logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VBA: Kopiowanie kolumny A i wklejanie do kolejnych kolumn po kliknięciu

matan07 26 Cze 2019 09:19 1551 9
REKLAMA
  • #1 18030321
    matan07
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Cześć,
    Mam problem z makrem dotyczącym kopiowania kolumny A i po każdorazowym kliknięciu "przycisku" wklejania do kolejnej kolumny.
    Na zasadzie zaznacz całą kolumnę A i wklej (z formułami) do kolumny B, po kolejnym kliknięciu znów zaznacz kolumnę A i wklej do C itd.
    Byłbym mega wdzięczny za pomoc. Jestem zielony a potrzebuję takiej opcji do analizy.
    Pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

Nagrałem sobie kod który kopiuje "stały zakres" i wkleja do kolumny obok. Zaznacza dwie kolumny bo są tam scalone komórki, tj wkleja do kolejnych dwóch.

Sub DodajBudynek()
    '
    ' DodajBudynek Makro
    '

'
    Columns("D:E").Select
    Range("D5").Activate
    Selection.Copy
    Columns("F:F").Select
    ActiveSheet.Paste

End Sub
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18030406
    matan07
    Poziom 6  
    Niestety nie działa. Kopiuje dany zakres i wkleja w kolumnę do tyłu. Po kolejnym kliknięciu wkleja w to samo miejsce.
    Potrzebuję aby wklejało w następną kolumnę pamiętając że jest to zakres dwóch kolumn. Czyli kopiuj D:E i wklej w F czyli tak naprawdę w F:G,
    po kolejnym kliknięciu kopiuj D:E i wklej w H czyli tak naprawdę zajmie zakres H:I itd.
  • #4 18030419
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 903
    Działa.
    Do wyznaczenia 'nowej' kolumny jest brany pod uwagę wiersz 1.
    Cells(1, Columns.Count).End(xlToLeft).Column

Dopasuj to sobie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18030477
    matan07
    Poziom 6  
    Metodą prób i błędów wpisałem 90 i działa.
    Mógłbyś mi powiedzieć do czego odnosi się to 90 że nagle zaczęło działać poprawnie?
    Dzięki za pomoc
  • #6 18030530
    PRL
    Poziom 41  
    Metoda prób i błędów, to nie jest najlepsza metoda.;)

Żeby kolumny 'D:E' skopiować w prawo, w pierwszą wolną kolumnę, to trzeba ją określić/znaleźć.
    Liczba, o której mowa, to wiersz w którym wyznaczana jest pierwsza wolna kolumna (od prawej strony).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 18030544
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Jeśli zależy Ci na efekcie jak na zrzucie:
    VBA: Kopiowanie kolumny A i wklejanie do kolejnych kolumn po kliknięciu2019-06...png (50.12 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    to spróbuj makra jak w załączniku :spoko:
    Powielanie...olumny.xls (101.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 18030583
    matan07
    Poziom 6  
    A w jaki sposób ją określić/znaleźć? Dalej tego nie czaje czemu po wpisaniu 90 zaczęło działać. Skoro jest pusto od kolumny F (wszystkie wiersze)

PRL napisał:
    Metoda prób i błędów, to nie jest najlepsza metoda.;)

Żeby kolumny 'D:E' skopiować w prawo, w pierwszą wolną kolumnę, to trzeba ją określić/znaleźć.
    Liczba, o której mowa, to wiersz w którym wyznaczana jest pierwsza wolna kolumna (od prawej strony).
  • #9 18030596
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    Skoro jest pusto od kolumny F (wszystkie wiersze)

Skoro tak, to sprawdzenie wiersza 1 musi działać.
    VBA: Kopiowanie kolumny A i wklejanie do kolejnych kolumn po kliknięciu

Mam nadzieję, że obrazek wszystko wyjaśnia...

P.S. Makro powinno nazywać się OstatniaKolumna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18053497
    matan07
    Poziom 6  
    na podstawie odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z makrem VBA, które ma kopiować kolumnę A i wklejać ją do kolejnych kolumn po kliknięciu przycisku. Początkowy kod kopiował stały zakres, co prowadziło do wklejania w to samo miejsce. Użytkownicy zasugerowali modyfikacje, aby kod kopiował zakres D:E i wklejał go w pierwszą wolną kolumnę, co wymagało określenia, która kolumna jest wolna. Po kilku próbach użytkownik ustalił, że wiersz 1 jest kluczowy do określenia wolnej kolumny. Wskazówki dotyczące poprawy kodu obejmowały użycie funkcji do znajdowania ostatniej kolumny oraz dostosowanie makra do potrzeb użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA