Dzień dobry, mam pytanie dotyczące podanego w temacie samochodu. Obecnie w samochodzie jest silnik 1.9 DDiS, prawdopodobnie blok z Laguny, który zakupiłem dwa lata temu, ponieważ w wcześniejszym silniku doszło do obrócenia panewek. Niestety, mimo regularnych, szybszych wymian oleju, spokojnego użytkowania samochodu w tym silniku również obróciły się panewki. Obawiam się, że w kolejnym silniku dojdzie do tego samego, dlatego też zastanawiam się nad wymianą/swapem na inny silnik. Zastanawiam się głównie nad silnikami koncernów VW oraz Fiata. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy ktokolwiek z państwa ma wiedzę, czy i oczywiście jakim kosztem można zamontować w Grand Vitarze którykolwiek z niżej podanych silników:
a) silnik 1.9 TDI 8V PD 130/131KM (EA188),
b) silnik 2.0 TDI 16V CR 140/143KM (EA189),
c) silnik 1.9 DDiS 120KM (D19AA), który był montowany w Fiatach Sedici i Suzuki SX4
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, wszelkie rady. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to wszystko wiąże się z możliwością wymiany wielu, wielu części, ale tak jak już napisałem, wolę to, niż kolejny raz męczyć się z silnikiem 1.9 DDiS F9Q.
a) silnik 1.9 TDI 8V PD 130/131KM (EA188),
b) silnik 2.0 TDI 16V CR 140/143KM (EA189),
c) silnik 1.9 DDiS 120KM (D19AA), który był montowany w Fiatach Sedici i Suzuki SX4
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, wszelkie rady. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to wszystko wiąże się z możliwością wymiany wielu, wielu części, ale tak jak już napisałem, wolę to, niż kolejny raz męczyć się z silnikiem 1.9 DDiS F9Q.