logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikacja Arduino Nano BLE 33 z SIM800L - jak uruchomić moduł GSM?

Wizzyz 22 Mar 2020 02:37 2712 16
REKLAMA
  • #1 18549309
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witajcie,

Tematów w internecie na temat samego SIM800L jest mnóstwo. Ja natomiast od 3 dni siedzę, czytam i nie mogę 800L powołać do życia.

Co mam:
    - Arduino Nano BLE 33 Sense
    - Sim800L:
    - Sim800L v2:

- Zasilacz sieciowy 12V, 1000 mA
    - Zasilacz USB 5V, 2,4A
    - Akumulatorki 18650 3,7V
    - Diody, rezystory, kondensatory.

Kod testowy
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Na AT nie odpowiada, na "s" rzuca errorami, na "c" mówi "NO DIAL TONE".

Dioda miga co 0,5s, ciągle, nie ma przerw. Próbowałem wszystkich sugerowanych podłączeń tych modułów, dlatego nie podaję obecnego schematu podłączenia, gdyż sam zgłupiałem. Testuję z kartą Play'a. Według informacji jakie udało mi się zdobyć to 2G powinno być obsługiwane. Próbowałem zbliżyć się do okna, żeby złapać sygnał, ale nic.

Będę wdzięczny za pomoc, za tydzień muszę projekt oddać :P
  • REKLAMA
  • #2 18550820
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18551637
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Cześć, dzięki za odp., chociaż nie do końca rozumiem o jakim błędzie wgrania programu mówisz. Ja używam Visual Studio + vMicro oraz Visual Code'a + PlatformIO. Samej apki Arduino używam tylko jak potrzebuję na szybko wyizolować jakiś błąd. Mój program docelowy jest inny, ten który podałem to testowy tylko i wyłączenie pod sam moduł, żeby nie czekać, aż wszystkie inne moje pierdoły się załadują.

Ten podany przeze mnie testowy kod też się wgrywa. Pamiętaj że 33 BLE Sense ma hardwerowy serial, dlatego UART może nie działać na innych płytkach z liba wiring_private.

Mój model płytki to dokładnie ten: https://store.arduino.cc/arduino-nano-33-ble-sense wszystkie oznaczenia są identyczne jak na obrazku producenta. To samo tyczy modułów GPS, są jak na podanych przeze mnie obrazkach. Pierw miałem ten mniejszy, czerwony, ale myślałem, że mogłem go upalić i dokupiłem sobie ten niebieski, v2 (zdjęcia w 1 poście). Walczę z nimi i nie mogę ich uruchomić. Nie ukrywam, elektronikiem, ani elektrykiem nie jestem, korzystam z tutoriali i datasheetów jeżeli chodzi o kwestie podłaczenia, ale te moduły dają mi popalić, chyba jedyne których dotychczas nie powołałem do życia.

Objawy jak w pierwszym poście. Nie wiem co jeszcze mogę Wam dać, żeby spróbować rozwiązać mój problem.
  • REKLAMA
  • #4 18551707
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    Ocena: 73
    Wizzyz napisał:
    Nie wiem co jeszcze mogę Wam dać, żeby spróbować rozwiązać mój problem.

Może fotkę jak to masz podłączone, szczególnie zasilanie. Moduły GSM nie wybaczają kiepskiego zasilania. Po weryfikacji zasilania można przejść do kodu.
  • #5 18552126
    Wizzyz
    Poziom 8  
    A wiec:

Sim800L v2 (niebieski):
    Sim800L (czerwony):

W przypadku v2 podłączam go bezpośrednio do v5 i GDN z zasilacza, SIM TX -> RX jest na res. 1 kOhm. Tutaj są objawy jakby problemu z zasilaniem, gdyż dioda GSM mruga 10x, mała przerwa i znowu 10x, itd.

W przypadku v1 (czerwonego) podłączam do niezależnego od Arduino zasilania, akumulatorka 3.7V i GDN. Reszta jak wyżej. W tym module dioda mruga co ~0.6s bez przerw, stale.

Zasilacze mam jak w 1 poście. Zależy mi aby uruchomić którykolwiek z tych modułów, może ten v2? Zalaży mi na prostym i konkretnym rozwiązaniu.

Samo Nano 33 BLE Sense ma tylko wyjście 3.3V, nie ma 5V, dlatego do SIM800L v2 +5V ciągnę z zasilacza 5V, 2,4A

P.S. Swoją drogą, Nano 33 Sense to najgorsza płytka z jaką przyszło mi pracować, strasznie problematyczna jeżeli chodzi o stabilne działanie ze środowiskiem.

EDIT: Dodam, że próbowałem także skracać przewody zasilające maksymalnie oraz korzystać z nieco grubszego przekroju niż standardowe jumper wire. Nie pomogło.
  • #6 18552204
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    Na stykówce nie ruszy Ci prawidłowo moduł GSM. Rezystancje styków to często kilkaset miliohm.
    Tak wygląda napięcie na modemie SIM808 który jest zasilany poprzez płytkę stykową w momencie kiedy łączy się z GPRS.
    Te kondensatorki w modułach to za mało.
    Po takim zdarzeniu modem nie odpowiada na żadne komendy AT albo sypie errory.
  • #7 18552254
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Brałem to pod uwagę, chociaż nie miałem jak zmierzyć w warunkach domowych i braku sprzętu. Brnąłem w to dalej oglądnąwszy tonę filmików, gdzie ludzie na "pałę" podłączają te same moduły i im to hula. Tego trochę pojąć nie mogę. A co do samego podłączenia, jest OK, czy coś lepszego może sugerujesz?

P.S. próbowałem wcześniej też podłączyć zasilanie bezpośrednio od zasilacza do modułu, bez stykówki, rezultat ten sam. Pomijając samą kwestię komunikacji RX/TX, podłączając moduł bezpośrednio do zasilania 3,7V nigdy nie udało mu się zalogować do sieci, mruga non stop, zamiast raz/3s.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18552280
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    W jakiś szybkich eksperymentach, zasilanie lutuję do pinów modułu i bezpośrednio do pinów modułu lutuję np 470uF/6.3V nisko-impedancyjny 0,008Ω (w TME mają) i wtedy od strony zasilania nigdy nie miałem problemów.
    Cytat:
    gdzie ludzie na "pałę" podłączają te same moduły i im to hula

To zależy jak trafisz ze stykówką.
  • #9 18552407
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Mistrzu mój złoty, 200 stopni, trochę cyny i działa. Wielce podziękował! Od dziś będę lutował wszelkie testowe zasilanie. Pzdr

EDIT: a jak połączyć GDN z zasilania z tym z Arduino jeżeli zasilanie jest +5V a max Arduino 3.3V? Bo na SIM RX -> TX mam 10k, i 20k pomiędzy SIM RX a GDN z zasilacza. Przy tym podłączeniu coś mi komunikacja nie hula z tym modułem v2.
  • #10 18553404
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    GND do arduino już możesz poprowadzić po stykowej. Moduły GSM pobierają momentami nawet 2A to przy sumie rezystancji na doprowadzeniach np 0.5Ω daje spadek 1V. Jeśli arduino powiedzmy pobiera 50mA to masz spadek 25mV czyli do przeżycia.
  • #11 18553682
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Po tym jak udało się rozwiązać problem z napięciem, leży komunikacja UART, np.

Wykonanie:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Spowoduje tylko print numeru w terminalu, ale brak odpowiedzi, typu "NO DIAL TONE"., na komendę AT moduł milczy.

Mam podłączone bezpośrednio SIM TX -> RX i SIM RX -> TX. Kiedy łączę GDN z 800L do Arduino to nawet nie ma printu w konsoli po wykonaniu powyższego kodu.

Dioda w module 800L miga co 3 sec, co według doc. świadczy o zalogowaniu się do sieci. Zakładając że to jest OK, gdzie leży mój błąd połączenia komunikacji arduino <-> 800L?

Męczę temat, bo strasznie mnie czas goni, a mój poziom frustracji na widok tego modułu jest maksymalny :P Dzięki
  • #12 18553813
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    Wizzyz napisał:
    a mój poziom frustracji na widok tego modułu utrudnia mi myślenie

Podczas lata z frustracją jest łatwiej, okna są pootwierane, jeden ruch ręką i już ma się czyste biurko . :lol:

A do którego portu masz podłączoną konsolę? Może pokaż więcej tego kodu.
  • REKLAMA
  • #13 18553861
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Tak wygląda moje obecne podłączenie: Komunikacja Arduino Nano BLE 33 z SIM800L - jak uruchomić moduł GSM?
    Program który uruchamiam to ten z 1 postu. Najprostszy z możliwych. Testuję również z AiThinker Serial Tool V1.2.3 i tam też nie odpowiada na żadne komendy AT.
  • #14 18553966
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    A czy ja dobrze widzę że nie widzę karty SIM?
  • #15 18553994
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Dobrze widzisz, tak czułem, że od tego zaczniesz, ale akurat żona mnie do dziecka zawołała i już nie edytowałem postu żeby o tym wspomnieć. Podczas testów mam kartę, musiałem ją chwilowo przełożyć do telefonu jak robiłem zdjęcie. Stąd brak karty na zdjęciu. Zdjęcie z kartą:

Rezystorki na zdjęciu to 10k + 10k i 10k
  • Pomocny post
    #16 18554687
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    Może to kwestia fotki ale tak jakby z GSM Tx -> biały kabelek -> rezystor 1K -> i koniec
  • #17 18555160
    Wizzyz
    Poziom 8  
    Masz dobre oko, ale zanim napisałeś też to zauważyłem i poprawiłem. To jest nowe zdjęcie, które nie powinno budzi wątpliwości. Z elektrycznych rzeczy mocnych nie jestem, stąd moje różne błędy, dotychczas kodziłem gry w CPP/C#, a od niedawna bawię się troche Arduino.

Głowię się niemiłosiernie co jest z tym nie tak, zastanawiam się czy to nie przez różnicę napięć, gdyż Arduino Nano Sense jest 3.3V max, a moduł GSM zasilany jest 5V, a GDN'y trzeba połączyć. Nie wiem jak wtedy wygląda kwestia różnicy napięć na serial portach. Obecny objawy są takie, że jak połączę GDN'y to wysyłając jakąkolwiek komendę nie dostaje nawet printu komendy w serial monitorze, a jak rozłączę GDN'y to dostaję częściowe krzaki, ucięte printy komend a za nimi krzaki, sprawka rezystorów z tego co zauważyłem.

Komunikacja Arduino Nano BLE 33 z SIM800L - jak uruchomić moduł GSM? Komunikacja Arduino Nano BLE 33 z SIM800L - jak uruchomić moduł GSM? --

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmaga się z problemem uruchomienia modułu GSM SIM800L z płytką Arduino Nano BLE 33. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z zasilaniem modułu, które jest kluczowe dla jego prawidłowego działania. Użytkownik testował różne metody zasilania, w tym zasilacz 5V oraz akumulatorki 18650, jednak napotkał problemy z komunikacją UART. Wskazano na konieczność lutowania zasilania bezpośrednio do pinów modułu oraz na znaczenie stabilnego zasilania, aby uniknąć błędów w komunikacji. Użytkownik zauważył, że różnice napięć między Arduino (3.3V) a SIM800L (5V) mogą wpływać na działanie. Wskazówki dotyczące podłączenia GND oraz rezystorów do komunikacji RX/TX również były omawiane. Ostatecznie, użytkownik uzyskał poprawne połączenie, co pozwoliło na dalsze testy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA