logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Arduino Nano v3 + SIM800C sprawdzenie poprawności komunikacji

kapitanspaulding 06 Lip 2019 10:29 735 6
REKLAMA
  • #1 18046995
    kapitanspaulding
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    od dłuższego czasu nie mogę poradzić sobie z Arduino Nano + SIM800C przeklinałem już wszystko co oferuje Google i nic. proszę zatem o pomoc bo już wyczerpałem własne możliwości w tym względzie.
    Docelowo potrzebuję użyć w/w układu tylko do wysyłania sms-ów. Moje pytanie jest takie jako podłączyć układ i jaki będzie kod, który przynajmniej pozwoli mi sprawdzić czy moduł SIM "gada" z arduino?

foto modułu SIM800C poniżej
    Arduino Nano v3 + SIM800C sprawdzenie poprawności komunikacji
  • REKLAMA
  • #2 18047320
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 177
    Moduł obsługuje komendy AT więc na początek możesz wysłać komendę "AT" i modem powinien odpowiedzieć "OK".
  • REKLAMA
  • #3 18047652
    kapitanspaulding
    Poziom 2  
    tak wiem tyle że możliwe, że moduł jest uszkodzony lub wertując kolejne przykłady z sieci popełniałem błąd i dlatego potrzebuję 100% działającego schematu + kod, który pozwoli mi sprawdzić czy moduł żyje i odpowiada.
  • REKLAMA
  • #4 18047758
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Wkładasz kartę, podłączasz antenę, zasilanie i obserwujesz led. Już po jej miganiu widać czy moduł zalogował się do sieci i czy wewnętrznie działa prawidłowo. Pierwszy test sprawności wykonuje się konwerterem USB-UART. Polecam czerwony FTDI: Arduino Nano v3 + SIM800C sprawdzenie poprawności komunikacji
    Do zasilania powinieneś użyć zasilacza z dużym zapasem wydajności, np. jakaś ładowarka USB od telefonu 5V/2A.
    Łączysz piny DTX-RX, DRX-TX, GND-GND, ustaw logikę 3.3V (zmierz napięcie na pinie V_TTL dla pewności), konwerter podłączasz do USB, sprawdzasz jaki dostał numer portu COM, odpalasz monitor portu COM z Arduino na tym COM, podłączasz zasilanie do modułu SIM, prędkość na 9600 i wysyłasz kilka razy komendy AT.
    Jak na tym etapie polegniesz to daj znać jak to wygląda.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18047943
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Czy masz problem z podłączeniem modułu GSM do Arduino czy z połączeniem samego modułu do sieci GSM? Moduły SIM800 obsługują jedynie wsparcie dla sieci 2G. Jeśli masz nową kartę SIM to po pierwsze operator mógł wymusić w jej ustawieniach połączenia z siecią 3G wzwyż. Często też nie działają karty wirtualnych operatorów. Niestety, operatorzy w dużej mierze rezygnują z sieci 2G na korzyść nowszych technologi. Po drugie czy moduł jest właściwie zasilony. Producent podaje w specyfikacji, że SIM800C działa w zakresie napięć zasilania 3.4V do 4.4V. Czy twój moduł ma dodatkowy układ zasilania? Czy w specyfikacji modułu podano napięcie jakim powinien być zasilony?
  • #6 18048028
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    calixto napisał:
    Czy w specyfikacji modułu podano napięcie jakim powinien być zasilony

Na obrazku widać pin zasilania 5V, jest też drugi Vbat do zasilenia z baterii 3.3-4.2V (w opisie tego modułu nawet do 4.4V), zasilić można na jeden z nich. Ja akurat używam wirtualnego operatora Klucz i działa OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18092102
    kapitanspaulding
    Poziom 2  
    Zrobione został to tak:
    zmieniałem dziadowskie arduino nano na stm32 blue pill bo chciałem podłączyć jeszcze moduł Ethernet i wyświetlacz OLED a to wykroczyło poza możliwości arduino :) skończyła się pamięć itd...
    zatem moduł sim800C
    zasilony przez vbat 4,4v
    ttl → vbat
    pwx → gnd
    rx → a2 stm32
    tx → a3 stm32

bramka działa foto poniżej :)
    Arduino Nano v3 + SIM800C sprawdzenie poprawności komunikacji

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją między Arduino Nano a modułem SIM800C, który ma być używany do wysyłania SMS-ów. Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu układu oraz weryfikacji, czy moduł działa poprawnie. Odpowiedzi sugerują, aby na początku wysłać komendę AT, co powinno zwrócić "OK", oraz sprawdzić, czy moduł jest prawidłowo zasilany (napięcie 3.4V do 4.4V). Użytkownicy podkreślają znaczenie użycia odpowiedniego konwertera USB-UART oraz właściwego podłączenia pinów. W końcu, autor zmienił Arduino Nano na STM32 Blue Pill, co umożliwiło mu podłączenie dodatkowych modułów, takich jak Ethernet i wyświetlacz OLED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA