logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soundbar jbl sb450 przestał działać czy sparuję subwoofer z innym głośnikiem ?

Jasonvoorhees 21 Gru 2021 17:15 2118 1
REKLAMA
  • #1 19775547
    Jasonvoorhees
    Poziom 1  
    Witam od dłuższego czasu posiadam
    Ten soundbar gdy nagle pewnego razu zobaczyłem ze wgl się nie włącza przy załączeniu napięcia widzę ze diody zapalają się ale i odrazu gasną wiedząc ze gwarancja już dawno minęła otworzyłem go patrząc o co chodzi robiłem to już jakiś czas temu nie wiem czy dobrze pamietam ale na zasilaczu bodajże zauważyłem ze powinno być 19v a multimetr wskazywał zaniżone napięcie coś w granicach 17 o ile dobrze pamietam wiec stwierdziłem ze padł zasilacz wiedząc ze nie mam sprzętu by zacząć go reanimować oddałem go do „specjalisty” który uszkodził mi taśmy przesyłowe i stwierdził ze tego nie da się naprawić ze jest on do wyrzucenia ktoś chciał mi pomoc i zabrał go gdzieś indziej gdzie stwierdzono uszkodzona płytę główna ze ta cześć jest nie dostępna wiem jaka sile ma elektroda bo nie raz mi pomogła koniecznie nie zależy mi na jego naprawie
    Stad pytanie zauważyłem na Allegro ogłoszenie samego głośnika ale sb 350 czy ktoś orientuje się czy mój subwoofer sb450 był by kompatybilny z wspomnianym sb 350 ? Z guru dziękuje za chęci i miłego wieczoru Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 19775746
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    Jasonvoorhees napisał:
    Z guru dziękuje za chęci
    Może kogoś tu zarejestrowanego można nazwać guru, ale odszukanie usterki po Twoich opisach - bez "pacjenta na stole" jest moim zdaniem awykonalne.
    Co do "specjalistów" - specjalistą można nazwać kogoś kto przynajmniej wie jak działa jakiś układ i umie przeanalizować jego budowę pod kątem możliwości wystąpienia usterki. Ten do którego trafił Twój soundbar to nie specjalista a wymieniacz. Jedyna umiejętność jaką posiada to wymiana płyt na inne/sprawne. Ostatnimi czasy coraz więcej takich - nawet w serwisach. Ty potrzebujesz Fachowca przez duże F. Znającego zasadę działania elementów elektronicznych, ich zastosowanie w określonej konfiguracji i umiejętność diagnozy na tej podstawie.
    A czy coś jest czy nie jest kompatybilne z czymś innym... na to pytanie można odpowiedzieć tylko po zdobyciu schematów obu urządzeń i ich porównania. Nie sądzę by ktokolwiek posiadał oba te urządzenia jednocześnie i próbował bez analizy schematów przełączać między sobą podzespoły.... no chyba, że beztroski idiota.
REKLAMA