logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiwa HD90 - świeci jedynie zielony LED, czy bez wymiany flash coś tu jeszcze moż

Mathey 08 Lip 2019 16:38 1356 4
REKLAMA
  • #1 18050508
    Mathey
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Babcia po prawie 6-7 latach wykończyła swoją Wiwę HD90 (I to prawie non stop była w użytku, więc chyba niezły wynik, co?). Chciałem spróbować naprawić ale jak narazie bez skutku. Objaw jest taki, że po włączeniu do zasilania świeci się jedynie zielona dioda LED i tyle, brak obrazu zarówno po HDMI jak i SCART. Jest to z tego co się zorientowałem w temacie typowa rzecz dla tych wiw i zazwyczaj konieczna jest wymiana pamięci i wstawienie nowej, zaprogramowanej na zewnątrz programatorem. Ale liczyłem, że uda się bez tego. Zacząłem od pomiaru napięć na diodach po zasilaczu, między katodami a masą, dwie duże diody V1=5.2V, mała dioda V2=10.8V. Dla pewności wymieniłem najpierw dwa duże kondensatory w zasilaczu - bez zmian. Następnie wymieniłem większość elektrolitów poza tymi siedmioma maźniętymi na czerwono na foto 220uF/16v. Ten mały EC106 w zasilaczu miał na mierniku ok. 7 uF, reszta była niby ok ale i tak nic to nie dało. Próbowałem także zarówno przed wymianą elektrolitów jak i po wymusić update firmware, wrzucając na odpowiednio sformatowany (FAT32) pendrive wsady pod różnymi nazwami zgodnie ze znalezionymi poradami, dodatkowo znalazłem różne wersje, że trzeba przy włączaniu zasilania przytrzymać power na pilocie lub obudowie więc tak też próbowałem, ale nic z tego. Podłączałem także inny, zewnętrzny zasilacz na wypadek gdyby ten wbudowany jednak nie wyrabiał prądowo, również bez rezultatu. Stwierdziłem więc, że spróbuje sił z terminalem, gdyż ten procesor wg. dokumentacji ma UART. Niestety, na płytce nie było żadnych wyprowadzeń, które jednoznacznie wskazywałyby na UART. Pasowało mi jedynie złącze oznaczone CN301, więc sprawdziłem je i piny patrząc od góry płytki mając wyświetlacz na dole - drugi to masa, więc obstawiłem że dwa kolejne to mogą być Rx i Tx - jako że po włączeniu zasilania na obu pojawia się 3.3v postanowiłem spróbować z terminalem. Mam przejściówkę na CH340G - niestety brak połączenia, próbowałem zamieniać Rx z Tx, różne prędkości ale niestety bez powodzenia. No i tutaj wyczerpały mi się pomysły i możliwości, no bo hot'a nie mam i z flashem raczej nie będę próbował. Jak myślicie, czy to może być jeszcze coś innego niż Winbond czy jednak w tym przypadku najlepiej to zezłomować? Kondensator SMD C360 wygląda trochę dziwnie, ale Chińczycy zalali to wszystko klejem więc ciężko ocenić, a nawet nie wiem jakie parametry gdybym chciał go podmienić, no ale wątpię aby to on był problemem. Wiem, że gra chyba nie warta świeczki ale dla własnej satysfakcji chciałem spróbować, jednak widzę, że chyba trzeba odpuścić, czy mam rację?

Wiwa HD90 - świeci jedynie zielony LED, czy bez wymiany flash coś tu jeszcze moż Wiwa HD90 - świeci jedynie zielony LED, czy bez wymiany flash coś tu jeszcze moż
  • REKLAMA
  • #2 18050515
    Piasecki Bogusław
    Poziom 27  
    Ocena: 319
    Jeżeli nie masz możliwości przeprogramować pamięci SPI, nie bierz się za to. Bardziej popsujesz i nikt już tego nie naprawi.
  • REKLAMA
  • #3 18053995
    Mathey
    Poziom 12  
    Usuwam poprzedni post i dodaję całość jako nowy, aby nie pisać posta pod postem.

08 Lip 2019 16:42:
    Ok, tak podejrzewałem. Na chwilę obecną nie mam takiej możliwości i chyba nie ma sensu inwestować w sprzęt do tego, tego typu naprawami zajmuję się sporadycznie. Jestem świadomy, że mogę bardziej popsuć jednak nie będzie to dla mnie wielka strata.

Czy ktoś mógłby jeszcze potwierdzić, że te CN301 to UART?

10 Lip 2019 16:00:
    Przyjrzałem się dokładnie, i ta kość to nie jest Winbond a SPANSION fl032p1f

Czy tym programatorem uda mi się zaprogramować tę pamięć?
    Wiwa HD90 - świeci jedynie zielony LED, czy bez wymiany flash coś tu jeszcze moż (oryginalny temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2602823.html )
    W kompie LPT mam, podzespoły takie, że gdzieś w rupieciach bym znalazł.
  • REKLAMA
  • #4 18242357
    Mathey
    Poziom 12  
    Pozwolę sobie zdać mały raport:

Wszelkie próby z zaprogramowaniem pamięci tym programatorem "SPI Flash Programmer" zakończyły się niepowodzeniem. Ten programator po prostu chyba ma to do siebie, że trzeba mieć sporo szczęścia aby to zadziałało.

Kupiłem więc prosto od Chińczyków programator na CH341A i nową pamięć SPANSION S25FL032P (koszt odpowiednio 10 zł z wysyłką i kilka zł z wysyłką...). Z użyciem programu Flashrom z powodzeniem zaprogramowałem pamięć wsadem wyszukanym tutaj na forum oznaczonym jako "wiwa_hd90_zgrany_DOBRY.bin". Pamięć zweryfikowała się w 100%, po czym dodatkowo jeszcze raz zrobiłem odczyt i zrobiłem w HexEdytorze porównanie z plikiem wgrywanym - 100% zgodności. Co ciekawe, oryginalna pamięć również wygląda na ok - bez problemu ją odczytałem, po czym później dla pewności wgrałem do niej także ten sam wsad z forum i zweryfikowałem tak samo jak tę nową.

Niestety, po wlutowaniu pamięci do dekodera (tej nowej) brak zmian - zielona dioda LED i tyle. Tak więc to chyba nie flash. Przyjąłem, że postaram się naprawić jak najtańszym kosztem i bez pośpiechu, po prostu tak dla własnej satysfakcji. Niestety uszkodzenie musi polegać na czymś zupełnie innym niż było przypuszczane do tej pory.
  • #5 20805722
    Poziom 13  
    Ocena: 61
    Ta czarna gruba kreską na płytce to co to jest ?Coś wyciekło z kondensatora czy to tak oryginalnie było?
REKLAMA