logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL SB400 nie gra - jak naprawić bez serwisu? Wymiana jakiej części?

Seba51ryb 11 Lip 2019 10:26 6189 6
REKLAMA
  • #1 18055193
    Seba51ryb
    Poziom 9  
    Proszę o wsparcie naprawy listwy, ogólnie po włączeniu jest brak dźwięku. Identyczną awarię miałem gdy sprzęt był na gwarancji. Z tego co pamiętam została wymieniona "część", która uszkodziła się na skutek "przegrzania" - tak tłumaczył mi serwis (ogólnie serwisant przedstawił mi to tak, że to standardowa awaria tego modelu).
    Może obejdzie się bez wizyty w serwisie.
  • REKLAMA
  • #2 18055204
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Nie damy rady. Szklana kula się zepsuła.
    Czy naprawdę wierzysz w to, że ktoś na odległość, bez żadnych danych z Twojej strony, powie Ci dokładnie co się stało i jak to naprawić?!
    Nie obejdzie się bez wizyty w serwisie.
    Naprawiasz kserokopiarki, a w nich elektroniki pod dostatkiem, więc na pewno podstawowe pomiary potrafisz zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 18198734
    Sokal2
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Witam, jeśli sprzęt jeszcze nie naprawiony to proszę: https://www.youtube.com/watch?v=bpaNqYrh2tU u nie to rozwiązało problem braku dźwięku, czytając komentarze widać że u innych również pomogło. Chodzi o fabryczny brak cewki/dławika L805 o wartości 10uH, po jej wlutowaniu powraca zasilanie przedwzmacniaczy a tym samych dźwięk w głośnikach. Może przyda się też dla innych posiadaczy tego soundbar'a.
  • #4 18730426
    Lewy_nba
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Dobry, mam pytanie do wątku. Sb400 pokazuje że połączono brak dźwięku. Diody działają. Wcześniej trochę wariował raz się łączył raz nie. Szukać przyczyny w w/w temacie?
    Dzięki za radę
  • REKLAMA
  • #5 18731261
    Sokal2
    Poziom 19  
    Jeśli na żadnym źródle nie ma dźwięku to tak, może być problem z zasilaniem przedwzmacniacza tak jak wyżej.
  • REKLAMA
  • #6 18736451
    Lewy_nba
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    w sensie ze i sub i listwa ?? to tak
  • #7 18736711
    Sokal2
    Poziom 19  
    Nie, chodzi o to czy na żadnym źródle, czyli: AUX, BT, OPTICAL...

Moderowany przez Dzimi:

Temat archiwalny- zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z soundbarem JBL SB400, który po włączeniu nie wydaje dźwięku. W przeszłości podobna awaria została naprawiona przez serwis, który wymienił uszkodzoną część spowodowaną przegrzaniem. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może być związany z brakiem cewki/dławika L805 o wartości 10uH, której wlutowanie przywraca zasilanie przedwzmacniaczy i dźwięk. Inni użytkownicy potwierdzili, że ta metoda pomogła w ich przypadkach. Dodatkowo, wskazano na możliwość problemu z zasilaniem przedwzmacniacza, jeśli dźwięk nie występuje na żadnym źródle.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA