Przedstawiam swoją przedostatnią konstrukcję plotera laserowego do wypalania (grawerowania) na drewnie, sklejce, plastykach, skórze, do wycinania skomplikowanych kształtów z folii samoprzylepnej ORACAL, itp.
Tutaj można obejrzeć wideo:
https://filmy.elektroda.pl/100_1450953109.mp4
To już 6. mój model plotera laserowego. Zaczynałem 4 lata temu od małego plotera 2-osiowego z laserem od DVD RW o mocy 300mW i polem roboczym 200 mm x 150 mm.
Wtedy korzystałem z oprogramowania licencyjnego CnConv 2.5.
Teraz opracowałem bardziej solidną konstrukcję na podstawie profili aluminiowych specjalnych, które jednocześnie służą prowadnicami. Bardzo sztywna konstrukcja nośna pozwoliła zwiększyć pole robocze do wymiarów 420 mm x 320 mm. W tym modelu plotera zastosowano już dość mocną diodę laserową NDB7A75 z mocą 3,5W w promieniu.
Jeszcze wyróżniającą cechą tego modelu plotera jest to, że pracuje niezależnie od komputera, czyli autonomicznie.
Jako napęd zastosowano silniki krokowe STP43D1034 z paskami zębatymi. To pozwoliło na osiągnięcie dość wysokich prędkości po osiach – do 9 m/min. Na osi „Y” zastosowano 2 silniki krokowe równoległe.
Sterownik również własnej konstrukcji – zasilanie – 24 V 3,5A. Płytka zasilacza zrobiona, żeby wydawała 24 V na silniki krokowe i drajwer lasera również +12 V na wentylatorki, i +5 V do zasilania logiki.
Drajwer lasera zrobiony na prąd maksymalny do 5A z dobrym zapasem, ale maksymalny prąd roboczy diody jest ograniczony do 2,3A. W drajwerze zastosowano układ scalony przetwornicy impulsowej LM2596S.
Drajwer posiada płynną ręczną regulację mocy lasera i również wejście TTL do sterowania pracą lasera z kontrolera.
Sterownik oprócz zasilaczy zawiera kontroler i drajwery silników krokowych. Drajwery silników krokowych stworzone na podstawie układów scalonych DRV8825.
Sercem plotera jest specjalistyczny kontroler do autonomicznego sterowania ploterem. Kontroler opracowany na podstawie mikro kontrolera i dodatkowej pamięci.
Oprogramowanie oryginalne opracowano celowo na wypalanie laserem w różnych trybach z plików zarówno grafiki rastrowej (.jpg; .bmp; .png; itp), jak i wektorowej – pliki typu .PLT.
Kontroler i oprogramowanie mają dość rozwinięty system konfigurowania pod praktycznie dowolną maszynie CNC.
Fajne? Ranking DIY