Babcia po prawie 6-7 latach wykończyła swoją Wiwę HD90 (I to prawie non stop była w użytku, więc chyba niezły wynik, co?). Chciałem spróbować naprawić ale jak narazie bez skutku. Objaw jest taki, że po włączeniu do zasilania świeci się jedynie zielona dioda LED i tyle, brak obrazu zarówno po HDMI jak i SCART. Jest to z tego co się zorientowałem w temacie typowa rzecz dla tych wiw i zazwyczaj konieczna jest wymiana pamięci i wstawienie nowej, zaprogramowanej na zewnątrz programatorem. Ale liczyłem, że uda się bez tego. Zacząłem od pomiaru napięć na diodach po zasilaczu, między katodami a masą, dwie duże diody V1=5.2V, mała dioda V2=10.8V. Dla pewności wymieniłem najpierw dwa duże kondensatory w zasilaczu - bez zmian. Następnie wymieniłem większość elektrolitów poza tymi siedmioma maźniętymi na czerwono na foto 220uF/16v. Ten mały EC106 w zasilaczu miał na mierniku ok. 7 uF, reszta była niby ok ale i tak nic to nie dało. Próbowałem także zarówno przed wymianą elektrolitów jak i po wymusić update firmware, wrzucając na odpowiednio sformatowany (FAT32) pendrive wsady pod różnymi nazwami zgodnie ze znalezionymi poradami, dodatkowo znalazłem różne wersje, że trzeba przy włączaniu zasilania przytrzymać power na pilocie lub obudowie więc tak też próbowałem, ale nic z tego. Podłączałem także inny, zewnętrzny zasilacz na wypadek gdyby ten wbudowany jednak nie wyrabiał prądowo, również bez rezultatu. Stwierdziłem więc, że spróbuje sił z terminalem, gdyż ten procesor wg. dokumentacji ma UART. Niestety, na płytce nie było żadnych wyprowadzeń, które jednoznacznie wskazywałyby na UART. Pasowało mi jedynie złącze oznaczone CN301, więc sprawdziłem je i piny patrząc od góry płytki mając wyświetlacz na dole - drugi to masa, więc obstawiłem że dwa kolejne to mogą być Rx i Tx - jako że po włączeniu zasilania na obu pojawia się 3.3v postanowiłem spróbować z terminalem. Mam przejściówkę na CH340G - niestety brak połączenia, próbowałem zamieniać Rx z Tx, różne prędkości ale niestety bez powodzenia. No i tutaj wyczerpały mi się pomysły i możliwości, no bo hot'a nie mam i z flashem raczej nie będę próbował. Jak myślicie, czy to może być jeszcze coś innego niż Winbond czy jednak w tym przypadku najlepiej to zezłomować? Kondensator SMD C360 wygląda trochę dziwnie, ale Chińczycy zalali to wszystko klejem więc ciężko ocenić, a nawet nie wiem jakie parametry gdybym chciał go podmienić, no ale wątpię aby to on był problemem. Wiem, że gra chyba nie warta świeczki ale dla własnej satysfakcji chciałem spróbować, jednak widzę, że chyba trzeba odpuścić, czy mam rację?
(oryginalny temat: