logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buduję ploter potrzebuję lasera do cięcia metalu-gdzie kupić

DARKMAN0 15 Wrz 2005 13:09 30172 13
REKLAMA
  • #1 1820107
    DARKMAN0
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    No właśnie jak w temacie hihi
    mechanika całego układu bardzo prosta mam tylko problem ze znalezieniem lasera o odpowiednich parametrach pracy
    moze ktoś chce coś doradzic?
    Tylko proszę o nie składanie rad o tym że mógłbym go sam zbudować
    ;-)
    hyhy jestem mechanikiem a nie wynalazcą może kiedyś sie pobawie w cos takiego ale narazie luzik laser ma działac i być niezawodny
    pozdrawiam wszystkich
    Darkman0
  • REKLAMA
  • #2 1820298
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Jak interesuje cie wyrzucenie 6kUSD to np www.laserresale.com
    mozna taniej, polecam gogle :)
  • #3 1827432
    Serwis Teletechniczny
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    DARKMAN0 napisał:
    No właśnie jak w temacie hihi
    mechanika całego układu bardzo prosta Darkman0

...jestem pełen podziwu. To co chcesz zrobić nazywa się obrabiarka CNC.
    Zajmuję się serwisem tego typu maszyn od ładnych paru lat i tego typu tekst jakoś do mnie nie przemawia.
    nie wiem jak zamierzasz rozwiązać problem napędu osi, ale jeśli myślisz o zwykłych silnikach to może spotkać Cię wielkie rozczarowanie.
    sam laser to bajka w porównaniu do serwonapędów, oraz oprogramowania, które nimi zawiaduje. ( chyba że przespałem ostatnie dwa lata a postęp techniczny doprowadził cenę w/w elementów do ceny breloczka. ) Przepraszam za ostry ton wypowiedzi ale trochę mnie zaskoczyłeś.
    napisz jak zamierzasz rozwiązać sprawy napędowe . jestem niezmiernie ciekawy. pozdrawiam z.p.
  • REKLAMA
  • #4 1827599
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! na Forum http://www.cnc.info.pl jeden z kol. opisywał wypalarkę laserowa ( wystruganą własnoręcznie ) . były fotki itd . poszukaj tam .pozdrawiam !!
  • #5 1827644
    Evening
    Poziom 11  
    Jeżeli pomoze Ci stronka http://www.4metal.pl/ to służę, jest tam kilka firm które sie tym zajmują (głównie usługi), więc może warto się skontaktować z kimś kto pomoże Ci zakupić laser lub odsprzedać. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 1833539
    DARKMAN0
    Poziom 2  
    Tak wiec od początku bramka porusza sie po łożyskach liniowych napedzana śruba mikrometryczna o zwiekszonej dokładnosci
    metr tej sruby kosztuje ok 1500 pln sruba napedzana silnikiem krokowym ewentualnie servomotorem ale chyba pozostane przy silniku krokowym ze wzgl na koszty
    na bramce 2 napedy <rozwiazanie przes. tak jak przy napedzie bramki>prawo lewo góra dół z mocowaniem uchwytu do głowicy tnacej laser palnik plazmowy itp
    program sterujacy od frezarki firmy roland egx 600 lub podobnej sterowany przez zwykły komputer i oprogramowanie windows mam abiwalentne uczucia co do zastosowania głowicy laserowej ze wzgledu na jej duzy koszt ale nadal jakiejs szukam
    pozdrawiam
    Darkman0
  • #7 1834580
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    czego spodziewasz sie po laserze?, co chcesz nim ciąć?
  • #8 1836485
    DARKMAN0
    Poziom 2  
    ciecie stali zwykłej do ok. 30 mm szlachetnej mysle że do ok 20 mm i aluminium ok 10 mm
  • #9 1838515
    Serwis Teletechniczny
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    ... zapomnij o śrubie mikrometrycznej do tego potrzebne Ci łożysko śrubowe. wbrew pozorom nie są tak kosmicznie drogie.
    dobrym rozwiązaniem są listwy zębate. zajdz do jakiejkolwiek fabryki mebli . tam pokażą Ci takie napędy . Łożyska w CNC a listwy w piłach panelowych.
  • #10 1849994
    DARKMAN0
    Poziom 2  
    ok wszystko fajnie ze strony mechanicznej dam sobie rade gdybym zatrzymał sie gdzieś w jakimś slepym zaułku wyśle sygnał sos
    ale moje pytanie w temacie o laser jakos mało odpowiedzi ?
    Zalezy mi na tym zeby znaleźć coś za normalną cene a n ie za 200 tys euro ;-)))))))))))
    pozdrawiam wszystkich
  • #11 1851672
    grzecho
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Serwisuję lasery już kilka lat .Do cięcia blachy #30 potrzeba ok.5kW
    mocy.W warunkach domowych to utopia.Są obecnie dwa sposoby osiągnięcia takiej mocy.Laser CO2 który wymaga bardzo precyzyjnego rezonatora plazmowego oraz laser półprzewodnikowy do ktorego moduły robią amerykanie na orbicie ,
    a cena takiego modułu znajdziesz w internecie .Do tego dochodzą jeszcze soczewki (niestety nie szklane bo przy tej mocy ze szkła pozostałby tylko pył ).Sam sposób ochrony oczu oraz ogólnie BHP
    aby nie stracić zdrowia przy takich mocach wymaga dużego doświadczenia i specjalistycznego sprzętu.Dlatego nie polecam Ci budowy nawet lasera wiele mniejszej mocy bo zdrowie jest podobno bezcenne.
    :?:
  • #12 2030481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy plotera CNC z laserem do cięcia metalu. Autor poszukuje lasera o odpowiednich parametrach do cięcia stali zwykłej do 30 mm, stali nierdzewnej do 20 mm oraz aluminium do 10 mm, z naciskiem na niezawodność i rozsądną cenę. W dyskusji podkreślono, że laser do cięcia blach o grubości około 30 mm wymaga mocy około 5 kW, co w warunkach amatorskich jest trudne do osiągnięcia. Wspomniano dwa typy laserów: laser CO2 z precyzyjnym rezonatorem plazmowym oraz laser półprzewodnikowy (moduły produkowane m.in. w USA). Zwrócono uwagę na wysokie koszty, konieczność stosowania specjalistycznych soczewek (nie szklanych) oraz wymogi bezpieczeństwa i ochrony oczu. Alternatywnie zaproponowano przecinarkę plazmową jako tańsze rozwiązanie (około 5 tys. zł), która umożliwia cięcie stali nierdzewnej i innych materiałów, choć z mniejszą precyzją i większym hałasem. W kwestii mechaniki poruszono temat napędów osi – autor planuje użyć śruby mikrometrycznej napędzanej silnikiem krokowym, jednak w dyskusji zasugerowano zastosowanie łożysk śrubowych lub listew zębatych, które są bardziej odpowiednie i dostępne w przemyśle meblarskim i CNC. Podano również linki do stron z ofertami laserów i usług cięcia laserowego. Wskazano, że koszt gotowego lasera do cięcia metalu może sięgać kilku tysięcy dolarów, a sam proces budowy i eksploatacji wymaga dużej wiedzy i doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA