logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór IrDA do Nokii 7650 - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

awess 14 Wrz 2005 22:17 1386 14
REKLAMA
  • #1 1818803
    awess
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    kupilem ostatnio kabelek USB do nokii 6610 i mialem problem z odpaleniem go, wiem że jest pare rodzaji kabli do tego telefonu, potrzebuje teraz Irdy do nokii 7650, wybór na allegro spory i zastanawiam sie czym sie kierowac przy kupnie irdy? na co zwrocic uwage zeby nie bylo pozniej problemow?
  • REKLAMA
  • #2 1818814
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Poprostu kup zwykłą Irdę pod USB. Najlepiej przed kupnem popatrz po komentarzach sprzedawcy a wtedy bedziesz miał pewność że nie dostaniesz tandety
  • #3 1818833
    awess
    Poziom 16  
    no ale wlasnie usb sie troche boje, bo na szybkim transferze mi nie zalezy w tym wzpadku, majac kabel pod koma do n 6610 nie mialem najmniejszego problemu z odpaleniem go natomias to kupnie kabelka pod USB troche problemow bylo, zalezy mi na jak najlatwiejszej obsludze poniewaz kabel nie jest dla mnie, tylko dla znajomego ktorz nie jest orlem w tych tematach
  • #4 1819283
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    z reguły irda pod usb nie różni się zbytnio szybkością transferu danych od tej wpinanej np. w płytę główną. to też jest uwarunkowane tą drugą stroną - czyli telefonem... zastanów się nad "Bluetooth-em" - aktualnie niewiele więcej kosztuje od irdy USB. ten sposób będzie chyba wygodniejszy dla 7650 - polecam.
  • REKLAMA
  • #5 1819464
    piotrd90
    Poziom 20  
    Jeśli chodzi ci o łatwą konfiguracje Irdy to zdecydowanie polecam tą pod USB. A jeśli chodzi o szybkość to niema aż tak wielkiej różnicy międzi Irdą na płyte a Irdą na USB
  • #6 1819780
    etrzycha
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ja kupiłem forevera i nie żałuje, nawet sterowników nic do niej nie instalowałem, a miałem jakaś inna to bez stero nawet nie chciała gadać :)
  • REKLAMA
  • #7 1821899
    awess
    Poziom 16  
    a pod wygledem latwosci konfigurowania lepszy bedzie Bluetooth czy irda?
  • #8 1822180
    piotrd90
    Poziom 20  
    Jesli chodzi o konfiguracje bluetootha a irdy i jej prostotę. To obydwa urządzenia konfiguruje sie łatwo. Dlatego śmiało możesz kupywać jedno z nich. Jakbyś mimo wszystko niemógł czegoś skonfigurować to służe pomocą
  • #9 1834410
    awess
    Poziom 16  
    kupilem irde forervera i rzeczywiscie dziala bez problemu ale nie do konca, nie mam co prawda pod reka nokii 7650 ale probowalem ja odpalic ze swoja 6610 i wyskakuje mi zalaczony komunikat, probowalem odpalic przez nokia pc suite.
    Załączniki:
    • Wybór IrDA do Nokii 7650 - na co zwrócić uwagę przy zakupie? nokia pc.GIF (28.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1834735
    przemo_112
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Moim zdaniem najlepiej kupic irda pod USB.

Co do tego co napisal kolega nokia 6610 ma slaby port podczerwieni mozna przesylac niewielkie dane typu wizytowka czy termin z kalendarza. Ja bym radzil zakupic sobie kabelek do nokii. Ja tez mialem z tym klopot dlatego wybralem takie rozwiazanie
    pozdrawiam
  • #11 1834911
    awess
    Poziom 16  
    ze ma ''slaby port podczerwieni" to ja wiem, i osobiscie urzywam tradycyjnego kabelka, a irde kupilem dla kolegi do 7650 i chcialem ja przetestowac na swojej noki, moim zdaniem ''slaby port podczerwieni'' nie usprawiedliwia tego ze w ogole nie chce sie polaczyc. co o tym sadzicie?
  • #12 1834952
    piotrd90
    Poziom 20  
    Tak masz rację. Mimo iż ma słaby port podczerwieni to powinna sie połączyć. U Ciebie zapewne niechce nawiązać połączenia ponieważ źle coś skonfigurowałeś. Najpierw wgrywamy sterowniki Irdy, potem ją podłączamy a na końcu wgrywamy program do obsługi telefonu i odpowiednio konfigurujemy go z Irdą. Mi udało się połączyć Nokię 6610i z Irdą pod USB więc i Tobie powinno sie udać :)
  • #13 1834988
    awess
    Poziom 16  
    nie wiem czy to blad ale irda forervera tak jak wczesniej zauwazyl kolega etrzycha sama sie zainstalowala, tzn xp sam ja wykryl i po chwili wyskoczylo ze urzadzenie jest zainstalowane, nastepnie zainstalowalem nokia pc suite a resze juz pisalem
  • REKLAMA
  • #14 1838094
    awess
    Poziom 16  
    testowalem dzis z nokia 6020 i tez nie chciala sie polaczyc. mozliwe jest zeby irda byla jakas wadliwa czy raczej bledu musze szukac u siebie w komputerze??
  • #15 1838197
    piotrd90
    Poziom 20  
    Stawiam raczej na komputer. Jeśli system wykrył nowe urządzenie to czyli powinno być ono sprawne. Popatrz sobie na spokój wszystko powoli a napewno znajdziesz błąd

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru interfejsu IrDA do telefonu Nokia 7650 oraz problemów z kompatybilnością i konfiguracją urządzeń IrDA pod USB. Zalecane jest kupowanie standardowej IrDA pod USB, zwracając uwagę na opinie sprzedawcy, aby uniknąć niskiej jakości sprzętu. IrDA pod USB oferuje podobną prędkość transferu jak IrDA montowana na płycie głównej, a konfiguracja jest stosunkowo prosta. Alternatywnie sugerowany jest Bluetooth jako wygodniejsza i równie łatwa w konfiguracji opcja komunikacji bezprzewodowej. Użytkownicy podkreślają, że problemy z połączeniem mogą wynikać z błędnej konfiguracji, a nie z samego sprzętu, zwłaszcza gdy system operacyjny automatycznie wykrywa i instaluje sterowniki IrDA (np. model Forever). Wskazano, że port podczerwieni w Nokii 6610 jest słabszy i ogranicza transfer danych, co może powodować trudności, jednak połączenie powinno być możliwe. Zaleca się instalację sterowników IrDA przed podłączeniem urządzenia oraz odpowiednią konfigurację oprogramowania do obsługi telefonu, np. Nokia PC Suite. Problemy z połączeniem z różnymi modelami telefonów (Nokia 6610, 6020, 7650) mogą wynikać z ustawień komputera, a nie z wadliwego sprzętu IrDA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA