logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool PACW9COL - nie radzi sobie z chłodzeniem

1kaczucha 26 Cze 2019 18:12 1086 6
REKLAMA
  • #1 18031245
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Dzień dobry wieczór !
    Kupiłem klimatyzator mobilny Whirlpool PACW9COL po upadku, z pękniętą podłogą. Po 9ciomiesięcznym oczekiwaniu na części - w końcu podłoga dotarła, odleżała swoje na warsztacie, aż przyszedł czas na dokonanie tej jakże ekwilibrystycznej operacji postawienia reszty bebechów na nowej podłodze 😁
    Odpaliłem wstępnie - wszystko wygląda na ok; z jednej strony zimne, z drugiej ciepłe leci.
    Skręciłem wszystko do kupy i próba generalna. Jej rezultat prezentuje się następująco:
    - włączam klimatyzator, ustawiam na szybkie chłodzenie przy wykorzystaniu funkcji JET, temp. ok 30°C
    - po chwili startuje agregat, powietrze wyrzucane przez żaluzje spada o ok 7°C, do 23°C
    - po ok 10ciu minutach agregat się wyłącza, wentylator pracuje, temperatura powietrza po chwili wraca do wartości wyjściowej (30°C)
    - mija kolejne 13 minut włącza się agregat, temperatura na wylocie spada ponownie do 23°C
    - znów ok 10 minut pracy agregatu i jego wyłączenie się, wzrost temperatury do wartości wyjściowej
    - i tak w kółko...

Rezultat - po półtorej godziny pracy klimatyzatora temperatura w pomieszczeniu ma tę samą wartość. Przy użyciu funkcji szybkiego chłodzenia, przy której - jak rozumiem - powinien agregat zasuwać na maksa, non-stop, do czasu uzyskania 18°C. Czy się mylę?
    W czym tkwi błąd?
    Czyżby jednak czynnik uciekł? Choć jak pracuje agregat, to z przodu zimne, a z tyłu gorące leci... Jakiś czujnik oblodzenia? Czy cóś?...

P. S.
    Pomieszczenie w którym testuję sprzęt ma ok 50m³
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18031784
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Brak czynnika, zapchany filtr osuszacz, problem z wyrzuceniem ciepła. Ludzie w co wy inwestujecie pieniądze i opamiętajcie się!
  • REKLAMA
  • #3 18031800
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    A'propos pytania zawartego w odpowiedzi to w nowy sprzęt po upadku za 10% wartości, folie na wszystkich częściach 😁 Problemu z wyrzutem ciepła nie ma, filtr osuszacza to nie wiem, ale jak nówka, to raczej też trzeba wykluczyć, pozostaje zatem czynnik, tym bardziej, że jedna rurka była przygięta...
  • REKLAMA
  • #4 18031818
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Tak tak sprzęt nie chłodził to przywalił gość młotkiem w obudowę i wcisnął kit że tylko obudowa połamana. Temperatura nawiewu ma być niższa niż w pomieszczeniu o 10-12 stopni. Czy wodę sprzęt wykrapla ??
    I co z tą rurka zrobiłeś ?? Czemu nie piszesz o takich rzeczach mamy się domyślać ?? Masz zdjęcie tego zagięcia ??
  • REKLAMA
  • #5 18031832
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Nie wiele, ale trochę wody wykropliło...

Dodano po 7 [minuty]:

Nie ma mnie niestety już przy urządzeniu, jak tylko będę miał możliwość sfotografowania zgiętej rurki - to to uczynię.
  • #7 18187389
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Problemem okazał się jednak wyrzut ciepłego powietrza. Komin do którego podłączałem rurę oddającą ciepło na wlocie miał 150 mm, na wylocie natomiast było zwężenie do 110.
    Po wybraniu innej drogi wylotu ciepłego powietrza klimatyzator działa prawidłowo. Dziękuję p.obelix za tę sugestię.
    Uznałem, iż zamieszczanie fotki zgiętej rurki jest bezsensowne w tej sytuacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klimatyzatorem mobilnym Whirlpool PACW9COL, który nie chłodził efektywnie po naprawie. Po włączeniu urządzenia, temperatura powietrza spadała do 23°C, ale po kilku minutach agregat się wyłączał, a temperatura wracała do 30°C. W odpowiedziach zasugerowano możliwe przyczyny, takie jak brak czynnika chłodniczego oraz zapchany filtr. Użytkownik zauważył, że problemem był niewłaściwy komin do wyrzutu ciepłego powietrza, który miał zwężenie, co ograniczało wydajność. Po zmianie drogi wylotu ciepłego powietrza klimatyzator zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA