logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste przepalanie halogenów 50W/230V w nowej kuchni - przyczyny?

macieej47 15 Wrz 2005 18:44 1617 7
REKLAMA
  • #1 1820874
    macieej47
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    witam
    Jestem elektrykiem odkąd pamiętam, ale potrzebuje małej podpowiedzi. Jest sobie nowa instalacja w nowej kuchni i nowa lampa na suficie z trzema halogenkami 50W/230V. Problem polega na tym, że bardzo często (ok. co 2 miesiące) te halogenki w losowej kolejności przepalają się, czasami towarzyszy temu wyrzucenie bezpiecznika (S10B). Instalację częściowo wykonywałem ja (po jakimś fach-manie) więc właścicielka tej pięknej kuchni zwróciła się właśnie do mnie po pomoc (niewyrabia z żarówkami). Pomierzyłem napięcie (235V dwoma multimetrami), dom stoi w pobliżu stacji trafo. Moja diagnoza - duże napięcie, słabej jakości halogenki (najtańsze), zalecałbym zakup droższych firmowych i tu moje pytanie: czy są takie halogenki o podwyższonym napięciu działania ?
    Gdyby problem dotyczył innych źródeł światła w tym domu wiedziałbym co zrobić, ale tutaj chodzi tylko o jedną lampę.
  • REKLAMA
  • #2 1820954
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Zasilanie halogenów jest z trafa czy przetwornicy?
    Wystarczyło by odwinąć parę zwojów na wtórnym, o ile zasilanie tych halogenów jest 12V.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 1820976
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3424
    _PREDATOR_ napisał:
    Witam
    Zasilanie halogenów jest z trafa czy przetwornicy?
    Wystarczyło by odwinąć parę zwojów na wtórnym, o ile zasilanie tych halogenów jest 12V.

Witam
    To są halogeny na 230 V.

Nic nie wymyślisz, musisz kupować halogeny renomowanych firm. Pracują zdecydowanie dłużej.
    Pozdrawiam
  • #4 1821008
    macieej47
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Możesz coś polecić konkretnego?
  • REKLAMA
  • #5 1821051
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3424
    macieej47 napisał:
    Możesz coś polecić konkretnego?

Witam
    Podobny problem mieliśmy w pracy. Renomowane firmy to Phi...., Osr...., Gene...Ele.... Nie kupuj wynalazków firm które w końcówce nazw mają lux np: Bri... itp.
    Pozdrawiam
  • #6 1821161
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1011
    Witam.
    Przerabiałem ten problem z żarówkami halogenowymi głównego szeregu. Dopóki kupowałem oryginalne to żywotność wynosiła około 2 lat. Później te same żarówki kupowałem w kraju i wytrzymywały około miesiąca (cena żarówki w granicach 13 zł). Zauważyłem że uszkodzenie (przepalenie) żarówki następowało przy załączaniu. Zmontowałem nawet układ na triaku ograniczający napięcie w momencie załączania żarówki ale nie zdążyłem go wypróbować ponieważ zmieniłem oświetlenie na żarówki 12V. Układ ten był zamieszczony w którymś z numerów E.P.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1821344
    DarekK.
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Koledzy mają rację, chińskie żarówki są tandetą. Wstyd dla polskich importerów, że takie złomstwo sprowadzają. Ja również co miesiąc, trzy kupowałem Briluxy i jeszcze coś na ZE.. . Nie tylko krócej świecą ale i dają mniej światła w porównaniu z innymi. Chwilowo zainstalowałem wyłącznik podwójny. W pierwszy klawisz dodałem diodę i obecnie jest zapalanie stopniowe. Pracuje to już od kwietnia, taka chwilówka, na tych samych badziewnych żarówkach. Zobaczę jak długo, może zrobię automat.

Dodano po 1 [minuty]:

cały czas piszę o 230 voltach
  • #8 1823516
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 207
    Można byłoby zastosować transformator 220/200V. Tylko jego gabaryty
    byłyby spore.
    A może nadmiernie się grzeją, brak miejsca na odprowadzenie ciepła
    zamknięta żaróweczka w osłonie) miałem takie przypadki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W nowej kuchni zainstalowano lampę sufitową z trzema halogenami 50W/230V, które często przepalają się co około 2 miesiące, czasem powodując wyzwolenie bezpiecznika S10B. Pomiar napięcia wykazał wartość około 235V, co jest nieco podwyższone. Problem dotyczy wyłącznie tej lampy, a halogeny są tanie i niskiej jakości. Zaleca się stosowanie halogenów renomowanych firm, które charakteryzują się dłuższą żywotnością. Wskazano marki takie jak Philips, Osram, General Electric. Przepalanie następuje często przy załączaniu, co może być związane z udarowym wzrostem napięcia. Proponowano zastosowanie układu ograniczającego napięcie załączania (np. na triaku) lub wyłącznika z funkcją zapalania stopniowego (z diodą). Rozważano także użycie transformatora obniżającego napięcie z 220V do 200V, choć jego gabaryty mogą być problemem. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe przegrzewanie się halogenów w zamkniętej oprawie, co może skracać ich żywotność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA