logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telmor – słaby sygnał anteny TV po burzy, nowy wzmacniacz i sumator nie pomagają

lupos 14 Wrz 2005 21:25 3323 9
REKLAMA
  • #1 1818560
    lupos
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Hey.
    Mam problem tego typu iż posiadam antene firmy telmor i po burzy od okolo paru tygodni mam obraz bardzo slabej jakosci tzn wyglada tak jakby wzmacniacz nie dziala (wzmacniacz kupilem nowy nie pomaga) antena dzieli sygnal sumatorem(tez na nowy wymienilem) i wszystko wczesniej smigalo (mialem mala awrie odbiornika TV po burzy)
    Jezeli ktos ma jakies pomysly sugestie bede wdzieczny :-)
  • REKLAMA
  • #2 1820199
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Sprawdziłeś czy zasilacz podaje napięcie 12V?

Przeczyść wszystkie łącza powiązane z płytką (wzm) i anteną.

Zdarza się, że nowe płytki potrafią być uszkodzone

Powodzenia pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1820655
    lupos
    Poziom 11  
    Wyglada mniej wiecej tak jakby gdzies zwarcie bylo. Kable obcielem, na nowo wstawilem, zasilacz nowy kupilem (stary tez podaje napiecie),kable przy antenie dociety i wymieniony. Gdzie proponujecie szukac winy? Gdzie moze byc jakies zwarcie?
  • #4 1821121
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Cześć

Jeżel zwarcie - to zasilacz przestałby pracować (może się spalić lub jest b gorący)) - zwróć uwagę, czy jest reakcja kiedy wyłączasz zasilacz z prądu

Sprawdź dobrze styki anteny (łączenie z płytką antenową (wzm))

lub pozostaje podstawienie nowej płytki

Pzdr
  • REKLAMA
  • #5 1822634
    lupos
    Poziom 11  
    W sumie masz racje gdzies jest zwarcie kable sprawdzialem tzn styki i łaczenia i nic niestety nie pomaga :( jest moze jakas mozliwosc sprawdzenia tego miernikiem ?
    Niestety zasilacz mocno sie grzeje i jak go podlacze to dioda sygnalizujaca prace nie swieci :/
  • REKLAMA
  • #6 1822727
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Cześć

W takim układzie nie masz zbyt wielu punktów do szukania - 99% zwarć - to źle zarobiona końcówka we wtyku lub na płytce w antenie, pozostaje jeszcze zwarcie gdzieś na kablu - jest łączony????

Ostatecznie - uszkodzony wzmacniacz

Pozdrawiam
  • #7 1840796
    realdoom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No właśnie, ja mam taki problem że też zasilacz siada, syczy i gasnie LED. Zaczęło sie to jakoś jak przyszedłem do domu i włączam TV i nic, smieci.

Mam taki system iż z anteny wychodzi kabel, łączy się oplotem z innymi kablami a drutem przez jakis kondensatorek [to nie ja robilem], i jest polaczone to z trzema kablami na TV[wyjscia na 3 Telewizory] i czwarty gdzie jest podlaczony do zasilacza.

Myślałem że to wzmak w antenie, ale tamta plytke kupilem nowa, wymienilem i to samo. Po rozdzieleniu sam kabel do anteny to jest przejscie miedzy izolacja a drutem. Tak samo w reszcie kabli [zlutowanych]. POMOCY
  • #8 1842006
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Cześć

Nie odpowiem Tobie, co masz nie tak w Twoich połączeniach (po Twoim opisie wynika , że masz "ładnie namieszane") tylko napiszę, jak to powinno wyglądać prawidłowo.

Kup nowy zasilacz lub sam separator do zasilacza + rozgałęźnik 1/3 na efki)

Antena------separator (czyli zasilacz) ------ przejściówka z wtyku żeńskiego na efkę ------- rozgałęźnik 1/3------- i oczywiście do każdego z wyjść podłączasz telewizor

Pozdrawiam
  • #9 1843364
    realdoom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A czy separator ma jakieś bajery czy cos?,

bo ja mam mniej wiecej tak tyle ze to jest zlutowane ze sobą i tyle

czy moze byc tak ze w kablu jest przebicie ?
  • #10 1980727
    lupos
    Poziom 11  
    Sprawa okazala sie troche trywialna (praktycznie metoda prob i błedow) po wymianie wiekszosci elektroniki i sprawdzeniu kabli okazalo sie ze podczas burzy zostal uszkodzony uklad elektroniczyn (plytka wewatrz anteny) i przez to nie smigalo.

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy pojawił się problem ze słabym sygnałem anteny TV firmy Telmor, mimo wymiany wzmacniacza i sumatora na nowe egzemplarze. Objawy wskazywały na uszkodzenie wzmacniacza lub zwarcie w instalacji. Sprawdzano napięcie zasilacza 12V, styki anteny oraz kable, jednak problem nie ustępował. Zasilacz mocno się grzał i gasła dioda sygnalizująca pracę, co sugerowało zwarcie lub uszkodzenie elektroniki. W instalacji występowały nieprawidłowe połączenia kabli i rozgałęźników, co mogło powodować przebicia i zwarcia. Ostatecznie, po wymianie większości elementów i dokładnym sprawdzeniu kabli, okazało się, że uszkodzona została płytka elektroniczna wewnątrz anteny, co było przyczyną problemów z odbiorem sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA