logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP8266 nie wysyła danych do ThingSpeak - wykresy nieaktualne

Rigardo5033 10 Lip 2019 11:44 1413 8
REKLAMA
  • #1 18053561
    Rigardo5033
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem. Mam stacje która mierzy temperaturę ciśnienie, pmy itd. Przez jakiś okres było wszystko dobrze i dane były wysyłane, teraz nagle wykresy na kanale nie aktualizują się. Nic nie zmieniałem w programie ani nigdzie. O co może chodzić?

Kod funkcji wysyłania danych:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

W monitorze portu szeregowego dostaje info :
    Polaczono z Thinkspeak
    Cos tam probowano wyslac

Dlaczego wykres się nie aktualizuje?
  • REKLAMA
  • #2 18053825
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Skądś znam tę funkcję, jest tu wycięta weryfikacja co serwer odpowiada bo używałem tego w ESP, który działał na baterii i miał się uśpić bez względu na to czy łącze internetowe ma dostępne czy nie, aktualnie używam wersji z get:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Tu też na koniec usypiam moduł, dodanie delay(100) sprawia, że ESP zdąży wszystko wysłać przed uśpieniem.
    Jak chcesz dotrzeć do źródła tej z post to jest pokazana na Youtube na kanale Andreas Spiess https://www.youtube.com/channel/UCu7_D0o48KbfhpEohoP7YSQ/featured.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18053891
    Rigardo5033
    Poziom 6  
    Tzn ze co jest nie tak w tej funkcji? Działała 3 tygodnie i nagle przestała.
  • REKLAMA
  • #4 18053939
    kaczakat
    Poziom 34  
    Dodaj sobie ten delay, nie używam funkcji z post od 3 lat i nie pamiętam już dlaczego, ale miałem w niej delay(1000), w tej z get doszedłem do tego, że wystarcza 100ms. Głębiej w to nie wnikałem, bo działało i na dzień dzisiejszy wciąż działa. Bez delay czasem działało, czasem nie. Może przekraczasz okresy logowania (darmowe konto min co 15s), może wyczerpałeś limit przysługujących zapisów - co ile i ile logowałeś danych?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18053947
    Rigardo5033
    Poziom 6  
    Jest limit danych na thingSpeaku? Jeżeli tak to prawdopodobnie to jest wina;/
  • #6 18053991
    kaczakat
    Poziom 34  
    Wejdź w zakładkę Account i My Account, tam są wykresy i tabele, jak jest z wykorzystaniem limitów. W zakładce How to Buy znajdziesz informacje jak to wygląda w porównaniu dla różnych wariantów kont płatnych. Jak na faktycznie domowy użytek dla 4 kanałów, w każdym 4 pola wykorzystuję jakieś 20%. Może być problem jakby ktoś chciał rejestrować na wszystkich kanałach wszystkie pola co 15s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18054068
    Rigardo5033
    Poziom 6  
    No limitu nie przekroczyłem wiec to nie w tym problem;/
  • REKLAMA
  • #9 18054116
    Rigardo5033
    Poziom 6  
    Jutro spróbuje podmienić te funkcje :) Będę informował bieżąco

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wysyłaniem danych z ESP8266 do ThingSpeak, gdzie wykresy przestały się aktualizować mimo braku zmian w kodzie. W odpowiedziach zasugerowano dodanie opóźnienia w funkcji wysyłania danych oraz sprawdzenie limitów konta na ThingSpeak. Użytkownik został również poinformowany o możliwości zmiany metody połączenia z serwerem, z IP na nazwę domeny. Ostatecznie, użytkownik planuje przetestować zmodyfikowaną funkcję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA