logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Barton XP-M 2800+ + Thermaltake tower 112 CU + coller

zachej 15 Wrz 2005 13:02 5439 30
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić Barton Mobile 2800+ i chłodzić go Thermaltake Tower 112 Cu, żeby dobrze podkręcać na ABIT NF7 v2.0?

Do takiego Bartona Mobile lepiej nie brać Tower 112 Cu jako głównej inwestycji; rozsądniej wybrać dobry miedziany cooler typu Pentagram 100CU+ albo dołożyć do prostego chłodzenia wodnego, bo to da większy sens przy OC [#1821568][#1821517][#1821533] Barton Mobile i tak ma lepszy potencjał do podkręcania dzięki niższemu wydzielaniu ciepła i odblokowanemu mnożnikowi, a na NF7 odczyty temperatury są mocno przekłamane i mogą zawyżać wynik o około 10°C [#1821489][#1822243] Jeśli chcesz zostać przy powietrzu, warto postawić na czyste miedziane rozwiązanie z dobrze wypolerowaną podstawą zamiast „tonu miedzi” bez gwarancji dużego zysku [#1821517][#1821568]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1820089
    zachej
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich... po podkręceniu mojego Duronka 1,8 GHz o zaledwie 300 MHz... i po zwiekszeniu napięcia z 1,6 V na bodjaze 1,65/1,675 temperatura procka gwałtownie wzrosla do 60 stopni celcjusza przy pelnym obciążeniu. Postanowilem zmienic paste na Arctic Silver 5 ... co spowodowało obniżenie temperatury o 7-9 stopni.

A teraz myślałem, żeby zakupić mobliną wersję procesora Barton 2800+ (standardowe fsb 266 i napiecie na jądrze 1,65V), dzięki czmeu procek pracuje z częstotliwością 2133 MHz.
    I myślę, że temperatura jego będzie przyblizona 50-60 stopni na moim coolerku.
    Czytałem, że tego procka super się podkręca, więc mam zamiar wycisnąć z niego sporo... i myślałem nad chłodzneiem. I oczywiście wykukałem na allegro chyba największy miedziany radiator (Thermaltake Tower 112 Cu).... który nadaje sie takze do chłodzenia pasywnego... oczywiście mam zamiar dokręcić do niego moj stary wiatraczek Arctic Cooling Super Silient ProTC i ciekawy jestem, jak wpłynie ta konfiguracja na temperaturę procesora.

Oto link do radiatora:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62354189

I link do strony producenta:
    http://www.thermaltake.com/coolers/comboCool/cl-p0024tower112/cl-p0024tower112.htm

Mam zamiar wyciągnąć troche z Bartona... i myślę, że ta "konfiguracja" nie zawiedzie.
    Może posiada ktoś taki radiatorek? 150zł... myślę, że warto. A jakiego wy zdania jestescie??

aha posiadam plyte ABIT NF-7 v2.0

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1820969
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Powiem ci tak... ja mam Athlona TB-B 2000+ @ 2300Mhz na Vcore 1,85V Chłodzi go zwyczajny BOXOWY radiator semprona który ma miedzianną podkładkę (rozpraszacz ciepła) na spodzie. I w szczycie ma 53C (stres np prime) i tak jest z każdym procem który jest wykonany w 0,13 (za wyjątkiem bartona). Więc zasanów sie czy ci się to wogóle opłaci... może twoje czujniki się kłamią? A jak pragniesz wyczynów to nic tylko peltier i woda. to wtedy zrobisz 2,5Ghz na tym bartoniku M bez wysiłku
  • #3 1821061
    zachej
    Poziom 17  
    nietykalny napisał:
    w szczycie ma 53C (stres np prime) i tak jest z każdym procem który jest wykonany w 0,13 (za wyjątkiem bartona). Więc zasanów się czy ci się to wogóle opłaci... może twoje czujniki się kłamią?

Eh... nie wiem czy czujniki kłamią... ale twierdzisz, że radiatorem nie da sie juz bardziej obniżyc temperatury twojego procesora?
    Hmmm... czyli gdybyś nawet TY kupił Thermaltake tower 112, to temperatura pozostałaby taka sama?
    Wtedy jak dla mnie to rywalizacja firm nad stworzeniem coraz to lepszych radiatorów nie miałaby semsu.
    w sumie ja nie mam podkładki miedzianej pod radiatorem... niestety.
    Myślałem, ze jak zakupie radiator, o ktorym mowa, to w znacznym stopniu spadnie temeperatura na procesorze.

aha... i dlaczego mowisz "za wyjatkiem bartona" ??
  • #4 1821256
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    ja mysle ze warto ;] ale za jakies 200zl mozna miec juz ciekawe wc jak tam wolisz ;] co do temp na nf7 to nie ma co gadac ;) bo kazdy chyba wie o co chodzi ;]
  • #5 1821355
    zachej
    Poziom 17  
    każdy chyba wie o co chodzi czyli? :>
  • #6 1821388
    rafcio26
    Poziom 11  
    Cze
    Fajny zestawik ale nieczego nowego nie zrobiłes ponieważ kazdy procek Mobile swietnie sie kreci przez nizsze niz standardowe napiecie. Mozliwe jest to dzieki temu ze jest wycinany ze srodkowej czesci wafla krzemu (najlepsza czesc). Ja osobiscie polecałbym Ci zamiast tego bajeranckiego radiatora który musze przyznac jak go ujrzałem na żywo robi wrażenie najprostyszy zestaw do chłodzenia wodnego. Bedzie napewno bardziej wydajny i cichszy od tony miedzi. Decyzja należy do Ciebie jak zawsze:)
    Jeszcze jedno jak chcesz miec dobra wydajnosc to balansuj tak zeby procek chodził na jak najwiekszym fsb (taki mały tips) i nie zwiekszaj mu napiecia za bardzo bo moga mu sie palic tranzystory. Bedziesz miał niby 2 iles tam a bedzie chodził jak 2 gigowy:)
  • #7 1821424
    zachej
    Poziom 17  
    rafcio26 napisał:
    Cze
    najprostyszy zestaw do chłodzenia wodnego. Bedzie napewno bardziej wydajny i cichszy od tony miedzi.Jeszcze jedno jak chcesz miec dobra wydajnosc to balansuj tak zeby procek chodził na jak najwiekszym fsb (taki mały tips)

hmmmm moze masz racje... ale teraz wybór- kupić zaawansowany radiator do chłodzenia *nawet pasywnego, czy dołożyć 50zł i kupić najprostszy, najtanszy zestaw do chłodzenia wodnego....
    eh... samo mowi za siebie... najprostszy, najtanszy... czy warto?

A czemo mowisz ze mobilne wersie dobrze sie kreca na nizszym niz standardowe napięciu? :|
    czyżbym po podkrecceniu zmuszony był obnizyc Vcore? :D
  • #8 1821489
    Linoge
    Poziom 27  
    kolega rafcio26 chyba za bardzo nie wie o czym pisze

palenie tranzystorow w procu nastepuje przy dosc znacznym vcore rzedu >2.2V i to nie jest regula zazwyczaj predzeje padnie cache ....

najtansze zestawy do wc stoja po 100zl za 200 jak sie postarasz to mozesz cos fajnego zlozyc ;]
    podnoszenie vcore zazwyczaj powoduje mozliwosc zwiekszenia taktowania do pewnego stopnia

zachej temp na nf7 sa mocno przeklamane
  • REKLAMA
  • #9 1821498
    zachej
    Poziom 17  
    Linoge
    mocno przekłamane temp ale w góre czy w dół?
    (tzn pokazywana jest za duza, czy za mała temp??)
    Hmmm... a co należy zrobić, aby wyprostować temp?

Aida pokazuje mi taki czujnik:
    Właściwości czujnika
    Typ czujnika Winbond W83627HF
    Dostęp do czujnika ISA 290h
  • #10 1821517
    nietykalny
    Słuchaj... troszke o podkręcaniu wiem... o chłodzeniu wodą ... powietrzem... i peltierze też wiem...
    Może od początku....
    Radiator zawsze będzie radiatorem. Powietrze wokół niego się nagrzeje i tak jego właściwości przewodnicze spadną. Jeżeli niechcesz się bawić w extremalny o/c to naprawde polecam ci Pentagrama 100CU+ i do tego kup sobie zaraz paste polerską ścierną żeby wypolerować spód. I taki zestawik się będzie fajnie kręcił i ogólnie będziesz zadowolony.

Jeżeli czujesz się na siłach i kasie to warto zainwestować w w/c ale nie w zestaw który kosztuje 200zł!! bo to naprawde kaszana. Zestaw najlepiej poskładać samemu i mieć znajomego mechanika. Potem do tego dokupujesz peltiera około 150W i jakieś trafo i masz 2,5Ghz przy temp 5C lub mniej w stresie. Oczywiście jest to bardziej skomplikowane ale chodzi mi o samąideologie.

napisałem za wyjątkiem bartona poniewarz barton wydaje więcej ciepła niż athlon bo jego jądro jest większe (większa ilość cache).

Czujniki na nf7 hmmm co tu pisać.. czasami pokazująco chcą. więc nimi się zabardzo niema co sugerować co do dkładnych odczytów... mają margines błędu 10 C lub więcej :)
  • #11 1821533
    Linoge
    Poziom 27  
    wiem jaki tam jest czujnik nie musisz mi mowic ;) nie mam sil tego samego juz pisac ale to jest wypadkowa temp mosow chipa oraz cpu ;]
    poczytaj to
    http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=149241
    http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=81124
    http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=153163
    za 200 zl kaszane ? co Ty sie z choinki urwales ?
    blok 80zl nowy ice cube
    pompka + pojemnik ok 50zl (+troche wlasnej pracy)
    chlodniczka ok 70zl ladnie wyczyszczona i pomalowana
    do tego buczek weze cybanty cena kolo 30zl woda i smigasz ;]
    w okolicach 2oo-23ozl masz w miare fajne wc ;]
  • #12 1821548
    zachej
    Poziom 17  
    nietykalny...
    no dobra, ale nic nie powiedziałeś o Thermaltake tower 112CU

co miales na mysli mowiac w swoim pierwszym poscie:
    " I w szczycie ma 53C (stres np prime) i tak jest z każdym procem który jest wykonany w 0,13 (za wyjątkiem bartona).:
  • #13 1821568
    nietykalny
    o tym termalu powiem ci że nie opłaca się go brać jeżeli będziesz miał mobila . napisałem że lepiej wyjdziesz kupując pentagrama na tego mobila. A pozatym TT ma to do czego ja niemam przekonania ... a mianowice HP według mnie co miedz to miedz.

A umnie... umnie to jest tak że mam podkręconego proca i to tak w miare i mam niską temperature bez zadnych radiatorów za 140 zł i past za 20 zł za tubkę... umnie obecnie wszystko chodzi na standartowym coolerze "podkutym" miedzianną blachą (bodajże to cały zestaw cool mastera) i mam lepszy efekt od ciebie nie wydając pieniędzy na wymyślne chłodzenia.
  • #14 1821594
    Linoge
    Poziom 27  
    Cytat:
    TT ma to do czego ja niemam przekonania ... a mianowice HP

ale Ty sobie jaja robisz prawda ?
  • REKLAMA
  • #15 1821608
    nietykalny
    No nie przekona mnie nikt do HP i tyle wiem bo miałem Gigabyte 3Dcooler na HT i temp była przerażająca 54C na nie podkręconym procku. Poprostu nie przenosiły ciepła z podstawki na radiator... może trafił mi się uszkodzony. I od tego czasu mam wstręt do tego rozwiązania. (moja prywatna opinia)
  • #16 1821611
    zachej
    Poziom 17  
    eh... no jak uwazasz.
    Kurde... na aukcjach allegro pisze... procek wersja mobile... a to zwykły desktop z odblokowanym mnożnikiem o napieciu vcore 1,65v... wiec chyba jakies chłodzenie do o/c sie przyda.
    no coz.. pomysle nad tym. Jedni są za... inni przeciw, a ja i tak wiem swoje :D

Jakby nie było... pentagram to i tak wydatek rzedu 70-120zł... a ja wentylatorek mam dobry, nie za fajnie z radiatorem, bo aż tak dobrze nie odbiera ciepła nawet stosując dobra paste termoprzewodzacą.

No ale jak mowicie, że temp na nf7 v2.0 jest "rozklekotana", to oznacza, że w rzeczywistości jest inna, niż wskazuje bios.
    Pomysle nad wszystkim
  • #17 1821625
    nietykalny
    Jak mają tak wysokie napięcie to widocznie to niesą mobile :) na allegro tak się zdarza i poprostu wciskają Zwyczajnego athlona z odblokowanym mnożnikiem a nooby się na to łapią. Powinien mieć 1,5V oczywiście polecam zmodowany bios dla lepszej obsługi.
  • #18 1821632
    Linoge
    Poziom 27  
    eh
    ja tutaj widze innych noobow
    ze procek ma wieksze napiecie jak w tym przypadku nie oznacza ze nie jest mobile, charakteryzuja sie one tym wydzielaja mniej ciepla mniejsze fsb lepsza jakosc i maja odblokowany mnoznik co na platformie lapow umozliwia jego zmiane pod os'em oszczedzanie baterii mobile mialy napiecia od 1.35 1.45 oraz 1.65 im mniejsze wcale nie oznacza ze wieksze oc itd

btw niska temp nie oznacza dobrego odprowadzania ciepla z proca
  • #19 1821662
    nietykalny
    Może zaczniemy od tego skąd się biorą mobile?
    Może napisze żeby rozjaśnić.
    Procesory o niskim numeże batch potrzebują mniej napięcia do tej samej pracy co procesory o większej. Z tego powodu mobile konstrukcyjnie nie różnią sie niczym od swoich desktopowych braci. To powiedz mi po jakiego grzyba kupować bartona mobile zasilanego (tak fabryka ustawiła standartowo) 1,65V skoro same napięcie świadczy o tym że do podkręcania to będzie taki sam jak np desktopowy CPU z niskim batch. No chyba ze niechcesz się bawić w L5 moda to wtedy opłaca się go brać żeby zmieniać sobie ten mnożnik pod windą. Sprawdz sobie według tabeli amd jakim napięciem defoultowo jest zasilant Barton M.

Liczba Batch jest to liczba określająca odległość od środka tafli krzemowej wyciętego danego układu.

Pamiętaj że kolega chce proca do podkręcania który wydaje mało ciepła.

Linoge czekam na ripostę
  • #20 1821689
    zachej
    Poziom 17  
    Dokładnie... też mi sie wydawało, że mobile przede wszystkim ma obnizone napiecie na jądrze... oraz odblokowany mnożnik, co umożliwia oszczedzanie energii np przez laptopy.
  • REKLAMA
  • #21 1821710
    nietykalny
    @zachej
    Przyjżyj sie temu. Zwruć uwage na napięcie oraz taktowanie. A przedewszystkim na temp. I to wszystko na boxowym radiatorze i wiatraku. Więc zastanów się czy ci sie opłaca kupowanie drogiego chłodzenia powietrznego. A może tylko tak czujniki cię okłamują? polecam sprawdzenie termometrem elektroicznym z sądą.

Barton XP-M 2800+ + Thermaltake tower 112 CU + coller
  • #22 1821732
    zachej
    Poziom 17  
    w sumie fajnie CI to wyszło... mi w tej chwili (sciagam jedna rzecz, komp chodzi 6 godzin chyba, użycie procka niewielkie... eh... temperature pokazuje 47 stopni. bede musial to jednak zmierzyc... tylko potrzebuje jakiegos termometra hehe :)
    ale... jak włoże Bartona 2800+ vcore 1,65 i bede chcial z niego troche wygiagnac.. to nie wiem co bedzie.
    Nie wiem, jakie masz vcore... ale u mnie jest np 1,675... a aida32 wykrywa w tej chwili 1,58-1,6. Nie wiem, czy ta wartosc ma sie zmieniac... czy jest stała...
    niech zyje abit
  • #23 1821761
    nietykalny
    http://den.pl/product_info.php?cPath=1_67&naz..._ath3200+__________lh-3500&products_id=104868
    a tym go chłodze. Zwróć uwage na tą miedzianną blache z dołu (jest czymś oklejona na tej fotce)

Vcore mi pisze w tym programie epoxowskim na góże a pisze tam 1.92 :)

A oto moja puenta :)
    Narazie nic nie zmieniaj. Zmierz temp. I poskładaj sobie wode a potem jakiegoś peltiera i pociągnij to co masz bo masz naprawde fajne napięcia jak masz 1,6V i ci ciągnie powyżej 2100. A szkoda sprzętu sprzedawać i kase tracić.
  • #24 1821828
    zachej
    Poziom 17  
    nietykalny...
    czyli jezeli w biosie ustawiłem 1,675 vcore... a bierze mi 1,6.. .. czyli jak bedzie potrzebowal wiecej, to sam sobie "zwiekszy" napiecie....czy moze cos nie gra?

aha.... i narazie mam durona 1,8 i ma teraz 2,1.

ale zasilacz kiepski.... a jeszcze jedno pytanko
    jaki zasilacz mi radzicie do dobrego o/c... tylko wiecie... cena nie za wysoka.
    chodzi mi o to, zeby zasilacz wytrzymal... bo ten 380 W po obliczneiu ma... i procka powyzej 2,27 nie wyciagne

aha.... i czym "tak dokładnie" różni sie zasilacz np 450W za 115 zł z 450W za 400zł?
    pozdrawiam

Aha... gybyś mógł skomentować ustawienia, które pokazałem na screenach...
    screeny zrobilem po 15min działania komputera, całkowicie był bez obciążenia. Napiecie na ramie jest zawyzone o 0,1V
    vcore w biosie ustawone na 1,625 albo 1,65 (nie pamietam juz teraz)
    a tutaj w programie napiecie skacze od wartości 1,58-1,60 (vcore)
    Załączniki:
    • Barton XP-M 2800+ + Thermaltake tower 112 CU + coller przetaktowanie.JPG (138.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Barton XP-M 2800+ + Thermaltake tower 112 CU + coller czujnik.JPG (92.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 1822243
    Linoge
    Poziom 27  
    ale ile razy mozna to samo kopiowac ?
    "Liczba Batch jest to liczba określająca odległość od środka tafli krzemowej wyciętego danego układu." jak bedziesz mial nie wiadomo jak niski nie da Ci gwary do oc daje jedynie wieksze szanse na podkrecanie

mobile maja przedwszystkim obnizone fsb i wydzielanie ciepla ....
    procki mobile sa z calym zakresem napiecie sa tak jak napisales robione z najlepszej czesci tego wafla i tam tez rozroznia sie jakosc, te najlepsze dostaja
    min napiecie zasila troche gorsze wieksze ;]

@zachej
    poczytaj te liniki co Ci wczesniej podalem ...
    @nietykalny
    napewno Twoje timingi ramow sa optymalne bo cos mi sie nie wydaje ....
    co do temp Twojej to mozesz noobowi wciskac ;) lepiej moze zamknij okno w pokoju oraz zapodaj prime ... i piekne 3k obrotow na procku to naprawde musi byc ciche ;]
  • #26 1822356
    nietykalny
    @Linoge
    Okno mam zamknięte a temp w pokoju to 24C... Co do timingów... to nie optima tylko takie prawie że maxy :) Bo to kości nie markowe Elixir i Blitz (o tych drugich to może nawet nie słyszałeś) a ten wiatraczek... to 3,5K to demonem ciszy niejest i do tego nawiewy boczne ... no cóż powiem ci że głośno słucham muzyki :). Jak będę w domu to prześle ci screeny z pracy prime oraz temperatury. Oczywiście nie przerabiane w paincie.
  • #27 1822895
    zachej
    Poziom 17  
    uh... już wiem.

Ustawiłem procka w biosie na optimum... i napiecia na optimum...
    włączam Everesta ... a tu :|
    Mój duronik ma 1,45 standardowo na jądrze... na tyle jest zasilany. (tzn napięcie waha się ok 1,45-1,47)
    A co najlepsze- kupilem go z nf7 v2 za 300zł (płyta używana 5miesiecy). Myślałem, ze ogolnie przepłaciłem... ale jak widze teraz tego procka, to sie jednak ciesze :)

I kolejne dwa pytanka:
    ile taki duronik moze byc warty (1,8GHz, fsb: 133, 1,45 vcore)
    i drugie pytanko:
    Wentylator z automatyczna regulacja obrotów w zależności od temperatury... Arctic Cooling Super Silient Pro TC... on dostosowuje obroty do temperatury, którą podaje czujnik na płycie głownej.. czy moze sam ma jakis czujnik??
    bo zresetowalem ustawienia procka... Duron 1,8GHz... 1,45vcore 133fsb
    procek pracuje bez obciazenia na temp. 42 stopnie (plyta głowna), ale wentylator (80mm) chodzi z predkoscia 1,1k obrotów/min.
    Wiec ilosc obrotow wiatraka dostosowuje sie do temp jakiegos innego czujnika... to nie mam az tak wysokiej temp, jak podaje plyta (powiedzmy o 10-12 stopni nawet nizej)
  • #28 1823149
    nietykalny
    Ten czujnik jest gdzieś w układzie chłodzenia wmontowany. Z płytą sie nie komunikuje to niejest ASUS z opcją QFAN :) Ale jak na standarcie masz taką wysoką temp... no jak odjąć te 10C to temp jest normalna ale żeby aż tak się myslił ten czujnik. Wiatraczek ci naprawde wolno się kręci. Poszukaj gdzieś w wiatraczku lub gdzeiś niedaleko diody termicznej i ją wywal i zrób mostek wtedy będzie się kręcił cały czas z maxymalną prędkością.
  • #29 1824156
    Linoge
    Poziom 27  
    a niby po so ma sie szybciej krecic ? co Wy nie szanuje cie swoich uszu ? nie diody tylko termistora jest taki zielony pewnie z drugiej strony buczka, taki duron to moze ok 160zl jest wart ...

@nietykalny
    przetestuj sobie wydajnosc jak zmienisz ta 4 na 10 albo 11 ...
  • #30 1824591
    zachej
    Poziom 17  
    eh.... ja mam jeszcze jedno pytanko

jeżeli to jest mobilna wersja procka DUorn (niby pisze, ze na jądrze 1,5V, ale everest wykrywa w tej chwili 1,46... na standardowym napieciu (default) ustawionym na płycie (1,46)... bez podkrecania prime wykrywa błąd po 7 godzinach.
    powiem tak... podkreciłem procka z 1,8 do 2,0 ... i prime jak narazie nie wykrywa błędu :/
    HMMMM... czy przy podkrecaniu tych prockow tak wazne jest podniesienie napiecia (ja tego nie zrobilem, a ustawienia default idą na 1,47V w tej chwili)
    i co dziwne... nie wykrywa błędów :|

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Duron 1,8 GHz oraz planowanej wymiany na mobilną wersję Bartona 2800+ z napięciem 1,65 V i taktowaniem 2133 MHz. Użytkownik zauważył znaczny wzrost temperatury po podniesieniu napięcia i częstotliwości, a zastosowanie pasty Arctic Silver 5 obniżyło temperaturę o 7-9 stopni. Rozważane jest chłodzenie za pomocą dużego miedzianego radiatora Thermaltake Tower 112 Cu z dołożonym wentylatorem Arctic Cooling Super Silent Pro TC. W odpowiedziach podkreślono, że Barton generuje więcej ciepła niż Athlon ze względu na większe jądro i cache, a czujniki temperatury na płycie NF7 mogą pokazywać zawyżone wartości. Zalecane jest sprawdzenie temperatury termometrem elektronicznym. Poruszono temat chłodzenia wodnego jako bardziej efektywnego i cichszego rozwiązania niż duże radiatory powietrzne, choć wymaga większych nakładów i umiejętności. Dyskutowano także o napięciach Vcore, ich wpływie na stabilność i ryzyko uszkodzenia tranzystorów, oraz o różnicach między wersjami mobilnymi a desktopowymi procesorów, w tym o odblokowanym mnożniku i niższym FSB w wersjach mobilnych. Wskazano, że nie zawsze wyższe napięcie oznacza wersję desktopową, a niskie napięcie i odblokowany mnożnik są cechami mobilnych CPU. Poruszono też temat jakości i skuteczności różnych radiatorów, w tym krytykę rozwiązań typu heatpipe (HP) na przykładzie Thermaltake i Gigabyte 3Dcooler. Na koniec użytkownik potwierdził, że płyta zawyża temperaturę o około 11 stopni, a po korekcie i podkręceniu Duron 1,8 GHz do 2,3 GHz przy 1,7 V Vcore temperatura utrzymuje się na poziomie 45 stopni Celsjusza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA