyba" zwarłem 2 pin'owe wejscie śrubokrętem, bo tam nie było żadnej zworki ani nic.

Czarny ekran po wymianie części w PC - Asus H81M-P, i5-4590, HyperX 8GB
  • #5 18024680
    Mateos972
    Poziom 5  
    g107r napisał:
    Mateos972 napisał:
    Po podłączeniu zasilacza

Dwóch wtyczek, szerokiej na krawędzi i kwadratowej na górze "4 pin ATX 12V" :?:
    https://kb.stonegroup.co.uk/index.php?View=entry&EntryID=427

2 kable, które idą z zasilacza do płyty głównej to ten zasilający CPU, czyli tak jak wspomniałeś ATX 4 pinowy 12V i drugi to ten 24 pinowy.
  • #6 18024722
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 991
    Grafika jest w procesorze, dobrze go wsadziłeś, masz jak sprawdzić czy jeszcze działa, podmienić?
    Mateos972 napisał:
    Półtora tygodnia temu u siebie wymieniałem płytę główną i ram, dlatego postanowiłem zostawić tą płytę główną i ram, dołożyłem stary procesor, który został mi po wcześniejszej wymianie.

Wymieniłeś/wyjmowałeś procesor, oglądałeś piny w podstawce?
    Masz części z którymi jesteś w stanie się pożegnać, niestety?
    Osobiście, mimo wszystko, robiłbym na lepszym zasilaczu, licząc na jego zabezpieczenia.
    Speaker jest podłączony?
  • #7 18024739
    Mateos972
    Poziom 5  
    g107r napisał:
    Grafika jest w procesorze, dobrze go wsadziłeś, masz jak sprawdzić czy jeszcze działa, podmienić?
    Mateos972 napisał:
    Półtora tygodnia temu u siebie wymieniałem płytę główną i ram, dlatego postanowiłem zostawić tą płytę główną i ram, dołożyłem stary procesor, który został mi po wcześniejszej wymianie.

Wymieniłeś/wyjmowałeś procesor, oglądałeś piny w podstawce?
    Masz części z którymi jesteś w stanie się pożegnać, niestety?
    Osobiście, mimo wszystko, robiłbym na lepszym zasilaczu, licząc na jego zabezpieczenia.
    Speaker jest podłączony?

Dobrze wsadziłem procesor, nie raz już go wymieniałem, więc wiem, jak odpowiednio go włożyć.
    Speaker jest podłączony, słychać jakieś piszczenie.
  • REKLAMA
  • #8 18024793
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18024832
    g107r
    Poziom 41  
    Jak piszczy? Krótkie, długie sygnały?
    Może piszczy co mu jest, BIOS w razie czego może sygnalizować błędy swoim głośniczkiem.
    Patrzyłeś w podstawkę, czy żaden pin nie jest wygięty, wszystkie wyglądają tak samo?
    https://www.google.com/search?q=lga1150+pin&c...UIESgC&biw=1440&bih=642#imgrc=9X1muERbhS9TsM:
    Błędy montażu, jak wyjmowałeś/wkładałeś płytę. Rozłożyć i złożyć ponownie, najlepiej na stole.
  • #10 18024841
    Mateos972
    Poziom 5  
    Nie wyjmowałem płyty głównej, bo ona była cały czas zamontowana w starej obudowie.
    Jedynie co wkładałem to zasilacz, hdd i procesor.
    Nagrałem 2 filmiki 20 sekundowe, żebyście mogli usłyszeć, jak to piszczy.
    Niestety nie da się tego wrzucić w załącznik :/
    https://www71.zippyshare.com/v/UkEPnpPi/file.html
    https://www71.zippyshare.com/v/DrjkJLzB/file.html
  • #11 18024854
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Mateos972 napisał:
    Jedynie co próbowałem zrobić to zresetować CMOS. "Chyba" zwarłem 2 pin'owe wejscie śrubokrętem, bo tam nie było żadnej zworki ani nic.

Oczywiście prościej i poprawniej było wyciągnać baterie biosu i na wyłączonym zasilaczu z zsieci próbować włączyć pare razy komputer.

Co tam było wcześniej na tej płycie głównej?

Bios jest w jakiej wersji? Czy aby nie za stary?
    RAM masz inny do sprawdzenia?
  • #12 18024867
    Mateos972
    Poziom 5  
    enhanced napisał:
    Mateos972 napisał:

Oczywiście prościej i poprawniej było wyciągnać baterie biosu i na wyłączonym zasilaczu z zsieci próbować włączyć pare razy komputer.

Co tam było wcześniej na tej płycie głównej?

Bios jest w jakiej wersji? Czy aby nie za stary?
    RAM masz inny do sprawdzenia?

Na tej płycie głównej wcześniej była i7-4770K, a jeszcze wcześniej właśnie ten procesor co jest w pierwszym poście, czyli i5-4590.
    Tak, jak pisałem półtora tygodnia temu wymieniałem płytę główną, więc nie wiem, czy to zasilacz zniszczył płytę czy co innego.
    Bios aktualizowałem do najnowszej wersji po przejściu jeszcze wtedy na i7-4770K.
    RAM sprawdzałem również ze swojego obecnego kompa, czyli G.SKILL RipjawsX 8 GB 2400MHz CL11 i problem jest ten sam.
  • #13 18024874
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Na tych nagraniach co wstawiłeś nic nie słychać ciekawego.

A sprawdzałes oba sloty RAMU? Możesz wstawić inny CPU albo ten CPU u siebie dać? Piny nie uszkodzone w gnieździe CPU?

Zrób ten reset biosu moją metodą - ogólnie to teraz w ogóle tą baterie biosu wyciągnij bo póki nie wstaje to ona zbędna.

A i mam nadzieję że nic zbędnego nie podłączasz do płyty?
  • #14 18024893
    g107r
    Poziom 41  
    Jeśli masz miernik, to sprawdziłbyś napięcia z zasilacza.
    Uruchamiałeś komputer bez niczego innego niż, MB, CPU i RAM?
  • REKLAMA
  • #15 18024896
    Mateos972
    Poziom 5  
    Sprawdzałem jeden i drugi slot ram, i bez zmian.
    Jeśli chodzi o CPU to on cały czas działał, ale sprawdzę go jeszcze raz jutro/w poniedziałek, bo obecnie nie mam tyle czasu, żeby go wymienić.
    Po odłączałem kable wszystkie. Wyciągnąłem tą baterię CMOS. Potrzymałem z 1-2 minuty śrubokręt przy CLRTC, aby to się jakoś zwarło. Poklikałem kilka razy przycisk włączenia kompa.
    Bez zmian, nadal nie ma obrazu.

enhanced napisał:
    A i mam nadzieję że nic zbędnego nie podłączasz do płyty?

Do płyty głównej są tylko te 2 kable - 4 pinowy i 24. co wcześniej pisałem wpięte.
    RAM, CPU, HDD i zasilacz. Nic więcej nie jest wpięte.

g107r napisał:
    Jeśli masz miernik, to sprawdziłbyś napięcia z zasilacza.

Niestety nie posiadam miernika.
  • #16 18026355
    Mateos972
    Poziom 5  
    Procesor podłączyłem do swojej płyty głównej, czyli Z97X killer i procesor działa. Obraz jest. Czarny ekran po wymianie części w PC - Asus H81M-P, i5-4590, HyperX 8GB

Jakieś dwie dziwne dziurki są na wejściu procesora.
  • REKLAMA
  • #18 18026492
    g107r
    Poziom 41  
    To pewnie ta przyczyna, zobacz czy masz tam krzywe piny, czy wyrwane.
    Bez pinu może nawet zadziałać, gdzieś widziałem, ale ze zgiętym i zwierającym, to już nie bardzo.
    Są opisy podstawek i pinologia co od czego, ale ja się nie podejmuję identyfikacji tych pinów.
  • #19 18027097
    Mateos972
    Poziom 5  
    Ten na dole pin jest prawdopodobnie wyłamany. Poruszałem tam igłą i nic się nie dzieje. W tym środkowym może i bym jakoś to wyprostował, ale raczej nie igłą tylko czymś innym.
    To już lepiej chyba kupić jakąś używaną płytę główną za 80-100 zł? Chyba, że da się kupić osobno te gniazdo z pinami na procesor.
  • #20 18027135
    g107r
    Poziom 41  
    Lepiej kupić drugą płytę, bo podstawkę może i kupisz, ale jak ją wymienisz?
    Serwis zdolny ją wymienić, może sobie zażyczyć podobne pieniądze.
    Wyprostuj ten jeden pin - pisałem o widzianym przypadku uszkodzenia pinu odpowiedzialnego za bodajże drugi slot pamięci. Korzystając tylko z pierwszego slotu/gniazda RAM, uszkodzenie drugiego slotu nie musi przeszkadzać w użytkowaniu płyty głównej, do czasu obsadzenia obu gniazd RAM.
    Drugi przypadek, to jakaś jedna z wielu mas procesora, której brak również nie przeszkadzał - na tamtym etapie rozwiązywania tematu.
    Rozumiesz? Nie ma, ale nic się nie zwiera - może zadziała.
    50/50 że się uda, choć znając znaczenie uszkodzonych pinów, może wyjść 0% na udaną taką domową naprawę. Będzie ważny, to nici z "własnej" naprawy.
    Tyle z gdybania, jesteś z dużego miasta, popytaj za ile i czemu tak drogo, okoliczne serwisy były by chętne na naprawę. Co i tak nie wyklucza tego, że płyta przez zwarty pin już się uszkodziła...
  • #21 18027158
    Mateos972
    Poziom 5  
    Testowałem jeden i drugi slot RAM. Nie ma obrazu, ani na jednym ani na drugim. Klawiatura i mysz również się nie świecą/nie reagują.
  • #22 18027185
    g107r
    Poziom 41  
    Dopóki możesz mieć zwarcie na pinach, dopóty nie masz co testować.
    Masz zwarcie, to może ono blokować komputer.
    Usuniesz, sprawdzisz.
    Teraz, przepraszam, ale z pasją maniaka, nie masz co próbować uruchamiać - bo to tak, jakbyś miał zwarcie w instalacji sieciowej w domu, wybija bezpiecznik, a ty go znowu załączasz mając nadzieje, że za którymś razem nie wybije... A on dalej wybija, bo taka jego rola przy zwarciu.

Dla zachęty, komuś się udało https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2734561.html, ty byś musiał podobnie, zlokalizować piny w swojej podstawce, zidentyfikować, myśleć czy warto, lub po prostu spróbować wyprostować.
    Niżej w "podobnych" też może być ciekawie.
  • #23 18033641
    Mateos972
    Poziom 5  
    Kupiłem MS-7848 v 1.0
    Po podłączeniu wszystkiego, z płyty głównej wychodzą dźwięki. 1 długi i 2 krótkie. Niby to od karty graficznej.
    Najlepsze jest to, że jak zamontowałem kartę HD 4550 to ten dźwięk jest cały czas. A po demontażu jej również są te 3 dźwięki.
    Dzisiaj ma do mnie przyjść jeszcze zasilacz, ale tracę nadzieję, że to w ogóle coś pomoże...
    Zmieniałem gniazda RAM i cały czas są te dźwięki.

dodano po 11 [godziny] 7 [minuty]:

Zasilacza się nie doczekałem, bo przetransferowali go do innego paczkomatu...
    Podłączyłem swój zasilacz, ze swojego komputera do tego drugiego, czyli be quiet! System Power 9 500W.
    Niczego nowego się nie dowiedziałem, bo jak dźwięk był, tak nadal jest. Ten sam. 1 długi i 2 krótkie.
    Nie wiem, czy ta płyta główna jest takim ścierwem czy co...
    Zwracać ten szajs, czy jest jakaś nadzieja, żeby coś kiedyś zadziałało?
  • #24 18034322
    g107r
    Poziom 41  
    Tak na dzień dobry wpisałem płytę https://www.google.com/search?q=MS-7848&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b i to wpadło mi w oko https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3587912.html
    Ja mediona bym oddał, ale wcześniej sprawdził czy BIOS obsługuje Twój procesor.
    A po tym https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2926863.html nie mając wiedzy i pomocy, to już na pewno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem po wymianie części, gdzie po podłączeniu zasilacza i uruchomieniu, monitor nie wyświetla obrazu, a klawiatura i mysz nie reagują. Zestaw składa się z płyty głównej Asus H81M-P, procesora Intel Core i5-4590, pamięci RAM HyperX 8GB oraz zasilacza ATX SL-500. Użytkownik próbował resetować BIOS, podłączać różne komponenty oraz sprawdzać piny procesora, które mogą być uszkodzone. Wskazano na możliwość uszkodzenia płyty głównej przez zasilacz oraz na konieczność sprawdzenia wszystkich połączeń i komponentów. Po dalszych testach użytkownik stwierdził, że procesor działa w innej płycie głównej, co sugeruje problem z płytą główną lub uszkodzone piny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA