logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra h 1.6 16v 105km - Szarpanie i wysokie spalanie, co robić?

loli1987 02 Lip 2019 22:14 4794 10
REKLAMA
  • #1 18041465
    loli1987
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    Witam.
    Posiadam Astrę 3 gen. Mam z nią mały problem. Mianowicie przy ruszaniu trzęsie silnikiem ale nie zawsze. Zauważyłem ze te szarpanie występuje częściej jak jest wilgoć w powietrzu. Podczas jazdy powolnej na 2 biegu przy małych obrotach tak jakby się silnik dławił i też lekko podszarpuje i wtedy chwilowe spalanie pokazuje z 20l/100km. Przy jeździe na 3 i 4 biegu około 50km/h i szybkim puszczeniu gazu też lubi szarpnąć autem, no i spalanie w mieście 10l/100km co myślę że jest za duże.
    Co mogło być ? Świece wymienione i na jakiś czas pomogło.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18041825
    loli1987
    Poziom 10  
    Na komputerze u mechanika żadnego błędu nie wykazało.Także obstawiał cewkę zapłonową ale nie jest w 100% pewny.Do tanich nie należy a jak się okaże że to nie cewka to parę setek nie potrzebnego wydatku.Podpowiedział mi bym załatwił jakąś używaną na podmiankę by sprawdzić no ale przynajmniej 2 dni bym musiał z nią jeździć.Myślę by zamówić używkę którą mogę w razie czego zwrócić.
  • REKLAMA
  • #4 18146251
    loli1987
    Poziom 10  
    Witam ponownie.Po diagnozie mechanika że to 99% cewka.W piątek wymienił mi ją na cewkę DELPHI.Wyskakiwał mi też błąd poziomu płynu chłodzącego i mechanik wymienił mi czujnik(nie jestem pewny na 100%).Jak się okazało ani cewka ani czujnik nie był trafioną diagnozą.Co to może być innego w obu przypadkach?
    Aha przy wymienia cewki świece zostały te co w zeszłym roku mi wymienił ponieważ powiedział że były w dobrym stanie.
  • #5 18146927
    MarcinS70R
    Poziom 22  
    Ocena: 288
    Przydała by się lepsza diagnoza, sprawdzenie parametrów sondy lambda i trzeba sprawdzić czy nie ma wilgoci i oleju we wtyczce od ecu bo ostatnio taki przypadek miałem, objawy podobne.
  • #6 18147427
    loli1987
    Poziom 10  
    Po 15 zajadę do mechanika i powiem by to posprawdzał.Wstawiam link do mojego fimiku jak ruszam i szarpie...może coś więcej da się z niego wywnioskować.
    https://www.youtube.com/watch?v=vo_roChxsQk
  • REKLAMA
  • #7 21347667
    brojorio
    Poziom 3  
    Witam, udało się znaleźć przyczynę szarpania i dużego spalania? U mnie na początku były zatkane kanały EGR i strasznie szarpała, ale teraz po czyszczeniu też czasem szarpie i jak się szybciej jedzie, to czuć przerywanie i jest duże spalanie, a na wolnych obrotach faluje i słychać takie coś, jakby coś obciążało silnik, już nie mam pojęcia.
  • #8 21352631
    loli1987
    Poziom 10  
    Po wymianie ECU jakiś czas miałem spokój. Teraz większą wilgoć i chłodniej i problem powrócił.
  • #9 21356964
    brojorio
    Poziom 3  
    >>21352631 Bo ja to już nie mam nerwów na po szarpywanie, coś dużo też mi pali, nie odpala od strzała, tylko po obrocie wałem. Przestały działać mi światła na automacie też i czasem sam potrafił się zamknąć. Obstawiam sterownik, że coś z nim się dzieje, bo chodzić chodzi na wszystkie gary, no i czasem przy ruszaniu czuć takie szarpanie i w reakcję jazdy po dotknięciu, można powiedzieć, pedału gazu. A już czyściłem EGR i nie zacinał się, kanały EGR też czyściłem, bo były pozaklejane nagarem, świece zmienione i już naprawdę mam dość i nadal nie wiem, co to może być za przyczyna.
  • #10 21374473
    loli1987
    Poziom 10  
    A spróbuj sprayem Kontakt do styków elektrycznych wyczyścić obie wtyczki od ECU.
  • #11 21405449
    brojorio
    Poziom 3  
    >>21374473
    Cześć, te szarpanie zniknęło po zmianie EGR, tylko teraz mam coś takiego, że przy zmianie biegu na zimnym strasznie obroty skaczą do góry. Na biegu jałowym obroty są 800 i spadają poniżej, i tak sobie falują. Podczas ruszania z miejsca, jak puszcza się powoli sprzęgło, to szarpie sobie, ale też nie zawsze tak jest. Obstawiam, że może coś z przepustnicą być, bo ją czyściłem.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Astry H 1.6 16V 105 KM zgłasza problem z szarpaniem silnika przy ruszaniu, szczególnie w warunkach wilgotnej pogody, oraz wysokim spalaniem sięgającym nawet 20 l/100 km chwilowo i około 10 l/100 km w mieście. Objawy obejmują szarpanie przy niskich obrotach na 2. biegu, szarpnięcia przy szybkim puszczeniu gazu na 3. i 4. biegu oraz falowanie obrotów na biegu jałowym. Wymieniono świece zapłonowe, co chwilowo pomogło, a następnie cewkę zapłonową (marki DELPHI) oraz czujnik poziomu płynu chłodzącego, jednak problem nie ustąpił. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów. Sugerowano sprawdzenie stanu sondy lambda, wilgoci i oleju we wtyczkach ECU oraz czyszczenie styków elektrycznych. Wskazywano również na możliwe problemy z zaworem EGR, który po czyszczeniu lub wymianie częściowo poprawiał sytuację, ale nie eliminował szarpania i wysokiego spalania. Dodatkowo pojawiły się problemy z falowaniem obrotów na zimnym silniku i skokami obrotów przy zmianie biegów, co może wskazywać na usterki przepustnicy lub sterownika silnika (ECU). Wskazano na konieczność dokładniejszej diagnostyki elektronicznej i mechanicznej, zwłaszcza w zakresie układu zapłonowego, sterowania silnikiem oraz układu dolotowego i wydechowego (EGR).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA