logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai SantaFe 2001 z LPG Prins gaśnie na jałowym - co robić?

Piotrek50501 25 Cze 2019 15:13 1374 15
REKLAMA
  • #1 18029122
    Piotrek50501
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam,

Posiadam Hyundaia SantaFe 2001r z instalacją lpg firmy Prins. Z 3 tyg temu wyjeździłem gaz do zera i zatankowałem do pełna. Od tego czasu auto zaczęło gasnąć na lpg niezależnie czy było zimne czy rozgrzane. Problem był na biegu jałowym, w trasie jechało normalnie. Poza tym na beznynie wszystko było i jest ok.

Do tej pory wymontowałem i wyczyściłem reduktor (myślałem ze moze jakiś syf się tam dostał). Wymieniłem filtry fazy ciekłej i lotnej. Po odpaleniu auta po czyszczeniu problem był ten sam. Ostatnią rzeczą jaką zrobiłem to wyczyściłem taki "rozdzielacz" który rozdziela gaz na tłoki (na zdjęciu). Po tym przez chwilę było ok. Problem powrócił ale gaśnie znacznie rzadziej. Co to wgle jest (na zdjęciu)? Jakie kroki podjąć w dalszej naprawie usterki?

• REKLAMA
  • #2 18029253
    sebba1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    jesteś pewny że masz dobrej jakości gaz teraz w butli? jakie błędy zgłasza ECU
  • #3 18029684
    Piotrek50501
    Poziom 14  
    Jestem pewien ze dobrej jakości gaz. Moja siostra też tam tankowała tego samego dnia i nie ma problemów. ECU nie wkazuje żadnych błędów. Co to jest co rozdziela gaz na tłoki (na zdjęciu)? Z tego co widziałem nie ma tam wtrysków tylko te przewody wchodzą w kolektor ssący i wszystkie wychodzą z tego "rozdzielacza" jak ja to nazywam.
  • REKLAMA
  • #4 18029727
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Jesteś pewny, że to jest Prins, bo do Prinsa (IV generacja) to on nie podobny, ja pierwszy raz widzę taki zestaw.
  • REKLAMA
  • #5 18029737
    Piotrek50501
    Poziom 14  
    Nie wiem której jest generacji ale to jest Prins. Pisze tak w książce którą miałem z autem jak kupiłem, na sterowniku pisze Prins oraz na filtrze fazy lotnej. Auto zostało sprowadzone z tą instalacją z Holandii.
  • REKLAMA
  • #6 18029804
    gimak
    Poziom 41  
    To na pewno nie będzie IV generacja Prinsa, bo piszesz, że z tego rozdzielacza, jak go nazywasz i chyba taką rolę spełnia, idą wężyki prosto do koletora, a w IV generacji na każdym takim wężyku powinien być wtryskiwacz. Filtr fazy lotnej u Prinsa (jaki znam) jest zespolony z czujnikiem ciśnienia i temperatury gazu, a ten zupełnie inaczej wygląda. Reduktor na pierwszy rzut oka, też inaczej wygląda. Ta bomba o którą pytasz, tez nie wiem jaką spełnia rolę, ale prawdopodobnie, to ona dozuje gaz (spełnia role wtryskiwacza). A co jest jeszcze napisane na sterowniku oprócz nazwy Prins i jak wygląda ten sterownik? Jak wygląda też przełącznik PB<>LPG (centralka)?
  • #7 18029828
    Piotrek50501
    Poziom 14  
    Dziś już nie mam możliwości zrobienia zdjęć. Jutro postaram się. Dodaje zdjęcie zrobione z książeczki od instalacji gazowej. Tam są dane na temat typu itp ale mi to nic nie mówi.

• #8 18029906
    sebba1
    Poziom 14  
    napisz jaki komputer LPG. Niestety prawdopodobnie nie będzie do takiej instalacji części, raz widziałem takie podobne cudo w Fordzie Explorerze -skończyło się na wymianie komputera, parownika i założeniu wtryskiwaczy.
  • #9 18029928
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    co za instalacja, myślę że będzie ciężko znaleźć osobę która poradzi sobie z tym rodzajem instalacji wygląda to na "pierwsze sekwencje" tak czy inaczej może skończyć się wymianą instalacji na inną z racji braku części zamiennych
  • #10 18030710
    sebba1
    Poziom 14  
    Ja mam komputer ocotec i reszte części prinsa, ale miałem 4 normalne wtryski, więc gazownik założył wtryski staga. Tylko dlatego że mieli kabel ocoteca mógł to zrobić, oryginałów części brak bo firma nie istnieje. Żywotność instalacji LPG wtrysków, reduktora to ok 100tys. km tyle gwarantują producenci. Niestety do starych instalacji części brak.
  • #11 18030986
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Przecież to klasyczna 3 generacja lpg. A to co rozdziela gaz na cylindry nazywa się Dystrybutor.
  • #12 18031473
    Piotrek50501
    Poziom 14  
    Zamieszczam zdjęcie włącznika, jakiejś kostki i sterownika. Na zdjęciu jest także zdjęcie kostki do diagnostyki LPG. Jakim kablem można to podłaczyć w celu zdiagnozowania?

Jesli chodzi o czyjniki to jeden czujnik jest przy reduktorze- czujnik temp płynu chłodzącego oraz elektrozawór i poza tym są 3 czujniki przy tej "bombie" która podaje gaz. Poza tym nie ma nigdzie elektroniki.

Hyundai SantaFe 2001 z LPG Prins gaśnie na jałowym - co robić? Hyundai SantaFe 2001 z LPG Prins gaśnie na jałowym - co robić? Hyundai SantaFe 2001 z LPG Prins gaśnie na jałowym - co robić? Hyundai SantaFe 2001 z LPG Prins gaśnie na jałowym - co robić?
  • #13 18031842
    gimak
    Poziom 41  
    Przełącznik jest zupełnie niepodobny do tego u mnie. Pudełko z napisem Prins na drugim zdjęciu, jest podobne do emulatora wtryskiwaczy w mojej instalacji. Sterownik też ma zupełnie inny kształt niż u mnie. Po napisie na sterowniku wygląda, że oprogramowanie (ustawienia) jest dedykowane pod konkretny silnik i być może podgląd ustawień we właściwym programie diagnostycznym będzie możliwy, ale wprowadzanie jakichś zmian może być zablokowane przez Prinsa. Gniazdo diagnostyczne wyglądem jest podobne do tego w mojej instalacji, ale nie jestem pewien co do rozstawienia pinów - jutro sprawdzę.
  • #15 18038568
    gimak
    Poziom 41  
    Zapomniałem napisać - tak jak napisałem, gniazdko diagnostyczne zewnętrznie podobne do tego w moim Prinsie VSI, ale inny rozkład i chyba ilość pinów. U mnie są cztery równomiernie rozmieszczonych, a na zdjęciu wygląda, że są tylko trzy.
  • #16 18040242
    Piotrek50501
    Poziom 14  
    Chyba nie będę w stanie nic wykombinować. Pojeździłem trochę i zaczął dobrze chodzić na wolnych obrotach. Tj nawet z klimą na postoju rozgrzany dobrze chodzi. Problem jest teraz jak jechałem wczoraj trasą to między 70km/h-120km/h co jakiś czas tj ok 15-30s jest takie przerwanie jakby paliwo było odcięte. Powtarz się to równomiernie. Gdy rozpędziełem auto do ok 140-150km/h to nie było tych przerwań. Przynajmniej nie było czuć. Może jest coś jeszcze na co mogę zwrócić uwagę? Z tego co widzę diagnostyka przez złącze nie wchodzi w grę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Hyundaia SantaFe z 2001 roku z instalacją LPG firmy Prins, która zaczęła gasnąć na biegu jałowym po zatankowaniu gazu. Problemy występują tylko na LPG, a na benzynie auto działa poprawnie. Użytkownik podjął kilka działań, w tym czyszczenie reduktora i wymianę filtrów, ale problem nie ustąpił całkowicie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że instalacja może być starszej generacji, co utrudnia znalezienie części zamiennych. Pojawiły się również pytania o diagnostykę i rodzaj instalacji, a także o rolę "rozdzielacza" gazu. Użytkownik zauważył, że po pewnym czasie auto zaczęło lepiej pracować na wolnych obrotach, ale występują przerwy w pracy silnika przy wyższych prędkościach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA