logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hp LJ 2100- brak polskich liter przy drukowaniu z DOS

terens415456 14 Wrz 2005 23:49 3694 6
REKLAMA
  • #1 1819148
    terens415456
    Poziom 2  
    Witam. Może wie ktoś co należy zrobić bo kupiłem fajną drukarkę laserową(oczywiście używana). Z windowsa drukuje wyśmienicie, ale gdy drukuje z programu do faktur działającym pod DOS-em nie ma polskich liter. Do drukarki nie dostałem żadnej płytki. Sterowniki znalazłem w internecie. Pozdrawiam i za jakąkolwiek poradę z góry dzięki.

I może ma ktoś instrukcje do niej ale po polsku?
  • REKLAMA
  • #2 1819338
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Nie chcę wprowadzać w błąd ale czy aby oprogramowanie DOS posiada polskie litery? Bardzo w to wątpię gdyż dlaczego wszelkie komendy w Dos-ie piszemy po angielsku. Jeżeli nie mam racji- przepraszam.
  • REKLAMA
  • #3 1819532
    maciej79
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witaj, mialem kiedys podobny problem ze nie drukowalo mi z subiekta polskich znakow. W moim przypadku problem polegal na buforowaniu, tzn gdzies w ustawieniach drukarki musisz miec ustawienia portu i tam musisz odznaczyc buforowanie zadan do druku trybu MS-DOS u mnie pomoglo. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 1819977
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Programem RCP (Remote COntrol Panel) ustawiasz polską stronę kodową i wysyłasz plik do drukarki. Zresztą możesz zczytac ze strony konfiguracyjnej drukarki jaka jest obecnie ustawiona strona kodowa. Program powinno sie dac zassac ze strony hp.
  • #5 1821757
    stachostacho
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wydaje mi sie ze maciej79 ma racje ja chyba mialem podobny problem
    ze starym programem FPP i drukarka atramentową to buforowanie to była
    jedna rzecz a druga to było ustawienie strony kodowej w samym programie - może w tym Twoim programie też są jakieś ustawienia.

pozdrawiam
  • #6 1823594
    terens415456
    Poziom 2  
    a może ma ktoś ten program RPC. Zaoszczędził bym czasu na szukaniu. Szukam jeszcze instrukcji ale po polsku, ponieważ po angielsku już znalazłem.
    I tak dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
    Pozdarwiam
  • REKLAMA
  • #7 1824321
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Można też komendami PJL.Załączam panel sterowania
    Załączniki:
    • HPLJUTIL.rar (443.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki laserowej HP LaserJet 2100, która poprawnie drukuje polskie znaki z systemu Windows, ale nie wyświetla polskich liter podczas drukowania z programu działającego w środowisku DOS. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują wyłączenie buforowania zadań drukowania na porcie drukarki, co może wpływać na poprawne przesyłanie polskich znaków w trybie MS-DOS. Kolejną metodą jest ustawienie polskiej strony kodowej za pomocą programu RCP (Remote Control Panel), który umożliwia konfigurację drukarki i wysyłanie plików z odpowiednim kodowaniem znaków. Można również sprawdzić i zmienić stronę kodową bezpośrednio na drukarce lub w programie do faktur, jeśli posiada takie ustawienia. Dodatkowo, istnieje możliwość wykorzystania komend PJL do konfiguracji drukarki. Autor poszukuje polskiej instrukcji obsługi oraz programu RCP, który jest dostępny na stronie HP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA