logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dźwięk Dolby Digital na zestawie Sony kd55xf7096 + HD5500S + Unitra?

szymek090 28 Cze 2019 15:59 906 6
REKLAMA
  • #1 18034612
    szymek090
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Posiadam tv Sony kd55xf7096, dekoder hd5500s i wzmacniacz unitry z dwoma głośnikami.
    Tv mam połączony z dekoderem kablem hdmi i kablem optycznym, a wzmacniacz z tv kablem rca.
    Problem mam z tym, ze nie mam dźwięku DD i pytanie jak go uzyskać?
  • REKLAMA
  • #2 18034649
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    szymek090 napisał:
    wzmacniacz unitry z dwoma głośnikami.

Bliższe dane?. To jakiś wzmacniacz z czasów PRL?
    Po czym kolega poznaje, że nie ma dźwięku DD?
    Tak z czystej ciekawości ...
  • REKLAMA
  • #3 18034828
    szymek090
    Poziom 9  
    Wzmacniacz to unitra Ws304s
    Kiedyś jak słuchałem muzyki na kanale na przykład 4funtv kliknąłem na pilocie język-dźwięk-DD i automatycznie dźwięk był mocniejszy i bylo duzo głośniej. Wzmacniacz prawie na minimum dawał duzo mocy na głośniki, a teraz prawie słucham na maksa i nie ma jakby pełnej mocy. Opcja DD, ktora ustawiłem pilotem tez zniknęła z każdego kanału.
  • REKLAMA
  • #4 18035448
    Polon_us
    Poziom 42  
    Cóz, następne pytania:

"Kiedyś" - czy od tego "kiedyś" zmieniło się coś w międzyczasie - mam tu na myśli sprzęt czy tez dostawca kablowy, itp?
    - czy do wzmacniacza podłączony jest tylko telewizor? Idąc dalej, jak kolega podłączy np. telefon, to też trzeba ustawić wzmocnienie wzmacniacza na maksimum?
    - czy zmiany poziomu dźwięku pilotem TV powodują zmiany głośności w wzmacniaczu?
    szymek090 napisał:
    Opcja DD, ktora ustawiłem pilotem tez zniknęła z każdego kanału.

Czy to było związane z zmianą dekodera, dostawcy czy możne zmiana pakietu telewizji kablowej?

I tak dla mnie samego ...
    szymek090 napisał:
    Tv mam połączony z dekoderem kablem hdmi i kablem optycznym

W jakim celu kolega podłączył przewód optyczny pomiędzy dekoderem a telewizorem? Z technicznego punktu widzenia to połączenie nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #5 18035513
    szymek090
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o sprzęt czy tez dostawce, ofertę, dekoder to nic się nie zmieniło. Sprzęt bez zmian tak jak w pierwszym poście.
    Jeżeli podłącze np. telefon to nie muszę włączać wzmocnienia na wzmacniaczu, bo jest ono włączone cały czas, ale dźwięk jest zdecydowanie mocniejszy niż w przypadku tv.
    Dowiedziałem się jeżeli kabel HDMI jest słabszej jakości nie przetworzy dobrze dźwięku na wysoką jakość, dlatego dałem kabel optyczny dla lepszej jakości dźwięku, ale to nic nie pomogło i nie ma DD.
    Do tv jest podłączony tylko wzmacniacz, a jeżeli chodzi o sterowanie dźwiękiem przez pilot tv to zmienia się głośność na głośnikach, ale na wzmacniaczu muszę wybrać sobie głośność potencjometrem, bo nie ma on pilota.
  • #6 18035698
    Polon_us
    Poziom 42  
    Przede wszystkim, skoncentrowałbym się na tym:
    szymek090 napisał:
    Opcja DD, ktora ustawiłem pilotem tez zniknęła z każdego kanału.

Jest ta kwestia najważniejsza w tej chwili.

Sugerowałbym:
    - skontaktowanie z się dostawcą TV kablowej, dowiedzieć się w jakim formacie jest audio towarzyszące sygnałowi video.

Zakładając, że dźwięk DD jest emitowany to należy przyjrzeć się dekoderowi:
    - sprawdzić czy jego wyjście cyfrowe audio ustawione jest na DD lub Auto
    - sprawdzić, czy czasami dekoder nie jest wstrojony w kanały analogowe - niektóre sieci kablowe jeszcze mają taki sygnał w swoich sieciach.

To tyle na razie. A przewód optyczny może kolega spokojnie odłączyć i włożyć do szuflady. Może jeszcze kiedyś się przydać.

I tak na koniec ...
    szymek090 napisał:
    a jeżeli chodzi o sterowanie dźwiękiem przez pilot tv to zmienia się głośność na głośnikach, ale na wzmacniaczu muszę wybrać sobie głośność potencjometrem, bo nie ma on pilota.

Mam nadzieję, że przez głośniki kolega rozumie kolumny podłączone do wzmacniacza?
    Dlaczego trzeba korygować głośność potencjometrem wzmacniacza?
    Generalnie, przy takich połączeniach ustawia się wzmacniacz mniej więcej na 50% maks. ustawienia, a bieżącą regulację dokonuje się pilotem telewizora.
    Telewizor, jak mniemam, podłączony jest do wzmacniacza z wyjścia słuchawkowego?
  • #7 18036129
    szymek090
    Poziom 9  
    Ok dzieki i zobaczę co mi powiedzą u dostawcy. Jeżeli chodzi o głośniki to tak właśnie to rozumiem wzmacniacz->kolumny.
    Tv polaczony z wzmacniaczem jest kablem rca (cinche-jack)
    Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Sony kd55xf7096, dekoder HD5500S oraz wzmacniacz Unitra WS304S, jednak nie może uzyskać dźwięku Dolby Digital (DD). Telewizor jest połączony z dekoderem przez HDMI i optycznie, a wzmacniacz przez RCA. Użytkownik zauważył, że dźwięk jest znacznie słabszy niż wcześniej, a opcja DD zniknęła z kanałów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień dekodera, w tym wyjścia audio, oraz kontakt z dostawcą telewizji kablowej w celu ustalenia formatu audio. Zwrócono również uwagę na jakość kabli oraz na to, że optyczne połączenie może być zbędne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA