logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Swap silnika w Suzuki Grand Vitara 2006: VW 1.9/2.0 TDI czy Fiat 1.9 DDiS?

Wostrik 03 Lip 2019 12:16 10416 14
REKLAMA
  • #1 18042168
    Wostrik
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, mam pytanie dotyczące podanego w temacie samochodu. Obecnie w samochodzie jest silnik 1.9 DDiS, prawdopodobnie blok z Laguny, który zakupiłem dwa lata temu, ponieważ w wcześniejszym silniku doszło do obrócenia panewek. Niestety, mimo regularnych, szybszych wymian oleju, spokojnego użytkowania samochodu w tym silniku również obróciły się panewki. Obawiam się, że w kolejnym silniku dojdzie do tego samego, dlatego też zastanawiam się nad wymianą/swapem na inny silnik. Zastanawiam się głównie nad silnikami koncernów VW oraz Fiata. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy ktokolwiek z państwa ma wiedzę, czy i oczywiście jakim kosztem można zamontować w Grand Vitarze którykolwiek z niżej podanych silników:
    a) silnik 1.9 TDI 8V PD 130/131KM (EA188),
    b) silnik 2.0 TDI 16V CR 140/143KM (EA189),
    c) silnik 1.9 DDiS 120KM (D19AA), który był montowany w Fiatach Sedici i Suzuki SX4

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, wszelkie rady. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to wszystko wiąże się z możliwością wymiany wielu, wielu części, ale tak jak już napisałem, wolę to, niż kolejny raz męczyć się z silnikiem 1.9 DDiS F9Q.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18042214
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 374
    Tak spytam niedyskretnie:
    - jaki był przebieg silnika pierwszego.
    - jaki był przebieg silnika drugiego.
    Mam takie żelazo po remoncie silnika po obróceniu panewki.
  • #3 18044898
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 483
    Ale żeby to wszystko działało to jest niemożliwe. W sensie żebyś miał ABS i inne elektroniczne rzeczy. Kup następny silnik i tyle.
  • #4 18045263
    Wostrik
    Poziom 2  
    Przebieg pierwszego w momencie obrócenia panewki wynosił 200056 km. Przebieg drugiego już śmieszne 34756 km.

Dodano po 5 [godziny] 58 [minuty]:

A jakikolwiek inny silnik diesla? Jestem otwarty na wszelkie propozycje :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18047418
    malez4
    Poziom 23  
    Drugi silnik, po remoncie, przeglądzie czy używka, przebieg rzeczywisty czy deklarowany? W moim przypadku obróciło przy 180000tys. Włożenie jakiegokolwiek silnika z innego samochodu będzie nieopłacalne lub wręcz niemożliwe. Zbyt dużo przeróbek. Jeśli korba nie wyszła bokiem , to zrobić remont . Wał, korbowody, panewki, pompa oleju. Zweryfikować cylindry i ewentualnie wymienić pierścienie, głowica i uszczelnienia zaworów. Podstawa to nowa pompa oleju, która jest najsłabszym elementem tych silników.
  • #6 18050165
    Wostrik
    Poziom 2  
    Jeśli chodzi o drugi silnik, to kupiłem sam blok (bez osprzętu), po kapitalnym remoncie. To mnie zmartwiliście, bo jeżeli nie ma opcji żeby zamontować inny silnik, a ten nie daj Boże okaże się nie do wyremontowania, to będę zmuszony sprzedać budę, albo oddać na żyletki. Nie mam na to pieniędzy ani nerwów, żeby drugi raz pakować się w zakup silnika i jego montaż tylko po to, żeby pojeździć kilka, kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i kolejny remont. No ale niestety, byłeś głupi w momencie zakupu samochodu to teraz płać.
  • #7 18050210
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    Wostrik napisał:
    Jeśli chodzi o drugi silnik, to kupiłem sam blok (bez osprzętu), po kapitalnym remoncie

Remont tego silnika , w zależności czy mieniasz tłoki to od ok 5000zł w górę. Ale głównie dół.
  • #8 18050416
    malez4
    Poziom 23  
    Potwierdzam jak wyżej.
  • #9 20266746
    vitara2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam, szanowne grono posiadaczy suzuki grand vitara 1.9 ddis............mam tes sam probem co kolega wyzej, tzn, padł mi silnik pali olej, turbo padlo ju mi po raz drugi, i ogolnie mam dosc tego silnika, przez 3 lata jak go posiadam, zdazylem sie zorientowac, ze jest to nie udany silnik.i teraz mam dylemat albo sprzedac albo remontowac silnik. mozna kupic sam słupek wyremontowany a raczek zregenerowany, za ok 5000 zł, lecz nie jest toremont kapitalny silnika. moze ktos za was przeprowadzal juz remont takiego silnika i czy to ma sens
  • REKLAMA
  • #10 20266772
    Poziom 43  
    Regeneracja w firmach z internetu to mit, pudrowanie syfa niestety.....
  • #11 20266779
    vitara2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    tak , dzieki za potwierdzenie , przyjdzie niestety remont całkowity u mechanika
  • #12 20276071
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    jeśli to jest taki sam silnik 1.9 DCI jak w Lagunie to co za problem założyć inny? można założyć starszy 1.9TD z pompą na linkę choćby z Carismy (tam są silniki Renault) które są tanie i mają taki sam blok więc będzie pasować na skrzynię i te stare silniki z pompą wtryskową na linkę są wieczne, wystarczy tylko plus po stacyjce do elektrozaworu pompy i czasownik grzania świec żarowych np z C15 (lub przycisk), linka od gazu z pompy wtryskowej pod pedał gazu i wio, i będzie niezawodne
  • #13 20276213
    Poziom 43  
    Alw f9q to dobre silniki o ile zmienia sie olej na czas. 115KM w v40 robi spokoinie pol miliona km tylko uzytkownicy je niszczą tyl3.
  • #14 20276472
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    a jeszcze lepszy jest 1.9DTI na pompie Boscha VP37 (czyli taka jak w VW TDI), silnik ma już bezpośredni wtrysk ale niema niepotrzebnego skomplikowania common railem, i wszystko jest super trwałe, nie licząc oczywiście francuskiej elektryki... i też będzie pasować tylko trzeba trochę tej elektryki z komputerem do pompy zrobić (też nie przesadnie dużo, bo np przepływomierz nie jest potrzebny - wystarczy dioda, można olać głupoty typu elektrozaworka egr, w sumie potrzeba podłączyć pompę, wtryskiwacz sterujący, czujnik położenia wału (musi być na niego miejsce w skrzyni!) no i pedał gazu i to już powinno jeździć
  • REKLAMA
  • #15 20276739
    Poziom 43  
    michal_rybka napisał:
    położenia wału (musi być na niego miejsce w skrzyni!) n
    w odpowiednim miejscu, !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany silnika w Suzuki Grand Vitara 2006, gdzie użytkownik rozważa silniki VW 1.9/2.0 TDI oraz Fiat 1.9 DDiS. Użytkownik miał problemy z obróceniem panewek w dwóch silnikach, co skłoniło go do poszukiwania alternatyw. Odpowiedzi sugerują, że wymiana silnika na inny model może być skomplikowana i kosztowna, z koniecznością wielu przeróbek. Wskazano, że remont obecnego silnika może być bardziej opłacalny, a koszty remontu szacowane są na około 5000 zł. Użytkownicy podkreślają, że silniki z innych modeli, takie jak 1.9 DCI z Laguny, mogą być teoretycznie kompatybilne, ale wymagają modyfikacji elektrycznych. Wiele osób wyraża wątpliwości co do trwałości silników DDIS i sugeruje, że lepszym rozwiązaniem może być remont obecnego silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA